Snöiga träskyltar på Koppången i Orsa.

En vinterweekend med hundspann och snöskor

Ett äkta vinteräventyr med hundspann, snöskor, mat utomhus och familemys deluxe. När Åsa Pellas överraskade sina två barn med en weekend på The Mangévie utanför Furudal stod, förutom roliga aktiviteter och total avkoppling, även kvalitetstid med familjen på schemat. Helgen levererade på alla punkter! Häng med på vinterweekend i Dalarna.


I de djupa skogarna mellan Rättvik och Furudal ligger Dalbyn, där Evi och Davy Meersman-Backeljau driver The Mangévie. Hjärtat i verksamheten är det Bed and Breakfast som huserar i byns gamla skola. Platsen är en perfekt utgångspunkt för den som vill uppleva genuin dalanatur och de aktiviteter som hör till i form av vandring, längdskidor och skridskor. The Mangévie erbjuder också spännande äventyrspaket för den som vill göra mesta möjliga av besöket och helgresan. Åsa Pellas nappade på upplägget och tog med sig sina barn Louise och Gabriel på en vintrig weekend med hundspann, snöskor och utomhusmatlagning.

En get på gården framför huset där The Mangévie ligger.
The Mangévie ligger i Dalbyn mellan Furudal och Rättvik, i byns gamla skola. På gården finns en hel del djur, vilket uppskattas av såväl stora som små gäster.

Åsa, er äventyrsweekend i Furudal blev en överraskning för resten av familjen?

– Ja, jag ville överraskade mina två barn med en hemlig resa och bokade ett weekendpaket med spännande innehåll på The Mangévies Bed & Breakfast i Furudal, några mil norr om Rättvik. Boendet är inrymt i en gammal skolbyggnad i Dalbyn, fem minuters bilväg från centrum, och i paketet ingick två övernattningar i fullt utrustad lägenhet, två frukostar, en middag samt två roliga outdoor-aktiviteter. På fredagskvällen, innan vi anlände till boendet, åt vi middag på Hillboms Bistro i centrala Furudal. Det går även att boka till en middag på boendet.

Berätta mer om dagen med hundspann!

– Efter lördagens frukost, då vi bekantat oss med alla djur som bor på samma gård – gris, får, getter, höns, ankor, kaniner, hundar – for vi till Enviken utanför Falun. Där skulle vi åka hundsläde på Below Zero Husky Tours. På en camp i en skogsglänta väntade ett tjugotal trevliga hundar av rasen siberian husky på att få ta med oss ut på en slinga som gick genom skogen och över en tjärn. Full fart framåt! Vi tre i familjen satt tillsammans i en och samma släde vilket förhöjde upplevelsen. Efter slädturen bjöd Evi från The Mangévie in oss i en liten timmerstuga där vi serverades soppa och belgiska praliner vid värmande eld.

Louise och Gabriel Pellas tillsammans med draghundar.
En av helgens huvudaktiviteter var hundspannstur. Självklart ingick även en hel del mys med hundarna.

Även kvällens middag blev en häftig upplevelse framför öppen eld?

– Åter i Furudal, och efter några timmars vila i lägenheten, väntade burgundisk middag i lappländsk grillkåta, till vilken vägen lystes upp av marschaller. Inne i kåtan hade Davy och Evy dukat upp kött, fisk och grönsaker som vi själva grillade över elden. Det blev en mysig avslutning på lördagen. Vi satt länge vid elden och pratade om dagens upplevelser.

Helgen avslutades med snöskovandring?

– Ja, på söndagsförmiddagen for vi till Koppången i Orsa där Davy tog med oss på en sex kilometer lång snöskovandring. Vidsträckta vyer och blånande berg! Hit har jag alltid längtat men aldrig tidigare tagit mig. Turen gick i lagom takt. Snöskor och stavar hade vi redan provat ut och fått en genomgång av på The Mangévie och efter några hundra meter vande man sig vid gångstilen. Efter halva turen stannade vi till vid ett vindskydd där Davy gjorde upp en brasa och bjöd på smörgåsar som vi grillade över elden. Hela turen blev en fin naturupplevelse som vi länge kommer att minnas.

Åsa Pellas med pälsmössa.

På vandring med snöskor på Koppången.
Matlagning över öppen eld, snöskor och magiska vintervyer väntade på Koppången utanför Orsa.

Vad tyckte du det bästa med er weekend?

– Gästvänligheten! Värdparet Evi och Davy Meersman-Backeljau fulla fokus på att skapa en varmhjärtad och innehållsrik vistelse för alla gäster. The Mangévie är perfekt för den som vill samla familj, vänner och företag för roliga aktiviteter i naturnära miljö. Familjen, som flyttade till Furudal från Belgien för ett par år sedan, ser Dalarnas fina friluftsmöjligheter med nya ögon. Furudal är en levande bygd med många nya entreprenörer som erbjuder spännande verksamheter och Evi och Davy har redan byggt upp ett stort kontaktnät.

Vad tyckte barnen?

– Gabriel tyckte att det blev en toppenhelg, där det roligaste var att träffa familjen Meersman-Backeljau, som var mycket vänliga och bjöd på familjär stämning redan från start. Han beskrev att det kändes som att vi var på besök hemma hos några vänner. Louise, som älskar djur, tyckte det var jättekul att få träffa familjens djur hemma på gården. Tänk att få leva så! Hon imponerades också av slädhundarnas energi under slädturen och det var se slädförarnas fina engagemang i sina hundar.

Några tips för andra som planerar samma upplevelse?

– Ta med en liten ryggsäck till extra strumpor och vantar, vattenflaska eller termos med varmt vatten. Kolla väderprognosen. Se till att kameran/mobilen har fulladdat batteri för här vill du ta många bilder. Till slädturen kan det vara bra med en halsduk för ansiktet och ett par solglasögon eller slalomglasögon. Du behöver egen bil för att ta dig till de två aktiviteterna: hundspannet i Enviken utanför Falun och snöskovandringen i Koppången utanför Orsa.

Om familjen Pellas

Åsa Pellas med barnen Louise, 21 år och Gabriel, 19 år.

Bor: Leksand och Rättvik.

Intressen: Natur och kultur, att upptäcka pärlor i Dalarna.

Om The Mangévie och äventyrliga upplevelser i Dalarna

The Mangévie huserar i en gammal skola i Dalbyn mellan Rättvik och Furudal. Här driver familjen Meersman-Backeljau Bed and Breakfast, våffelcafé och tillverkning av belgiska chokladpraliner. På gården finns fem mysiga lägenheter med självhushåll. Alla har eget kök, vardagsrum och badrum.

De erbjuder också olika upplevelsepaket, bland annat tillsammans med hundspannsföretaget Below Zero Husky Tours i närliggande Enviken. Det tre dagar långa äventyrspaket – som Testpatrullen testat – inkluderar förutom boende även frukost, tur med hundsläde, grillkväll i lappkåta och snöskovandring.

Läs mer och boka ett besök på The Mangévies hemsida

Evi och Davy Meersman-Backeljau som driver The Mangévie i Furudal.
Davy och Evi Meersman-Backeljau driver The Mangévie i Furudal.