Hårdost skuren i bitar på en träbricka med en fin servett och en kniv bredvid.

Tredje bästa hårdosten i världen finns i Hansjö

På skoj skickade Björn Daniels på Hansjö Mejeri i Orsa in en bit hårdost till den senaste upplagan av World Cheese Awards. Till hans stora förvåning belönades dalaosten med en brons­medalj. "Nu är folk som galna i Gulla!"


Grattis till den tredje bästa hårdosten i världen! Hur kändes det att ta emot beskedet?

– Först blev jag helt paff och chockad, men också så glad över att vår ost ”Hansjö Gulla” uppskattas även på den höga nivån. Tidigare har vi tagit medaljer på SM och NM, men den här gången fick vi mäta oss mot giganter från Frankrike och Italien. Bara att skicka ner osten till juryn kostade ett par tusen, men de pengarna tjänade vi in redan första helgen efter utmärkelsen. Nu är folk som galna i Gulla!

Vad fick juryn på fall?

– Att osten har en speciell karaktär och smak, den kan beskrivas som en blandning mellan parmesan och Västerbottensost. Den har även det syrliga från en prästost och det nötiga från en Gruyère – helt enkelt en perfekt mix som passar till mycket. Gulla kan ersätta parmesan i alla former av pastarätter. Testa också att riva osten över pizzan precis när den kommit ut ur ugnen. 

Får de stora ostländerna maka sig åt sidan nu?

– Ja, nu är det dags för de svenska ostarna! Den svenska hårdosttraditionen är tusenårig, här finns en helt annan ostskola än i alpländerna. I dag poppar det upp allt fler gårdsmejerier i Sverige och den ökade konkurrensen medför förfinade metoder och bättre produkter.

Två personer i vitt med hårnät ler och plockar med ost i ett kaklat rum.
Nicolina och Björn Daniels driver familjeföretaget som tillverkar prisvinnande ostar i byn Hansjö, där de också har en året runt-öppen mejeributik.

År 2019 övertog du och din fru Nicolina dina föräldrars mejeri. Vilka mer produkter tillverkar ni där?

– Grillost, mögelost och brieost av mjölk som levereras från min bror Johans gård härintill. Vi gör även fil och yoghurt och sommartid tar vi fram yoghurtglass som smaksätts med granskott, älgört, syren, gatkamomill, fläder och blåbär. 

Vad har ni på gång nu?

– Vi ska växla upp produktionen av Gulla för att möta efterfrågan och så kommer vi att servera våra populära burgare med grillost på olika konserter och evenemang. Vi planerar också en comeback för vår salladsost. Min egen favoriträtt är svärmors grekiska pyttipanna med yoghurtsås och salladsost på toppen. 

Vad kännetecknar en mejerist?

– Tålamod! Att tillverka hårdost är tidskrävande. Man får vänta ett år på att smaka på resultatet. Misslyckas det får man göra om och vänta ytterligare ett år. Via föreningen Eldrimner arrangerar vi kurser för den som vill lära sig att göra ost. Fastän jag själv saknar utbildning inom mejeri känns det här yrket som det mest naturliga i världen. Jag har vuxit upp med mejeriet och från tolv års ålder hjälpt mina föräldrar med att vända, salta, picka och borsta ostar. 

En hand håller i en kniv och skär bitar av en hårdost på en träbricka.
Hårdosten "Hansjö Gulla" vann en bronsmedalj i World Cheese Awards, i strid mot giganter från Frankrike och Italien.

Era ostar levereras till gårdsbutiker, saluhallar, caféer och restauranger över hela landet. Dessutom har er egen mejeributik blivit ett dragplåster? 

– Ja, det verkar som att folk älskar att handla direkt från producenten. I butiken säljer vi även andra dalaprodukter: korv från Mora Salt & Rökning, Skedvi Bröd, kakor från Rosentorps Bageri, Rättviks Tunnbröd och sylt från Björgården i Rättvik. Butiken med självbetjäning är öppen alla dagar i veckan, året runt. Kom när vi jobbar i mejeriet så får du provsmaka!

Vad mer får man inte missa i Hansjö?

– Här finns Solsyran som säljer syrade grönsaker och så har vi Hansjö Lanthandel & Kaffestuga som även driver Hansjö Glasskapell sommartid. Inte långt härifrån ligger Fryksås fäbod som är ett fint besöksmål och Orsa Hornberga Gård som serverar våra ostar. Korvfabriken i Skattungbyn och Snitths Hantverksbageri i Furudal bör man också passa på att besöka.

Slutligen, man hittar väl inte hushållsost hemma i ditt kylskåp?

– Jodå, det är den enda osten som ligger där. Vi har inte har råd att äta vår egen ost, den ska vi sälja. Skämt åsido, eftersom jag smakar på våra mejeriostar hela dagarna föredrar jag att tugga på vanlig smaklös ost när jag kommer hem. 

Text: Åsa Pellas

Mer mat och dryck i Dalarna