Hjärtformad våffla på bricka med syltburk.

Alla hjärtans dag – på dalavis

Addera lite extra kärlek i tillvaron i samband med Alla hjärtans dag, både till andra och till dig själv. Och varför inte passa på att fira på dalavis? Kanske är det en skotersafari, en vinterpicknick eller underjordiska äventyr som lockar? Här nedan har vi samlat 9 härliga aktiviteter som passar vare sig du är ute efter en lugn dag eller ett mer fartfyllt äventyr. Utforska ett vintrigt Dalarna och skapa fantastiska minnen och unika upplevelser!


1. Fartfyllda skoteräventyr i Dalarnas varierade landskap

Att få susa fram på en skoter i Dalarnas snötäckta landskap vintertid är en svårslagen upplevelse. Det ger en helt ny bild av Dalarnas natur och det är mångas favoritaktivitet som bjuder på en enorm frihetskänsla. Upplev den gnistrande snön, vita vidder och att i full fart få lämna mil efter mil bakom dig. Dalarna bjuder på en uppsjö av områden och leder att välja på, och för den som aldrig testat att åka skoter innan kan en guidade turer vara en bra idé. Vare sig man vill uppleva dalafjällens karga natur, skogens snötyngda tallar eller en storslagen utsikt över de blånande bergen finns ett alternativ för alla. Att stanna för en paus längs med vägen och njuta av att laga mat över öppen eld kan sätta en guldkant på upplevelsen.

Läs mer om: Skoter i Dalarna.

Man på skoter i fjällmiljö.
Finns det ett bättre sätt att spendera en vinterdag än att få susa fram över Dalarnas vita vidder?

2. Upptäck och återupptäck lokala utflyktsmål

Att upptäcka och återupptäcka lokala dalapärlor slår aldrig fel. Dalarna är ett otroligt landskap som bjuder både på fjällmiljöer, täta skogar, böljande landskap och otroligt mysiga byar och städer. Men många platser som inte besökts finns ofta lättillgängliga i hemkommunen en kort resa bort. Varför inte återupptäcka barndomens favorit, utforska utsiktsplatsen som passerats utan att stanna till eller äntligen göra den där utflykten som funnits i bakhuvudet? Vinterhalvåret sätter sin egen prägel på alla upplevelser vilket bidrar till tjusningen, då upplevelsen blir en helt annan. Miljöer som setts genom skira björklöv eller höstens gyllene färger ligger nu insvepta i snötyngda lager.

Läs mer om: Resemål i Dalarna.

Par som sitter på farstutrappa.
I Dalarna finns det en uppsjö av platser att upptäcka och återupptäcka. Fotograf: Per Eriksson.

3. Utforska Dalarnas vita vidder genom snöskovandring

Ett par snöskor gör det möjligt att ge sig ut i den orörda naturen dit man vanligtvis inte kommer vintertid. Känn hur den klara och kalla luften som biter i kinderna, medan kroppen värms upp under vandringen genom ett landskap täckt av rimfrost och snö. Tänk att kunna ta sig ut i skog och mark trots snömassorna och få uppleva miljöer som annars bara kan ses i sommarskrud. Favoritutsikterna skyms inte av trädens löv och Dalarnas djurliv har lämnat många intressanta spår i snön. I Grövelsjön finns det möjlighet att ta upplevelsen till nya höjder genom att gå på en guidad snöskovandring med tama renar och uppleva Dalarnas sydligaste samiska by. Också i andra delar av Dalarna finns möjligheten att antingen gå på en guidad tur eller att hyra ett par snöskor.

Läs mer om: Snöskovandring.

Kvinna vandrar med snöskor.
Genom att använda snöskor kan man ta sig fram där man annars hade sjunkit ner i snön.

4. Underjordiska äventyr i Tuna Hästberg och Falun

I södra Dalarna väntar ovanliga och för många rafflande utflyktsmål. Det är unika och annorlunda världar där de storslagna bergrummen kan upplevas som direkt sagolika och temperaturen alltid ligger på runt 4 plusgrader, oberoende av årstid. Varför inte testa klätterväggar eller att åka linbana över den underjordiska sjöns kristallklara turkosa vatten i Äventyrsgruvan? Eller är det en guidning i industrihistoriens fotspår som ger en helt ny syn på Faluns och Sveriges historia som lockar? Att utforska Dalarnas fantastiska miljöer upp till 80 meter under jord garanterar ett minnesvärt äventyr!

Läs mer om: Äventyrsgruvan Tuna Hästberg och Falu Gruva.

Person i underjordisk gruvmiljö.
De underjordiska bergrummen i Tuna Hästberg och Falun bjuder på sagolika upplevelser.

5. Vinterpicknick - upplev dalasmakerna utomhus

Att packa picknickkorgen brukar vara en aktivitet som förknippas med sommarhalvåret, men att ta med maten ut i vinterlandskapet är minst lika härligt. Vintertid smakar termosens kaffe eller varma choklad som bäst, alla ljud dämpas av snön och den knastrande elden värmer frusna fingrar. Varför inte köpa med dig typiska dalaprodukter som tutull (mjukt tunnbröd) eller pröva att grädda våfflor eller pinnbröd? Dagtid lockar det kanske att ta sig till ett av Dalarnas många grillplatser, vindskydd eller utkiksplatser, men glöm inte heller att stjärnklara nätter kan bjuda på en oförglömlig upplevelse när glödens flagor stiger mot himlen.

Läs mer om: Vinterpicknick.

Par som äter picknick utomhus vintertid.
En riktig vinterpicknick på Dalavis smakar naturligtvis bäst när den äts utomhus.

6. Dalafika på ett favoritcafé

Att bjuda någon du tycker om på något riktigt gott är ett säkert kärlekstecken och runtom i Dalarna finns många caféer och konditorier som bullar upp extra mycket i hjärtans tider. När vi frågade våra följare i sociala medier om vilket som var Dalarnas bästa café fick vi ett otroligt gensvar och genererade en lika lom som inbjudande lista på ställen att besöka. Ta sikte på ett som ligger nära dig eller planera för en mysig utflykt till ett som ligger lite längre bort. Det är alltid spännande att upptäcka nya smaker och platser!

Läs mer om: Besökarnas bästa caféer i Dalarna.

Bakelser på fat.
Hitta din favorit bland Dalarnas caféer och konditorier.

7. Ladda batterierna med ett uppfriskande vinterbad

Att vinterbada har nog aldrig varit lika populärt som det är nu. Det ger en stimulerande chock för hela systemet och kroppen får en riktig kickstart. Att våga sig ner i det kalla vattnet gör att adrenalinet skjuter i höjden och lyckoruset som många upplever efter doppet är svårt att beskriva. Få saker är så uppfriskande innan det är dags att dra på sig kläderna igen eller springa tillbaka till en varm bastu. Ett vinterbad kan vara ett välkommet och roligt avbrott från vardagen, men det är viktigt att inte bada ensam och att prioritera säkerheten.

Läs mer om: Vinterbad.

Man som badar i en isvak.
Inget kan vara så renande för både kropp och själ som ett riktigt vinterbad.

8. Hundspann – en oförglömlig upplevelse

Att få åka varmt inbäddad bland filtar i en släde dragen av hundar är en dröm för många och hundspann har faktiskt varit ett transportmedel i över 2000 år. För hundarna är en dragtur det bästa de vet och det hörs på dem. Deras glädje är smittosam och upplevelsen ger en inblick i hur det var att färdas fram i frusna snötäckta landskap innan andra färdmedel fanns. Kanske är det en kortare utflykt på 1 timme som passar bäst, eller en längre dagsutflykt eller rent av en övernattning i vildmarken? För den som vill vara mer aktiv kan man få testa att köra sitt eget spann, det krävs inga förkunskaper utan Dalarnas aktörer som erbjuder detta har en genomgång innan. Att flyga fram bakom ett spann hundar kan vara vinterns äventyr.

Läs mer om: Hundspann.

Hundar som drar hundspann
Hundarnas glädje när de får komma ut är smittsam och ger en underbar vinterupplevelse.

9. Vintervandring bjuder på lugna stunder

Få saker är så rogivande som att få komma ut i naturen och hämta kraft och energi från lugnet och stillheten Dalarna bjuder på. En slingrande stig bland snötyngda träd, en upptrampad led med utsikt över Dalälven eller strålande utsikt över någon av de små byarna fyllda med faluröda hus. När snön knarrar under vinterkängorna, rimfrosten lägger sig i håret och kinderna färgas röda är det svårt att tänka sig något härligare! Det gäller att klä sig efter väder och lager på lager brukar rekommenderas, men vintervandring är ingen avancerad aktivitet utan passar de flesta.

Läs mer om: Vintervandring.

Vy över dalafjällen vintertid.
Njut av Dalarnas fantastiska och varierade landskap till fots även vintertid.