Collage med Maria Wettersskog framför Njupeskärs vattenfall och en samling med draghundar.

Insidertipsen till Sälen - Här är lokalbon Martinas måsten att se och göra

Sälen är på många sätt en höjdare – speciellt om man vet vilka de riktiga guldkornen är. Sälenbon Martina Wetterskog är naturälskaren som hänger utomhus året runt och här delar hon med sig av sina bästa tips på saker att göra i Sälen och guidar till sina bästa aktiviteter och upplevelser för den som är på semester i Sälen.


Berätta om livet i Sälen och Sälenfjällen!

– Det finns en anledning att jag blev kvar i Sälen. Jag har testat att bo i både Stockholm, Oslo och Falun mellan säsongerna jag jobbat i Sälenfjällen, men det är på mindre orter jag och min sambo trivs bäst. Alla känner varandra, dagen är full av personliga möten och stämningen är familjär, man stannar och pratar med varandra i affären. Man får vara den man är, det är ingen press på att vara märkvärdig eller se ut på ett visst sätt, utan alla går runt i friluftskläder. Och det är alltid nära till naturen, fjället och skogen finns direkt utanför dörren vilket är fantastiskt!

Vad är det som lockar i just Sälen?

– Det är naturupplevelser som drar och gör att folk besöker Sälen, både sommar och vinter. Förutom skidåkningen på vintern, kommer man hit för att cykla eller vandra under sommaren och uppleva fjällvärlden. Att fiska är också ett stort intresse som drar folk. Sälen har snäll vandring som passar alla, man behöver inte vara ett proffs för att ta en kortare tur på fjället utan många tar liften upp. Det bästa är att det är familjeanpassat, vilket lockar besökare både sommar och vinter. Det är ett ”lagom” fjäll, så det finns mycket att göra året runt och det är en bra ort att bo på för familjer.

Har du något speciellt minne från orten?

– Mitt intresse för Sälen började faktiskt med att min pappa Lasse Strand jobbade på TV Sälen och jag fick vara programledare i barnhörnan, vilket naturligtvis var superkul! Det var roligt att få göra intervjuer och kanalen hade nyheter, reportage och intervjuer bara med fokus på det lokala. Vilket barn vill inte vara med i TV?

5 saker att se och göra i Sälen – Martinas bästa tips på aktiviteter

Besök Storfjällsgraven

– Man ska absolut ta sig upp till Storfjällsgraven, speciellt vintertid när våffelstugan är öppen. Storfjällsgraven ligger i en ravin och det finns ingen el eller rinnande vatten – och ingen mobiltäckning heller. Så det är ett perfekt och supermysigt ställe att koppla av och koppla ifrån. Jag tror serveringen öppnade 1951 och det var en kvinna som hette Margit som hade café där då. Dit kom folk och tog en paus i solen, värmde sig och fikade. Nu har de våfflor och lättare fika som de lagar över vedugnar och gasolspis och det går bara att ta skoter, skotertaxi eller längdskidorna dit på vintern. Eller ja, testa hundspann! Det är ett äventyr i sig självt och helt fantastiskt. Att vandra dit på sommaren är också jättefint, även om våffelstugan inte är öppen sommartid.

Vandra från Stensjön till Lindvallen

– Ta liften eller gå upp för Gustavsbacken för att sedan vandra på spången bort till Stensjön. Man kan fortsätta ut på fjället och sedan vika av för att gå runt fjället på en dagstur och komma tillbaka till Lindvallen igen. Då passerar man Hemfjällsstugan också, en annan våffelstuga. Men det som är häftigt med den vandringen är att man är mitt uppe på fjället, har fantastisk utsikt och sen helt plötsligt är man vid en sjö. Det är besökare som bygger torn av sten där, alla lämnar sitt bidrag och tornen byggs på och blir högre under sommarsäsongen. Det är en hyfsat lättillgänglig och snäll vandring, både barn och äldre kan ta sig fram där.

Cykla i Rörbäcksnäs

– Rörbäcksnäs är ett helt fantastiskt område för de som vill cykla crosscountry. Det finns både utmaningar och lite enklare leder, så man hittar alltid något som passar. Jag är ingen supercyklist, men jag kan testa mina gränser utan att det blir för svårt och det är inte för enkelt heller så det blir inte tråkigt.

Hyr kanot och paddla på Görälven och Västerdalälven

– Man kan hyra kanot nere i Sälens by och bli avsläppt högst upp i Görälven för att sedan paddla nerströms. Det är så vackert att se Vsäterdalälven breda ut sig och landskapet är jättefint. När vi paddlade delade upp det på en tvådagarstur och stannade vid en liten sandstrand och tältade över natten. Det går också att göra det på en endagstur. Det finns många bra ställen för att stanna och ta en fika eller rasta på.

Middag på Hundfjället

– Frö på Hundfjället, den restaurangen måste man besöka! Jag har två kompisar som var med och startade upp restaurangen och de använder fantastiskt mycket råvaror från Sälen. De plockar lingon, syrar granskott och annat som de lagrar och serverar. Det är udda kombinationer som förvånar, men man blir alltid överraskad över hur gott det är! Det är en frän upplevelse och små rätter man beställer in. Jag testade en efterrätt med messmör och lav, det lät jättekonstigt men det var otroligt gott och de är verkligen duktiga på det de gör!

Martina Wetterskog borstar tänderna på fjället.
En tur till Storfjället och Storfjällsgraven eller en vandring till Stensjön är två av Martina Wetterskogs sommarfavoriter i Sälen.
 

3 bonustips för den som söker äventyr i Sälen med omnejd

Njupeskärs vattenfall

– Njupeskär måste man absolut se, det ligger lite lagom långt bort för den som vill se något nytt efter några dagar i Sälen. Att vandra runt vattenfallet är oerhört mäktigt!

Hundäventyr i fjällen

– Fjälläventyr här i Sälen har också väldigt mycket roligt för sig och har många olika aktiviteter. De har hundspann och isklättring på vintern och på sommaren kan man hyra en hund om man vill ha en kompis på fjällvandringen. Hundarna är så otroligt mysiga och glada och hur söta är inte fjällhundar? De har också guidade turer på cykel, båtar för packraft och klättring på sommaren.

Äventyr för nybörjare

– AB Leonarden har guidade kanotturer med övernattning, fjällvandringsturer med matlagning och guidade skoterturer. Det är fantastiskt om man inte är jättevan vid fjället att göra en sådan tur. Man kan hyra skoter och annan utrustning där också vilket är väldigt smidigt om man inte har allt själv, eller så kan man besöka deras butik.

Maria tillsammans med hunden Marley framför ett fruset vattenfall samt en bild på slädhundar i solen.
Vinter som sommar lockar vattenfallet Njupeskär i Fulufjällets nationalpark i Särna. Martina tipsar också om en tur i Sälen med hundspann om det är vinter.
 

Om Martina Wetterskog

Martina Wetterskog är född i Falun och började säsongsjobba i Sälen 2008, under både sommar och vinter. Nu utbildar hon sig till polis på distans och sedan 2014 bor hon och hennes sambo Linus i Lindvallen på heltid med hunden Marley. Martina älskar närheten till naturen och att vara ute året runt, du hittar henne ofta i skidspåren och backarna på vintern eller på vandringslederna under barmarkssäsong.

Följ Martina på Instagram: @martinawetterskog