Längdskidåkare längs ett spår.

Vasaloppet engagerar

Året runt arbetar personalen på Visit Dalarna med att svara på frågor rörande Vasaloppets vintervecka.


Intresset att besöka Dalarna för att träna inför Vasaloppet har ökat de senaste åren och önskemålet att träna i just Vasaloppsspåret, mellan Sälen och Mora, är stort. Det kan Monica Larsson och Lena Norgren på turistbyrån i Mora intyga.

- Vi får många frågor om skidspår, vart man ska åka och träna. Norra Garberg är en riktig pärla, det brukar jag tipsa om, berättar Monica. 

Att engagemanget är stort för att välkomna och hjälpa Vasaloppsbesökare, det är tydligt.   

- En vinter var det en deltagare som hade glömt sina pjäxor. Då lånade en kollega ut sina privata. Nu har sportaffärerna öppet så länge, så det brukar ordna sig, säger Lena. 

Att hitta boende till alla deltagare och deras anhöriga är en stor del av uppdraget för turistbyrån. Till Visit Dalarna finns ett antal privata värdar knutna som exempelvis hyr ut en stuga på gården eller ett gästrum. Och gästvänligheten, den är stor. Monica minns särskilt en händelse som nyligen inträffade.

Personal på Mora Turistbyrå.

- Det knackade på innan öppningsdags. Det var två unga män från Tyskland som skulle ta sig på skidor till Sälen längs Vasaloppsspåret. Det är inte så vanligt att man åker åt det hållet. Jag berättade för dom att det inte finns mat att köpa längs vägen. Kallt var det också. Jag ringde till en boendevärd i Oxberg och där skulle de få bo första natten. Även en natt på campingen i Evertsberg. Sen skulle de ta sig de återstående fyra milen till Sälen. Lite orolig var jag, de verkade inte så erfarna. Jag pratade senare med min kontakt i Oxberg för att försäkra mig om att allt hade gått bra och han berättade att han hade mött upp dom i spåret, värmt bastun och handlat mat åt dem. Man bryr sig och känner engagemang för besökarna, intygar Monica.