Restaurangen på Orsa Järnvägshotell.

Avgång till Dalarnas nya oas

Ett besök på Orsa Järnvägshotell är som att göra en resa hundra år tillbaka i tiden och samtidigt omfamnas av modern elegans och värme. – Man ska kunna stänga ute vardagen när man kliver in här, säger hotell- och restaurangchef Maria Franzon-Ronell.


Ett par besökare inspekterar hotellets lounge och de spontana kommentarerna innehåller entusiasm och lovord för den trevliga atmosfären och materialvalen i inredningen. Gästerna från restaurangen börjar strömma ut i foajén, lunchen har precis avslutats. Maria Franzon-Ronell, hotell- och restaurangchef på Orsa Järnvägshotell, är tacksam för den positiva respons som hon dagligen får från gäster.

- Vi är en naturlig mötesplats för avkoppling. Även om vi inte haft öppet så länge så märker vi att många i närområdet hittar hit. De väljer att äta middag och övernatta hos oss för en snabb semester med avkoppling, säger Maria Franzon-Ronell.

Även gäster från Mälardalen hittar till det gedigna hotellet intill järnvägen i centrala Orsa, med anor från 1893. Historien sitter i väggarna även om byggnaden har totalrenoverats det senaste året.

- Allt är nytt men vi har ändå försökt att lyfta fram hotellets historia. Jag har varit med i projektet sedan sommaren och har fått skapa detaljerna. Den lokala omgivningen och originalfasaden har fått styra färgvalet som genomgående består av sandstensrosa, hjortrongult och svart.

En plats för eftertanke

Värdeorden anrikt, familjärt och elegant efterlevs i såväl den välkomnade atmosfären som i den lyxiga och varma inredningen som skapar en ombonad känsla. Att det ska kännas familjärt vurmar ägaren Oscar Diös för.

- Du ska kliva in och känna att du blir omhändertagen och kunna ägna dig åt djupa samtal. Här ska relationer frodas, säger Oscar Diös.

En viktig ingrediens för en trevlig vistelse är så klart maten och i hotellets restaurang Kompaniet vurmas det för det lokala. På menyn återfinns både jordärtskocka från Dala-Floda och senapsfrön från Hedemora.

- Vi vill skapa rena smaker i köket, vi jobbar lokalt och efter årstiderna. Det ska vara bra rätter till ett bra pris. Vi vill att alla ska känna sig välkomna, oavsett om du vill äta en hamburgare eller mer exklusiva rätter, säger Maria Franzon-Ronell som har en gedigen bakgrund inom mat och dryck.

- Vi försöker tänka nytt kring det traditionella. Som att vi serverar klassiska hotelldrinkar men addera gärna en ny tvist.

Spännande framtidsplaner

Oscar Diös gillar att renovera, rädda och sätta nytt liv till verksamheter. Det 126 år gamla hotellet i Orsa har räddats från förfall men engagemanget slutar inte här.

- Vi har ryckt upp detta anrika hotell rejält. Allt är genomtänkt och genuint. Varje utrymme, entré, rum, sängar, badrum är tillgänglighetsanpassat. Och det finns utrymmen att växa i, säger Oscar Diös som i samma mening avslöjar sina planer på att bygga ett spa med möjlighet till behandlingar i hotellets lokaler.

Spaavdelning ligger i linjen med hotellets satsning på ökad konferensverksamhet.

- Vi skräddarsyr gärna aktivitetsprogram för våra gäster tillsammans med lokala samarbetspartners i Orsa. Det kan handla om dryckesprovning, guidade turer i historisk miljö, hundspann eller skotertur, säger Maria Franzon-Ronell.

Bland de lyxiga hotellrummen är det ett som utmärker sig extra mycket – sviten. Med sina fem stora rum är det den perfekta platsen för ledningsgruppen som vill konferera, för det stora kompisgänget eller för släkten som vill samlas. Från balkongen kan gästerna se tågen komma och gå. Hotellet som byggdes när järnvägen kom till byn har fått nytt liv.

Om Orsa Järnvägshotell

  • Invigdes 1893 av Oscar II

  • Nyöppnade i oktober 2019 efter en omfattande renovering

  • Ägs av Oscar Diös med familj

  • 23 rum och 1 svit

  • Lounge med servering

  • Restaurang Kompaniet med stort fokus på lokala råvaror

  • Konferensmöjligheter

Läs mer om sevärdheter i Orsa

Läs mer om Orsa Järnvägshotell