Par som paddlar kajak.

Torsångs Kajak & Äventyr – En pärla för paddling i Dalarna

Vattnen runt Torsångs Kajak & Äventyr bjuder på perfekta förutsättningar för paddling. Ett stort vattensystem, fina dagsrutter och många lockande utflyktsmål. För att inte tala om känslan av att komma riktigt nära den dalska naturen.


Alldeles utanför Borlänge, där Dalälven ansluter sjön Runn, ligger Torsångs Kajak & Äventyr. Här ser Michael Toivio till att paddlingssugna besökare kommer ut för att upptäcka omgivningarna.

– Det är perfekta kajakvatten, med ett stort vattensystem och väldigt fina dagsrutter. Samtidigt hinner du inte paddla runt här på en dag, det finns mycket att upptäcka för flera dagar. Det finns också många obebodda öar att övernatta på.

Kajakcentret är auktoriserat av Svenska Kanotförbundet, vilket innebär att här ges bra service och säkerhetsinstruktioner, det går att få tips på bra rutter, det finns kartor och utrustning. Michael hyr ut havskajaker, fiskebåtar och så kallade SUP-brädor för Stand Up Paddling.

– Många är rädda för att gå runt i en kajak, vilket det är lätt att göra i en tävlingskajak om man inte är van vid tekniken. Men en havskajak är som en finlandsfärja, den är stabil och trygg, man går inte runt, försäkrar Michael.

Förutom tryggheten i att paddla just en havskajak, är själva vattnen i Dalarna i sig en trygghet.

– Det är väldigt lugna vatten här vilket ger säkra och fina naturupplevelser. Här är det lätt att upptäcka Dalarnas finaste paddelvatten. Det finns Fornäs udd med fornlämningar, Ornässtugan, Tunaån och Frostbrunnsdalen – många trevliga utflyktsmål med naturupplevelser längs vägen.

Att paddla är något som passar de flesta. Det kräver inga specifika förkunskaper och hela familjen kan följa med ut på tur. Samtidigt är det ett sätt att komma nära naturen och komma ner i varv.

– Det är en stor naturupplevelse att paddla i och med att man är så nära vattnet, det är tyst och det är miljövänligt utan någon motor som förorenar. Man upptäcker ju mycket av naturen när man glider tyst i naturen, kanske får man syn på en bäver eller något annat djur. En positiv naturupplevelse, man kommer nära elementen. Plus att det är nyttigt för kroppen att paddla, det är bra träning.

Michael tips på utflykter i kajak

- Ornässtugan för en guidad tur och fika i caféet.

- Tunaån och Frostbrunnsdalen med källor och naturreservat. Lunch och café finns i Café Frostbrunnsdalen.

- Fornäs udd med fornlämningar från bronsåldern.