Husky hundar i hundgård.

Att åka hundspann – Så går det till

Att åka hundspann är en häftig vinteraktivitet för hela familjen och för alla åldrar. Men hur går det egentligen till när en dyker upp på gården och ska ge sig ut på en tur med hundspann? Vi frågade Nicklas Nilsson, som är hundspannsguide och tillsammans med Josefin Nilsson driver Below Zero Husky Tours i Enviken utanför Falun. Här berättar han om olika turer med hundspann, känslan av att flyga fram genom skogen och om hur det kom sig att han själv började köra hundspann.


Hur går det till rent praktiskt att åka eller köra hundspann hos er?

– Först hälsar vi besökaren välkommen och har en genomgång i hur besöket är upplagt. Genomgången är olika beroende på vilken tur man valt: att åka med i släden, att köra hundspann själv eller turen ”Musher’s life”, som är ett riktigt hundäventyr med övernattning i en fäbodstuga. Sen släpper vi ut hundarna och besökarna kan sela och koppla för dem tillsammans med oss. När hundarna sen står redo och ivriga i sina spann öppnar vi portarna och susar ut i vildmarken igenom skog, över sjöar och öppna myrlandskap.

Vad händer under själva turen?

– Under en tur med hundspann får besökarna uppleva stillhet, ro och närhet till naturen. Med vinterkylan bitandes i kinderna tar vi oss sedan ljudlöst tillbaka till campet. Där selar vi av hundarna, myser och gosar med dem, nu när de är betydligt lugnare. När man gosat färdigt eller bara är lite frusen kan man gå in i värmestugan och sitta vid elden med en kopp varmt kaffe eller te.

Barn som klappar hundarna.
Familj som åker hundspann.

Vem kan åka hundspann?

– Alla kan åka hundspann, stora som små och man behöver ingen förkunskap för att åka med. Det krävs inga tidigare kunskaper på vår köra själv-tur heller. Vi har alltid en genomgång innan. Sen är det bra om man har bra balans och god kondition när man kör ett eget spann.

Hur kom det sig att ni började med hundspann?

– Det hela började med att vi skaffade vår huskyhane Hunter och året efter tiken Yssa. Där började idén om att köra hundspann sakta växa fram. Efter en parning mellan de två bestämde vi oss för att spara valparna för att kunna få ett spann. Med årens lopp har vi skaffat fler och fler hundar för att vi båda skulle kunna köra hundspann samtidigt och även för föryngring av flocken.

Sen blev det hundspannsguide och Below Zero Husky Tours?

– Ja, det var många av våra vänner och deras bekanta som ville åka med oss på en tur. Då märkte vi att det faktiskt fanns stort intresse av att åka hundspann även utanför fjällmiljö. Det väckte tanken om att vi skulle kunna försörja oss på vår passion och livsstil.

Huskyskötare som myser med sina hundar.
Huskies vid en släde.

Vad är tjusningen med hundspann?

– Att vara med hundarna är för oss helt underbart. De flesta av våra hundar är födda, uppvuxna och tränade på vår kennel. Det är något magiskt med att börja träna en valp som en dag kommer att bli en kraftfull självsäker slädhund. Att få se, höra och fångas av deras lycka när vi tar fram selarna är helt fantastiskt. Det är en speciell känsla att skapa de här relationerna och känna tilliten som byggs upp när vi tränar och jobbar tillsammans. Det är något alldeles extra. Att vara ute i naturen är viktigt för oss och att få vara det på en släde susandes igenom vinterlandskapet med ett hundspann är helt oslagbart.

Hur ser en dag på jobbet ut?

– En dag som hundspannsguide börjar alltid med en stor kopp kaffe! Sen är det bara att gå ut och släppa lös alla hundarna på lek i hagen. Därefter börja mocka, vattna, mata, kela, gosa, halma, borsta, sela, träna och mata igen – det är det dagliga arbetet. Vi ser också över all utrustning såsom linor, selar, slädar, reparerar och förbereder det som behövs innan besökarna kommer.

Vad händer i framtiden?

– Vår dröm är att utöka vår huskyfamilj och vi planerar för nya spännande aktiviteter även på barmarkssäsongen.

Läs mer: Hundspann i Dalarna