Cyklist i skog på en spång

7 sätt att uppleva hösten i Dalarna

Hösten i Dalarna är en underbar årstid att vistas ute i naturen. Rödgula höstlöv, dimman ligger tät över åkrarna och luften är behagligt sval. Vi har laddat upp med tips och idéer på aktiviteter att göra både utomhus och inomhus. Sugen på något gott, att lära dig något nytt, eller gå på en shoppingrunda? Ingen fara, vi har bra idéer för alla smaker.

1). Koppla av på spa

Har hösten var jäktig? Smit från vardagsbekymren och boka in dig på ett mysigt spa. Kosta på dig en avslappnande massage, svettas ut bekymren i en het bastu eller blicka ut över Siljan från en uppvärmd utomhuspool. Unna dig själv en Spahelg i Dalarna. Läs mer om lugn och ro i Dalarna här

Pool på Åkerblads Spa
Åkerblads i Tällberg är en av många härliga spa-anläggningar i Dalarna där du kan boka in en härlig höstweekend.

2). Cykla genom höstfärgade landskap

Svinga dig upp på din mountainbike och ge dig ut i naturen på cykel. Idre Fjäll och Orsa Grönklitt erbjuder boende och sköna cykelupplevelser med banor, hinder och flowiga leder. På Biking Dalarna hittar du uppmärkta cykelleder med gemensam ledgradering. Till Biking Dalarna.

3). Handla lokalt hantverk

Inget går upp mot genuint dalahantverk. Gör ett besök på klassiska Nils Olsson Dalahästar i Nusnäs och se hur de tillverkar Sveriges mest kända häst. Nittsjö Keramik utanför Rättvik är ett av Sveriges äldsta hantverksföretag och de säljer handgjorda skålar, serviser och figurer i keramik.

Dalahästar på en rad hos Nils Olsson Dalahästar
Besök Nilsson Olsson Dalahästar i Nusnäs och se hur tillverkningen av Sveriges mest kända häst går till.

4). Vandra bland höstlöv

Dalarna bjuder på ett vackert och varierat landskap. Här finns många olika typer av vandringsleder av olika längder och svårighetsgrad. Besök vår vandringssida för att  få tips på vandringsleder. Där kan du hitta dagsturer i vacker miljö med fina sevärdheter, rundslingor eller längre leder där man kan övernatta. Vandra i Dalarna.

5). Lär dig något nytt

Om du vill lära dig något nytt, varför inte göra ett besök på Dalarnas museum i Falun där du får veta mer om historia, kultur och landskapet Dalarna. På Naturum Dalarna i Siljansnäs finns utställningar som ger kunskap om naturen samtidigt som du kan njuta av en fantastisk utsikt från det nybyggda utsiktstornet. Här finns café och fina promenadstigar.

Dalarnas Museum fasad
Dalarnas museum i Falun är ett spännande och lärorikt besöksmål under en höstweekend.

6). Paddla kajak eller SUP

Passa på att boka in ett vattenäventyr innan det blir för kallt. Hyr kajak eller SUP-bräda och paddla dig fram genom världsarvet. Kanske lockar naturen mer än storstaden? Ta en tur längs Dalälven som slingrar sig genom de vackra dalaskogarna. Paddla i Dalarna.

7. Ät en bit god mat i höstmörkret

Hösten är skördetid och med det kommer färska grödor och lokala råvaror. I smaknätverket Taste of Dalarna ingår restauranger, gårdsbutiker, bryggerier och matproducenter som satsar på närproducerad mat av hög kvalitet. Så passa på att boka in ett restaurangbesök eller köp hem delikatesser till fredagsmyset. Läs mer om Taste of Dalarna.

Smakbrickan Taste of Dalarna
En smakbricka med sylt och goda ostar från en av aktörerna i smaknätverket Taste of Dalarna.