Målning föreställande Gustav Vasa när han talar till dalfolket.

”Zorn var verkligen en superstjärna” - Vinterns utställning på Zornmuseet i Mora

Vintern 2020 visar Zornmuseet i Mora utställningen ”Gustav Vasa – Bilden av en kung” på Zornmuseet. Museidirektör Johan Cederlund berättar mer om Zorns relation till kungen, om festligheterna som kom av sig och hur det kommer sig att Zorn fått epitetet superstjärna.


Hur ser relationen mellan Zorn och Gustav Vasa ut?

– Gustav Vasas äventyr i Dalarna har genom historien inspirerat många konstnärer, däribland Anders Zorn, som alltid hyste en stor beundran för den gamle kungen. Zorn själv deltog till exempel vid invigningen av Vasamonumentet i Utmeland 1860 – visserligen bara några månader gammal, buren på moderns rygg – och gjorde redan som tonåring små tecknade studier av Gustav Vasa. År 1903 restes sedan den välkända statyn av Gustav Vasa på en kulle nära nuvarande Vasaloppsmålet. Enligt Zorn själv var det här en höjdpunkt i hans karriär. Några år senare fick Zorn också i uppdrag att restaurera det kanske mest kända porträttet av Gustav Vasa, en målning av konstnären Jacob Binck som ägs av Gustavianum Uppsala universitetsmuseum.

Här gjorde Zorn vissa ”fördärvande” ingrepp i Vasas utseende?

– Ja, Zorn kunde konstatera att modellen under årens lopp hade utsatts för åtskilliga ”försköningar” och avlägsnade därför senare övermålningar från ursprungsbilden. Hans ingrepp kritiserades häftigt av de som ansåg att han därmed hade fördärvat det historiska verket. I efterhand går det inte att avgöra vem som hade rätt eller fel, men i vilket fall är det Zorns tolkning av kungen som är den vi vant oss med vid att se.

2020 är det 100 år sedan Zorn avled och firandet var planerat – men så kom en pandemi. Hur blir det nu med festligheterna?

– Det blir förstås lite antiklimax att ha event kring minnesåret ett år i efterskott. Det stora för oss på museet 2021 blir den utställning med franska impressionister som vi hade tänk att visa i år, Från Manet till Gauguin – fransk konst på Zorns tid. Det blir en av de mest påkostade utställningar som satts upp i Dalarna i mannaminne.

Johan Cederlund, museichef på Zornmuseet.
Zorn var både inspirerad av och beundrade Gustav Vasa, berättar Johan Cederlund på Zornmuseet.

I februari 2021 ställs Zorn också ut på Nationalmuseum i Stockholm, hur involverade är ni på Zornmuseet?

– Utan Zornmuseets medverkan och utlån hade utställningen knappast varit möjlig att genomföras. Vi bidrar inte bara med verk, utan också med bilder, text och expertis. Utställningen är således resultatet av ett samarbete mellan oss och Nationalmuseum.

Utställningen i Stockholm presenterar Zorn som ”en svensk superstjärna”, varför valde ni det epitetet?

– För att locka publik! Skämt åsido, Zorns ställning som konstnär var i ett svenskt perspektiv unik. Han var verkligen en superstjärna på sin tid, inte bara i Sverige utan även utomlands. Idag drar hans utställningar storpublik över hela världen, vilket vi bland annat sett i San Francisco och Paris. Även nu i Stockholm väntas stora skaror av besökare.

Läs mer om utställningen "Gustav Vasa – Bilden av en kung" och se aktuella öppettider på zorn.se