Ejheden en vandringsled.

Upplev den brokiga vandringsleden till Ejheden

Vandra från Furudal till byn Ejheden och upplev ”En vandrings- och fisketur i Dalarnas obygder”. Så beskrevs åtminstone vandringen i rubriken till den reseskildring från 1918 som blev startskottet för en upprustning av de gamla stigarna. Nu står den 16 km långa leden redo att ta emot nya besökare som söker en lättvandrad tur i brokig natur, som sträcker sig över berg, åar, tallhedar, granskogar och myrar.


Drygt hundra år efter att berättelsen om vandringen publicerades i Svenska Turistföreningens årsskrift, återupptäcktes den av Olle Vixner i Orsa. Han driver guide- och fiskeföretaget Guidefathers, som huserar i och kring byn Ejheden, vilket gjorde att hans nyfikenhet direkt väcktes när han fick höra talas om att det kunde finnas en vandringsled dit från Furudal.

Hur kommer det sig att leden mellan Furudal och Ejheden rustas upp?

– Det hela började med ett rykte om att Ejheden skulle ha varit omnämnt i media för länge sedan för sitt goda fiske. Så efter en hel del efterforskningar i gammal press hittade jag en vandrings- och fiskehistoria i STF:s årsbok från 1918, där de vandrade och cyklade norröver från Furudal. Under den här tiden fanns ingen väg till Ejheden, det var till fots genom skogen som gällde. I artikeln är beskrivningen av vandringen detaljerad, över vilka berg den har gått. Det innebar att jag fick forska i gamla kartor vilket ledde mig till att hitta generalstabskartan från 1911 över området, där de gamla lederna var utmärkta. En diskussion inledes med Sveaskog som äger marken i området att börja märka upp dessa leder igen och de nappade så klart, säger Olle.

Skylt på Ejhedens vandringsled.

Du tog också hjälp av din far i det rent praktiska arbetet?


– Ja, min far har jobbat i skogen ända sedan 12 års ålder, han är 78 år nu och har en stor kunskap om att hitta gamla mänskliga spår i skogen i form av till exempel bleckade träd. Efter noggrant letande tillsammans med lyckades vi hitta ”spår” av den gamla leden. Vi har först märkt den med band, för att sedan måla på träden. Totalt är leden ca 16 kilometer lång.

Vad är det för slags vandring som väntar?


– Den är mycket varierad och sträcker sig över berg, åar, tallhedar, granskogar och myrar för att sedan mynna ut i vackra Ejheden där man kan njuta vid en stuga vid vattnet med en varm vedeldad bastu. Inledningsvis från Furudal korsar den Djurån, som är omgjord till timmerränna. Här har nu bävern tagit över och gjort till sin plats. Sedan vandrar man upp till triangelpunkten på Silotjärnsberget med en magnifik utsikt över Ekopark Ejheden. Därefter korsas Råmåsjöån med ännu fler bäverdammar innan en brokig natur med grova stenblock och tallhedar väntar. Den omgivningen håller i sig fram till Amsterdamm, en gammal flottningsanläggning, innan man vandrar upp över Älgkosberget där en magnifik utsikt över de stora sjöarna Tansen, Dammjämnaren, Skärjämnaren och Storejen breder ut sig. Här är det bara några kilometer kvar till byn Ejheden. Här finns också en liten källa med kristallklart källvatten som är underbart att dricka. Efter leden så är det stora chanser till att hitta spår efter vilda djur så som björn, varg, järv och lo.

Älgkosberget.

För vem passar vandringen?


– Leden passar egentligen för alla. Med tanke på att den är nyupptagen och att den går genom en relativt brokig natur, är det en fördel att åtminstone vara lite tränad om man ska gå hela leden på 16 km. Det är också möjligt att kliva på leden vid olika hållpunkter där den korsar bilvägar. Den kortaste biten från bilväg är ca 2,5 kilometer uppifrån Älgkosberget.

Vilka planer finns framåt för vandringsleden?


Ambitionen med leden är att fler ska få uppleva den fantastiska Oreskogen på ett enklare sätt. Det kan vara genom att vandra själv, eller i grupp vid exempelvis evenemang eller resor.

Läs mer om vandring i Dalarna