Vandringsled i solnedgången.

Vett och etikett i naturen

Intresset för utomhusaktiviteter har formligen exploderat och allt fler söker sig ut för att uppleva lugnet, äventyret och den friska luften. Tack vare allemansrätten kan alla röra sig fritt i den svenska naturen. Men det finns vissa saker du behöver tänka på när du vandrar, cyklar, paddlar, tältar eller gör något annat i naturen. Henny Sahlin på Länsstyrelsen Dalarna berättar mer och delar samtidigt med sig av sina bästa tips till en vettig friluftssommar.


Som nybörjare på friluftsliv, hur kommer jag igång?

– Leta information på nätet. Bra hemsidor finns hos kommunerna, Länsstyrelsen, Naturkartan och Visit Dalarna. Det finns också nätverk och grupper i sociala medier. Läs på om platsen du ska till eller aktiviteten du ska prova. Kolla väderprognosen så du vet vad du ska vara beredd på. Ta gärna med en kompis ut och prova på. Börja med något enklare, som en vandring med fika i ett tätortsnära område. Följ med en guide ut om du känner dig osäker eller ska testa något helt nytt.

Vilken utrustning behöver jag?

– I början tänker jag: gör det så enkelt som möjligt. Du kommer märka efterhand vad just du behöver. Väljer du att vara ute mest i bra väder på lättgångna vandringsleder behövs bra gåskor och enklare regnställ. Vill du däremot ut i mer obanad terräng eller vara ute många dagar behövs bättre grejer. Utöver det så brukar jag alltid stoppa med lite extra mat och dryck. Ibland behövs ytterligare energi och en rawbar eller liknande är bra att ha med för att höja energinivån.

Henny Sahlin.
Henny Sahlin jobbar på Länsstyrelsen Dalarna och tipsar om att leta information på nätet inför besök i naturen - och kolla vilket väder som väntas.

Planera för skräpet

Hur blir jag en väluppfostrad naturbesökare?

– Du har tänkt till i förväg vad du ska äta, hantera ditt skräp och hur du gör om du behöver gå på toaletten. Ta med en påse som du kan ta med ditt skräp hem. Jag brukar också ha en påse för eventuell disk. Räkna med att du behöver gå på toaletten, så ha alltid med lite toalettpapper. Finns inget dass, ta också med en spade till att gräva en grop om du behöver bajsa. Våtservetter för att torka händerna efteråt är bra, men lämna dem inte i naturen! Lägg dem i skräppåsen och ta med hem.

Fler hyfsade tips?

– Visa hänsyn mot andra som är ute. Håll koll så det inte blir krockar mellan vandrare och cyklister. Sakta in farten om du är den snabbare. Att visa hänsyn är också att lämna en plats så att den ser trevlig ut. Plocka skräp och städa om andra slarvat. Vi hjälps åt att ta hand om omtyckta platser.

Grillning och vanligaste misstaget

Hur funkar det om jag vill grilla eller göra upp eld?

– Allemansrätten tillåter eldning, men du bör planera det väl och bäst är att besöka en iordninggjord plats för grillning. Kolla om det finns ved i förväg, det kan finnas info på hemsida, eller ta med lite själv. Under vår och sommar kan det vara eldningsförbud och då är det extra viktigt att vara uppdaterad om vad som gäller den dag du ska ut. Även om det inte är eldningsförbud ska du se till att släcka ordentligt.

Vilket är det vanligaste utemisstaget?

– Att inte ha en plan för sitt skräp eller att ta för dåliga kläder eller skor med sig. Det bästa för att undvika sådant är att lära sig långsamt, börja med att göra småäventyr för att lära sig hur man gör. Var gärna ute med de som är lite mer vana. De kan ge många tips på hur man löser olika situationer. Kom också ihåg de tre allra viktigaste sakerna inför en utomhustur: kläder, matsäck och planering.

Öppen eld.
Elda inte om det råder eldningsförbud och gör det framför allt på redan iordningställda eldplatser.

Läs mer och hitta besöksmål på Länsstyrelsen Dalarnas hemsida.