Passa på att göra en dagsutflykt till Älvdalen. Förutom den lättillgängliga vildmarken och naturupplevelserna, finns här gott om aktiviteter att fylla dagen med. Plaska och lek i simhallen, snöra på skridskorna i ishallen och toppa dagen med en familjemiddag med lokal touch.
Älvdalens simhall är ett populärt utflyktsmål som lockar många badsugna besökare. De varma bassängerna och stora ytorna gör det till en uppskattad anläggning, framför allt för barnfamiljer.
– Det är ju en barnvänlig anläggning. Det är öppet och stort, som förälder har man bra sikt och kan enkelt hålla koll på sina barn. Många uppskattar att det är varmt och skönt både i vattnet och i luften i hallen. Vi har också ett gott rykte om oss att det är rent och fräscht, vilket vi jobbar hårt för att hålla i. Bra service och en trevlig vistelse är något vi strävar efter att våra besökare ska uppleva hos oss, säger föreståndaren Bobby Haapanen.
I hallen finns den 50 meter långa bassängen, med utrymme för både motionssimmare och leksugna. Lägg därtill en vattenrutschbana med lekbassäng, bubbelpool och en 30 grader varm plaskbassäng för de allra minsta – och de flesta kan hitta något som passar.
– Förutom bassängerna har vi också en möblerad hörna inne i simhallen där man kan sitta ner för fika eller äta. Det går utmärkt att ta med egen matsäck. Annars har vi en liten kiosk och cafeteria som har lite av varje om man hellre vill köpa något på plats. Under helger och lov har vi också en liten grillmeny med hamburgare, strips och korv.
Kombinera bad med skridskoåkning
Vägg i vägg med simhallen ligger Älvdalens ishall, en kombination som enligt Bobby skapar förutsättningar för en hel aktivitetsdag i Älvdalen.
– Ishallen är ofta öppen för allmänhetens åkning, under höstlovet även med utökade tider. Allmänhetens åkning är dessutom helt gratis, så det är bara att hoppa i sina skridskor och åka. Gillar man rörelse är simning och skridskor en perfekt kombination. Personligen hade jag kanske börjat med ishallen och sen om man blir lite huttrig är det bara att flytta över till simhallen och värma sig.
Middag och hotellmys på Hotell Älvdalen
För att runda av utflykten till Älvdalen – och fylla på depåerna efter dagens aktiviteter – ta en tur in till centrum för en god middag. Kanske också förlänga vistelsen och checka in för en natt på hotell? Malin Zetterman driver Hotell Älvdalen tillsammans med maken Linus.
– Hotellet berättar historien om Älvdalen. Vi spelar mycket på historien om gitarrtillverkaren Hagström, har fotografier av älvdalsfotografer där de visar upp sitt Älvdalen och vi lyfter också fram vårt språk, älvdalskan.
Även menyn i den uppskattade restaurangen är starkt kopplad till orten och omgivningarna.
– Vår nya á la carte-meny kallas Älv, fjäll och skog och handlar om vår kommun. Älven och älvdalslaxen. Fjällen i form av ren från Renbiten i Idre. Sen har vi skogen, vi plockar in det som finns i våra marker, som lingon, blåbär och kantareller. En annan nyhet är en älgburgare på älgkött. Nu ska vi verkligen gå in för mer lokalproducerat rakt igenom.
Väl inne i centrum, passa också på att utforska den lokala handeln eller promenera i de natursköna områdena längs närliggande Österdalälven. Det finns mycket att se och göra i Älvdalen, så kanske är det redan nu läge att börja fundera över vad som ska stå på schemat för nästa besök?
Fler aktiviteter och upplevelser i Älvdalen
Porfyr- och Hagströmmuseet
På Porfyr och Hagströmmuseet väntar föremål som skapats för att glädja både öga och öra. Här finns unika samlingar av konstverk i porfyrsten tillika instrument tillverkade av Hagström. Med andra ord en unik kombination av lokal industri- och kulturskatt, där både porfyren och musiken exporterats världen över.
Älvdalens Fiskecenter
På Älvdalens Fiskecenter finns allt en fiskare kan tänkas behöva, både vad gäller utrustning, kunskap och tips. Helt enkelt en högst lämplig startpunkt för den som är nyfiken på fiske i norra Dalarna. Köp fiskekort, hyr eller köp utrustning eller gå en fiskekurs för att lära ännu mer.
Hykjeberg
Naturreservatet Hykjeberg utanför Älvdalen är en trevlig och lagom lång ”topptur” på 2 km tur och retur. Stigen är gångbar långt in på hösten och även vintertid, men se upp med eventuell halka. På toppen väntar sedan milsvida och magiska vyer över landskapet.