Flicka i badar på Leksands Sommarland med cyklop på huvudet med palmer och vattenrutschbana i bakgrunden.

Äntligen sommar

Varma bad, strutsglass med chokladsås, tomtar och troll, äventyr på vatten och bland träden. Det är bara några av de familjeäventyr som är populära när barnen själva får välja.


Utmaningar 15 meter upp i luften

I år presenterar Högt och lågt klätter- och äventyrspark två nya banor. En blå bana och en grön. Den ena heter Bara högt och den andra… ja det får du gissa! Höghöjdsbanorna ligger vackert i tallskogen som omger Enåbadets camping i Rättvik. I klätterparken finns sju hinderbanor för klättring på varierande höjd och med varierande svårighetsgrad och alla från 80 centimeter och uppåt kan klättra på banorna som är mellan en och 15 meter upp i luften, varifrån du slänger dig ut på en 140 meter lång ziplinetur. Efter klättringen finns fika och glass i Enåbadets campingkiosk.

Här får barnen tomtekrafter 

I de trolska urskogarna ligger Tomtelands sagolika världar som i år firar 40 år. Tillsammans med sagofigurerna får de vara med om märkliga, magiska dagar i en sagolikt vacker miljö. Många av sagofigurerna skyddar naturen, som Huldran och Alven. De kan allt om växterna och talar naturens hemliga  teckenspråk. De lär också ut budskapen i Tomtekraftvisan; ”Ta hand om naturen, klimatet och djuren. Var schysst mot andra och lär av varandra. Jag tror på mig, jag svär, jag är bra som jag är”. Alla barn får därmed tomtekrafter för att kunna hjälpa alla de som inte kan försvara sig själva. Tomtekraften får barnen ta med sig hem, men innan dess ska de klättra, leka runt om i sagolandet och bada i den förtrollade sjön, så kom ihåg badkläderna.

Drakälvan.
Foto: Sagolandet Tomteland.

Urtidsdjuren i Visentparken

En utflykt till Avesta Visentpark är inte bara intressant, det innebär också att du stöttar de utrotningshotade visenterna, en europeisk art av bison som levde  under bronsåldern i hela södra Sverige. Ett perfekt utflyktsmål för hela familjen som förenar nytta med nöje och inte minst ett lärande om djur som vi inte  hör så mycket talas om längre.

Kalas hela sommaren på Leksand Sommarland 

Leksand Sommarland är en av Dalarnas populäraste turistattraktioner med vattenland, karuseller, motoraktiviteter och actionaktiviteter. I sommar blir det extra festligt när sommarlandet firar 40 år, vilket inleds den 15–16 juni. Jubileet kommer att uppmärksammas med överraskningar, underhållning och godisregn under hela sommaren. Nyheter för i år är att hinderbanan Wipeout på Siljan har blivit ännu större och det finns nu också en zipline för barn som löper 20 meter upp i luften över dammen.

Promenera med en ren

Det är inte alla som klappat och vandrat med en ren. Hos Renbiten i Grövelsjön äter renarna ur dina händer och du får vandra med dem till en kåta i  skogen. Där slår ni er ner på mysiga fällar för att provsmaka samiska godsaker. Här kommer du den samiska kulturen riktigt nära.

Strutsmatning med efterrätt

När barnen får höra att strutsarna har klor under vingarna som är en kvarleva från dinosaurietiden, höjs ögonbrynen av förvåning. På Sahlins Struts utanför Borlänge kommer man strutsarna riktigt nära. Förutom att lära sig massor, kan barnen mata strutsarna, känna på strutsägg och kolla in de små på strutsdagiset. Sedan uppskattas gårdens strutsburgare och goda glass som är gjord på strutsägg. I butiken gillar vuxna att botanisera bland praktiska strutsprodukter, delikatesser och gårdens egna öl.

Strutsar.
Foto: Sahlins Struts.

Spännande tur på älven

En packraft är en liten uppblåsbar gummibåt. Den väger bara några kilon och är lätt att bära med sig i packningen, ändå är den stabil och tålig nog för tuffa äventyr i vildmarken. Och framför allt, den är makalöst rolig att paddla med. På Fjälläventyrs familjetur kan även de lite mindre paddlarna följa med. Turen går genom ett kul vattendrag och såklart finns några inslag av äventyr med på turen. Vuxna och ungdomar paddlar vanliga packrafts, men här finns också möjlighet att färdas med dubbelbåtar stora nog för att en vuxen i familjen kan paddla tillsammans med en lite yngre förmåga. Turerna går genom vacker svensk natur, under färden ser vi spår från timmerflottningens tid och vi har god chans att uppleva Dalarnas vilda djurliv.

Här hittar du fler familjeaktiviteter