Julius Aspman på toppen av Ärtknubben.

Toppen av Ärtknubben med Julius Aspman

Julius Aspman är 28 år gammal och bor i Bonäs utanför Mora. Han är filmaren, fotografen och skidåkaren som inspireras av människor som lever utan att såra jorden och som inte bryr sig om normer och oskrivna regler. Magnifika vyer och magiska platser från hela Dalarna, ofta fångade ur oväntade perspektiv, syns ofta i de bilder han delar med sig av på Instagramkontot @juliusaspman.


Berätta om bilden!

– Regn, 11 plusgrader och vind. Stigen från där vi parkerade bilen till Ärtknubben var lerig och vi halkade och svor. När vi kom fram till utkiksplatsen och såg ut över dalen slutade det plötsligt att regna. Molnen skingrades och solen kikade fram, i takt med att en bedårande regnbåge lade sig som ett valv över dalen. Jag minns hur jag stod och skrek av upprymdhet när regnbågen var som starkast. Jag bad Amanda ställa sig på den högsta punkten. Jag tyckte hennes röda jacka var en bra kontrast mot den gröna naturen och de mörka molnen i horisonten. Sedan tog jag några foton.

Vad vill du förmedla med dina bilder?

– Att man inte behöver resa runt halva jorden för att upptäcka häpnadsväckande natur och kultur. Med rätt inställning och nyfikenhet så finns det runt hörnet. I Dalarna har vi fyra tydliga årstider, det är unikt.

Vilka är dina tre guldkorn i Dalarna?

Stopån, ett naturreservat 4 mil nordväst om Orsa. Koppången, ytterligare ett naturreservat 4 mil norr om Orsa, strax innan Noppikoski. Och så Ärtknubben, berget en bit utanför Falun.

Det här är Min bild av Dalarna

Under rubriken Min bild av Dalarna samlar vi människors bilder och berättelser om Dalarna. Besökare, dalfolk, hemvändare och genomresande. Tagga gärna dina bild på Instagram med @visitdalarna så kan det hända att vi kontaktar dig för en intervju.