Gör en resa i spåren av den meteorit som skapade Siljans unika geologiska miljö. Besök platserna där naturen formats av den gigantiska smällen, ta del av och lär mer om historien. Siljan Geopark är en spännande upplevelse både för den som söker maffiga miljöer och den som törstar efter nya kunskaper.
En meteorit träffade jorden för nästan 380 miljoner år sedan och i smällen bildades det som idag är sjön Siljan och Siljansringen. Smällen gjorde också att såväl berggrunden som naturen förändrades och lade grunden till en geologisk miljö som annars inte vore möjlig på våra breddgrader – något som nu gjort att området blivit en så kallad Geopark.
En geopark samlar flera olika besöksmål – så kallade ”geosites” – där det är möjligt att uppleva områdets unika miljö. För Siljan Geopark är kopplingen till just meteoritnedslaget den röda tråden och olika geositer ligger i delar av Orsas, Moras, Rättviks och Leksands kommuner.
Här har vi samlat några av de besöksmål som är väl värda ett besök för den som vill lära sig mer om vad som egentligen hände för dessa miljontals år sedan.
Naturmuseet, Rättvik. En perfekt startpunkt för resan i Geopark Siljan är Naturmuseet i Rättviks Kulturhus. Här är det möjligt att ta del av Siljansbygdens utveckling från jordens födelse via meteoritnedslaget fram till idag. Museiavdelningarna visar områdets unika geologi och rika djur- och växtliv.
Skålberget, Rättvik. Strax norr om Rättvik, mot Dalhalla, ligger Skålberget, ett nedlagt kalkstensbrott. Att det tidigare brutits kalksten här gör att delar av berggrunden är frilagd, vilket i sin tur gör att det med blotta ögat går att se spåren som meteoritnedslaget har lämnat i berggrunden. Vid Skålberget handlar det om två olika typer av ljus kalksten, som syns som avlagringar i berget.
Amtjärnsbrottet, Rättvik. Ytterligare ett nedlagt kalkbrott finns vid Amtjärnsberget, även det norr om Rättvik. Här är det fossiler som står i centrum, då det finns en unik rikedom av bland annat sjöliljor vars stjälkar går att studera på brottets väggar. Omgiven av tät granskog utgör området en häftig naturupplevelse och inte minst de mäktiga lagren av svarta kantställda ler- och alunskiffer som stoltserar vid ingången bjuder på en mäktig entré.
Styggforsen, Rättvik. Känn kraften och energin när vattnet kastar sig ner för det 36 meter höga fallet, den sägenomspunna Fogdeklippan och de mäktiga bergväggarna – allt inbäddat i trolsk och mystisk trollskog. Spana på sällsynta fjärilar och växter och ta del av den spännande kulturhistorien. Från den lättillgängliga parkeringen går en 750 m lång promenadslinga runt området, med grillplatser och sittbänkar.
Dalhalla, Rättvik. Sveriges kanske häftigaste och mäktigaste utomhusscen ligger i skogarna utanför Rättvik – det gamla kalkbrottet Dalhalla. Under decennier av sprängning, brytning och grävning skapades de förutsättningar som idag gör platsens akustik och miljö till något utöver det vanliga. De branta bergsväggarna bildar ett slags gyllene snitt i tre dimensioner som liknas vid antikens amfiteatrar. Sommartid erbjuds flertalet konserter med såväl svenska som internationella akter, liksom guidade visningar av området.
Gesundaberget, Gesunda/Mora. Svetten må lacka efter den ca 2 km långa vandringen upp på toppen av Gesundaberget, men belöningen är väl värd ansträngningen. Där uppe – på 514 meter över havet – väntar en svårslagen utsikt över Siljan, Sollerön och det kringliggande landskapet. Pusta ut och njut av utsikten, varför inte med medhavd matsäck? Sommartid är också toppstugan med café öppen.
Alderängarna, Mora. Alldeles utanför Mora, mot Älvdalen, ligger Alderängarnas naturreservat. Här väntar ett labyrintiskt område av ängar och vattenvägar med ovanliga djur och växter. En minst sagt rik biologisk mångfald har hittat livsrum här, varav flertalet hotade arter. En 9 km lång vandringsslinga går genom området. Ta vägen från parkeringen på höjden och vandra nedför trappor och stigar till klapperstensstränderna vid älven. Området är också exempel på ett inlandsdelta och har som sådant blivit utpekat som riksintresse.
Klikten, Sollerön. På norra delen av Sollerön ligger Klikten, ett populärt utflyktsmål för såväl ortsbor som besökare. För den geologiskt intresserade är den markanta förkastningsbrant som bildades i meteoritnedslaget en solklar höjdpunkt. Den gav förutsättningar för ett värdefullt natur- och kulturlandskap. Dessutom bjuder området på en slående natur med utsikt över åkrar, ängar, skogar, Siljan, blånande berg och röda stugor. Lägg därtill en spännande Kultursstig, Dalarnas största gravfält från vikingatiden och fotografen Karl Lärkas timrade stuga.
Vad är Siljan Geopark?
Geoparken ligger i delar av Orsas, Moras, Rättviks och Leksands kommuner och är ett samarbete mellan Länsstyrelsen, kommunerna och Visit Dalarna. Siljan Geopark är en svensk geopark under utveckling. Även om målet med geoparken är att skapa intressanta geologiska besöksmål finns det redan nu många spännande platser att besöka för att uppleva geologin i området.
Vad är en geopark?
En geopark är ett område där man vill skapa hållbar regional tillväxt genom att samordna och koordinera geologiska besöksmål, där den lokala geologin fungerar som en röd tråd i utbudet av platser att besöka. En geopark ska även inkludera arbete med naturvårdsfrågor som rör de geologiska besöksplatserna, stödja forskning och utbildning och sprida kunskap om geologi till allmänheten.
Källa: Sveriges Geologiska Undersökning (SGU)
Att tänka på när du besöker en geopark
Många av platserna i Siljan Geopark är naturreservat, där naturen är skyddad och det råder specifika föreskrifter. Det är till exempel inte tillåtet att gräva, hacka, eller på annat sätt skada jordytan och bergsformationer; skada träd, växter och djur; elda; gräva upp och ta med örter, mossor, svampar och lavar; ta med husdjur utan koppel. Särskilda föreskrifter finns för varje reservat. Källa: Länsstyrelsen Dalarna