Hundspann på fjället.

Tre saker att göra i Sälen – förutom skidåkning

Sälen är ett paradis för den som vill uppleva vintern när den är som bäst. Skidåkning, både alpint och på längden, är ett givet inslag på fjällsemestern. Fast ibland kan det också vara skönt att ta av sig pjäxorna och byta skidåkningen mot andra aktiviteter. Här har vi samlat tre förslag på alternativa upplevelser som maxar vinternvistelsen i Sälen.


1. Hundspann, vildmark och magiska fjällvidder

Kom så nära den gnistrande vinternaturen det bara går. Färdas tyst och upplev vildmarken och fjällvärlden under en färd med hundspann. På Fjälläventyr väntar 82 pigga Siberian Huskys på att få dra iväg släden och se till att du som passagerare känner ett härligt pirr i magen.

Det finns olika turer att välja mellan. I Sälen finns till exempel familjeanpassade turer på någon timme till de mysiga fjällserveringarna – kanske för en riktigt frasig våffla. Det finns också längre dagsturer och den riktigt äventyrliga tar sikte på en tur med övernattning. Det mest maxade vinterupplevelsen med hundspann sträcker sig över tre dagar och går till Fulufjällets Nationalpark. Hur länge du än vill åka hundspann kommer du snabbt förflytta dig långt bort ifrån vardagens stress och uppkoppling. Istället hamnar fokus på här och nu, på att njuta av vildmarken, fjällen, hundarna och kanske ett svalkande dopp i en isvak efter bastun?

Läs mer på Fjälläventyrs hemsida

Två draghundar.

Man som förbereder hundarna vid ett hundspann.
Känn farten och pirret i magen när hundarna drar iväg över fjället och ut i vinterlandskapet.

2. Miniskoter och matvandring på snöskor

En annan form av pirr i magen och härligt vintrig fartkänsla går att uppleva hos Explore Sälen. Här är det miniskoter, så kallade Snow Fun Racers, som gäller, vilket är som att köra gokart fast snöskoter. De små skotrarna fungerar lika bra för barn som vuxna, så aktiviteten passar för hela familjen. Körningen sker på en inhägnad bana och guider går alltid grundligt igenom alla instruktioner innan ni ger er iväg. Hjälmar finns att låna, så allt ni behöver är egna varma kläder, handskar och skor. Andra aktiviteter som garanterat bjuder på såväl skratt som pirr i magen är deras femkamp, bumperballs eller paintball

.

En annan spännande och minst sagt annorlunda tur är "Sälen Gastronomy Walk", en smakupplevelse på snöskor. Vandra genom den snötyngda skogen i det vita landskapet. Även om ni bara befinner er en kort bit från skidbackarna är det som en annan värld, här är lugnt, tyst och stilla. Under vandringens gång bjuds på lokalproducerade korvar, ostar och drycker i gnistrande vintermiljö. För är det inte så att det mesta smakar ännu lite godare utomhus?

Läs mer på Explore Sälens hemsida

Skoter och matsäck i vinterlandskap.

Snöskor.
Kombinera snöskor med lokala smaker under en matvandring som tar dig fram genom Sälens skogar samtidigt som du får smaka på närproducerade korvar, ostar och drycker.

3. Sälens lyxigaste take away

Är det god mat, gemytligt boende och allmänt härlig stämning som lockar är det Olarsgården som gäller. På det mysiga fjällhotellet, med sina unika rum och närhet till allt, finns alla möjligheter att sätta guldkant på vistelsen. Hugg in på nygräddade våfflor med olika läckra tillbehör eller någon av de mer matiga rätterna i hotellets Restaurang Elgen, där lokala smaker och rätter inspirerade av Sälenfjällen och Dalarna står i fokus.

Vill ni hellre duka upp till finmiddag i fjällstugan står Elgen för Sälens lyxigaste take away. Deras helgkassar är lika populära som välsmakande och smidiga – bara att hämta upp kassen och sen värma i stugan enligt instruktionerna. Vips så står oxfilé med rödvinssås och potatisgratäng samt vaniljpannacotta med hjortron redo. Även flera av rätterna från den ordinarie går att ta med, som den klassiska fjälltoasten, hemmagjord gulaschsoppa eller raggmunkar med fläsk och rårörda lingon. En perfekt avrundning efter en lång dag utomhus.

Läs mer på Olarsgårdens hemsida

Mat upplagd på tallrikar.

Upplysta fönster på Olarsgården.
Olarsgården bjuder på genuin fjällkänsla i både miljön och på menyn. Om ni inte bor och äter på plats, ta med deras lyxiga middagskassar hem till stugan och duka upp en riktig festmåltid.