Barn efter vandringsled i Dalarna.

Vandringsmammorna tar med barnen, fantasin och tekniken ut i skogen

Louise Norström och Johanna Falk är mammorna som gärna drar med sig barnen ut i skogen. När det vankas vandring är det egentligen inte ens promenaden i sig som står i fokus. Istället handlar det om äventyr, matsäck och upplevelser. Och de tar gärna med skärmen ut i naturen. Här delar de med sig av sina tankar om att vandra med barn.


Ute i skogen väntar många spännande äventyr. Djur, fåglar och växter som kan studeras på nära håll eller platser som med fantasins hjälp kan omvandlas till magiska världar. Att vandra med barn är en upptäcktsfärd för såväl stora som små. Även om det för de vuxna kan innebära lite extra tankekraft och förberedelser. Det vet kompisarna Louise Norström och Johanna Falk, som gärna tar med sig sina barn – 5 respektive 7 år gamla – på små vandringsutflykter i södra Dalarnas skogar.

– Man kan titta lite vad som finns runt omkring där man bor. Det behöver inte vara att man ska packa bilen och komma ihåg allting. Det finns ju stigar i vilken skog som helst! Men sen kan det vara en utmaning att hitta vilka stigar man ska ta.

De brukar använda sig av appen Naturkartan när de ger sig ut. Flera av Dalarnas kommuner är anslutna och där finns tips på stigar och vandringsleder i närheten, om det finns kojor och rastplatser längs vägen.

– Men kom ihåg att det inte ska vara så långt. Tror vi att barnen kan gå 4 km, då tar vi en slinga som är 3 km, säger Johanna.

Mamma med sina barn i skogen.
”Det finns ju stigar i vilken skog som helst”, säger Louise som gärna ger sig ut på äventyr i närområdet tillsammans med sin son. Foto (samtliga): Louise Norström.
​​​​

Vildmarkslekplatsen i Säfsen en favorit

De själva hänger gärna vid Vildmarkslekplatsen i Säfsen vid Fredriksberg. Där går det att grilla korv, promenera ut till ön över myrens spångar och utmana sig i hinderbanan. Vid Säfsnäs Hembygdsgård finns en annan favorit: ”Fantasistigen”, en kortare vandringsled på 500 meter för barn.

När man vandrar med barn menar Louise och Johanna att det gäller det att fylla vandringen med mer än bara gång. Genom att använda fantasi och en ryggsäck fylld med god matsäck ökar förutsättningarna för en lyckad tur.

– Det behövs ordentligt prepp med mat, man vill att de håller energinivån uppe så att de inte kraschar. Men också att det finns äventyr under vägen. Ett minne som jag har från när jag själv var liten, är att jag fick tälja efter vägen. Så att kanske tälja en vandringsstav, göra naturbingo och skattjakter, föreslår Johanna.

Louise hakar snabbt på spåret med kringaktiviteter, föreslår att såväl förstoringsglas som kikare kan följa med ut. Det finns ju så mycket att upptäcka bara man stannar upp och tittar lite närmare. Sedan närmar hon sig en riktig vattendelare när det kommer till barnens vardag idag: skärmarnas vara eller icke vara.

– Ja, barn idag håller ju på mycket med skärm. Man jag tycker inte att man behöver ta bort allting, det är ju ändå deras värld. Så ta med skärmen, men väv in den och gör det till en rolig sak.

Lekplats för barn.

Barns om leker på en vildmarkslekplats.

Lekplats
Vildmarkslekplatsen i Säfsen är en favorit. Där finns mycket att se och göra för nyfikna barn med spring i benen.
 

Tips på appar och matsäck som förhöjer naturupplevelsen

Louise ger förslag på olika appar som kan lyfta skogsturen. Svenska Jägareförbundet har ”Viltappen”, som visar våra vanliga däggdjur och fåglars kännetecken, spår och läten. Friluftsfrämjandet har ”Skogsmulle och naturboken”, där det går att skapa sin egen naturbok med bilder från närnaturen, lära sig om Allemansrätten och få tips på utomhusaktiviteter. Andra tips är ”Svampguiden” och geocaching. 

– Sen är det klart att man får förbereda sig på att man får dra promenaden, ha kurragömma längs stigen och leka sig fram. Men sen kan de ju ändå tvärvägra och lägga sig på stigen. Då får man tänka om, skrattar Louise.

Matsäcken är extra viktig, inte bara för energidepåerna. Den är en lika stor del i upplevelsen och tjusningen med att vara ute.

– Det är alltid spännande när man kommer fram någonstans och ska göra mat. Jag har ett jätteroligt recept på magbröd! Man gör iordning det hemma och har det i en påse vid magen under tiden man går, så det jäser. Det brukar vara roligt för barnen att ha att pyssla med, tipsar Johanna.

Påse med godis och nötter.

Grillning vid öppen eld.
Många pauser med gott om matsäck är lika viktiga som vandringen i sig – speciellt om man får laga till maten själv över öppen eld.

Recept på magbröd

13 dl vetemjöl

10 dl grahamsmjöl

torrjäst motsvarande 100 g färsk

knappt 1 dl socker

salt och brödkryddor efter behag

Gör såhär: Blanda ingredienserna. Var och en får en plastpåse. Blanda 1,5 dl torrvaror med 0,5 dl vatten (50°) i en plastpåse. Degen knådas i påsen varefter ”påsen” får jäsa på magen ca 15 minuter. Platta ut till platt bröd, som gräddas ca 5 min på galler, eller i stekpanna, över eld.

Receptet kommer från Vallentuna Scoutkår och räcker till ca 15 personer.