Ludwig Lind tillsammans med en kollega på snöigt fjäll.

”Jag har inte kastat bort en sekund av det som är viktigt”

Ludwig Lind är andra generationen Lind som driver upplevelseföretaget Fjälläventyr i Sälen, där han bland annat kör hundspann och har 82 pigga huskeys som kollegor. Här berättar han om livet i Sälen, engagemanget för ungdomar som har det svårt och vikten av att leva sin dröm.


Går det att beskriva känslan av att flyga fram över vidderna på hundspann?

– Det syns tydligt hur lyckliga hundarna är över att få börja jobba när vi ger oss ut, men tanken slår mig om inte vi som står bakom spannet är ännu mer tillfreds. Det finns en kraft i att umgås med djur nära naturen. Den sträcker sig längre än bara njutningen av att stå bakom ett ivrigt gäng hundar som tyst drar dig fram över de vita vidderna. Den förändrar oss, nej förbättrar oss, och blir ett analogt hälsoverktyg i en allt mer uppstressad digital vardag.

Ni tar också det välmående mötet med hundarna och naturen ett steg längre, för att göra skillnad för ungdomar?

– Ja, parallellt med Fjälläventyr har drömmen om ett initiativ för det magiska mötet med naturen och hundarna, där konversationer och tankar ska bli lättare och kraftfullare, vuxit fram. Det handlar om att fånga upp ungdomar som är på väg in i depression eller övervikt och vi kallar det för Mushing Camp, en lägervecka där vi använder miljön och hundarna till att vända en tanke, en konversation, en hundsläde. Det kan ibland ta lång tid att etablera ett förtroende i samtalsrummet. Efter ett par dagar i äventyret kommer det att finnas ”mush” etablerat – ett driv, ett drag, en kunskap, en vetskap, ett förtroende. Det blir som ett naturläkemedel för samtal och upplevelser som gör skillnad.

Du arbetar med hundar och de här upplevelserna, lever du din dröm?

– Jag har alltid arbetat med äventyr, djur och natur så det känns märkligt att använda ordet dröm – det här gör vi för att vi mår bra av det. Min pappa sa ofta till mig att halva livet har han arbetat med djur och andra halvan var bortkastad. Jag kanske har tur i det avseendet att jag inte har kastat bort en sekund av det som är viktigt för mig.

Hundspann på fjället.

Två draghundar vilar i snön.
"Det finns en kraft i att umgås med djur nära naturen", säger Ludwig Lind.

Ludwigs bästa tips på aktiviteter i Sälen

1. Isklättring i Hälla

”En skön dag bortom folkvimlet där man får chans att förädla klättertekniker och även avnjuta en lunch över öppen eld.”

2. Hundspann på Östfjället

”När skaren har lagt sig och öppnar upp för gränslös navigering på den hårda snöskorpan. För att göra det 2.0 väljer man solens upp eller nedgång.”

3. Åken bortom pisterna

”Att slänga på hudarna på sina alpinskidor för att hitta de mer svårtillgängliga ställena där begreppet ”Earn your turns” ger skidåkningen så mycket högre värde. Man får sitt träningspass till dagens fjälltopp, avnjuter en kopp kaffe eller en soppa från termosen medan trötta muskler får ny styrka. Sen lägger man sina egna spår utför berget – spår som antagligen inte blir korsade före nästa snöfall.”

Hundspann på fjället.
Det är en mäktig känsla att susa fram över fjället med hundspann.

Mer att göra i Sälen

Sälen är ett paradis för den som vill uppleva vintern när den är som bäst. Förutom äventyr på fjället tillsammans med Ludwig och Fjälläventyr finns det förstås ännu mer saker att se och göra. Skidåkning, både utför och på längden, är ett givet inslag i fjällsemestern. Kläppen är den första skidanläggningen som möter dig i Sälen. Den ligger inbäddad i skog, vilket skyddar mot vind och gör att snön ligger kvar längre i pisterna. Här väntar varierad skidåkning för alla smaker, för både stora och små. Passa även på att utforska de 37 km längdskidspår som står till förfogande.

Är det god mat, gemytligt boende och allmänt härlig stämning som lockar är det Olarsgården som gäller. På det mysiga fjällhotellet, med sina unika rum och närhet till allt, finns alla möjligheter att sätta guldkant på vistelsen. I hotellets Restaurang Elgen serveras lokala smaker och rätter inspirerade av Sälenfjällen och Dalarna. Raggmunkar med fläsk och rårörda lingon eller nygräddade våfflor med olika läckra tillbehör har givna platser på menyn alla dagar i veckan.

Skotersafari, paintball eller snöskovandring? Det är bara några av aktiviteterna hos Explore Sälen. Testa exempelvis "Sälen Gastronomy Walk", en smakupplevelse på snöskor där det under vandringens gång bjuds på lokalproducerade korvar, ostar och drycker i gnistrande vintermiljö. För den som söker något mer fartfyllt är skoter det självklara valet, eller vad sägs om paintball på fjällbana? Här finns gott om saker att göra för hela familjen.