Par som fotar i Grövelsjön

Min bild av Dalarna


Under #visitdalarna samlas människors bilder av Dalarna. Besökare, dalfolk, hemvändare och genomresande som delar sina upplevelser och minnen i sociala medier. Var med du också och tagga din bild för att du vill dela din bild av Dalarna.


Tagga #visitdalarna

Personliga guldkorn, dolda platser, välkända besöksmål, hänförande vyer och spännande natur. Det finns många bilder av Dalarna. Många av dessa bilder samlas på Visit Dalarnas Instagram-konto @visitdalarnasweden och under #visitdalarna. Vi är också nyfikna på att veta mer om människorna bakom kameran. Här har vi samlat ett antal intervjuer med människor som taggat Visit Dalarna och delat med sig av sina bilder. Läs, inspireras och upptäcka nya möjligheter!

Inspireras av andras bilder av Dalarna

Läs mer om och inspireras av de som taggat #visitdalarna och @visitdalarnasweden på Instagram. Kanske hittar du något nytt att se eller göra i Dalarna?

Ridning på fjäll

Ridtur i fjällen med Ylwa Woxmark

Ylwa Woxmark som till vardags arbetar med hästar i Rättvik tog bilden vid Städjan i Idre under en av sina reportageresor. Berätta om bilden! - Vi var uppe på fjället för att göra ett reportage och gjorde en topptur för att uppleva naturen till häst, vilket var helt fantastiskt. Mats, min man, jobbade där uppe tidigare, så det finns en liten bakgrund i trakten. Att uppleva naturen i Dalarna till häst är helt underbart, och man kan göra det även om man inte är så ridvana. Man kommer så nära naturen, det går inte att komma närmare, vilket är en otrolig upplevelse. Hästarna är så säkra på foten, så de tar sig fram där det annars är otillgängligt att gå. Vad vill du förmedla med dina bilder? - Känslor oftast. Det är ganska svårt, men just den här bilden beskriver känslan av att komma nära naturen med hjälpen av ett djur, en enorm frihetskänsla, ödmjukhet inför det fantastiskt storartade i den svenska naturen. Allemansrätten är något helt otroligt och jag tror inte vi svenskar kan relatera till vilken tur vi har som får röra oss fritt. Hur och när startade ditt intresse för hästar? - Med modersmjölken. Jag är född i en hästfamilj. Mamma satte mig på en ponny när hon skulle göra saker, det var en bra barnvakt. Det var lite annat på den tiden, man fick åka av, testa och prova sig fram. Jag red barbacka, är så glad att jag hade den möjligheten. Fick lära mig tidigt att bry mig om en annan varelse. Man blir präglad av sin uppväxt. Lärde mig att jobba tidigt och att göra rätt för mig, det var uppfostrande. Det har alltid varit nära och användbart senare i livet. Vilka är dina guldkorn i Dalarna? - Oj! Ja, det finns en bunt! Jag tänker alltid på häst- och naturupplevelser, så att rida kring Städjan, skjuta pilbåge från häst hemma från gården och att besöka Styggforsen är speciellt. Dalhalla och konserterna där sommartid är ett måste.

Grövelsjön med Fredrik Andersson

Grövelsjön med Fredrik Andersson

Fredrik Andersson planerar för fullt. I vinter har han siktet inställt på Vita bandet, att skida längs hela Sveriges fjällkedja, från Grövelsjön till Treriksröset. Annars hittas han oftast i trakterna kring Grövelsjön, där han både bor och jobbar. Dalarnas fjällvärld är ständigt återkommande på hans Instagramkonto @photofredds. Där sprider han fjällinspiration som lockar till turer med milsvida utsikter. Berätta om bilden! – Den är tagen på toppen av en av Grövelfjälls brantaste nedfarter. Vi var tre goda vänner som hade en extra lång lunchrast och bestämde oss för att ta några åk i den ännu opistade nedfarten. Solen sken, det var 15 grader kallt och ingen vind alls. Tyst och kallt, men framförallt så äkta och så vackert. Det enda som hördes var tunga andetag efter den relativt hurtiga klättringen upp i backen och ljudet utav knarrande snö under våra skidor. På toppen stannar vi till och hämtar andan. Inget sägs, men när vi vänder oss om och kikar ner längs fjällsidan ser vi den underbart vackra utsikten. Rent spontant börjar Johan posera framför det vidsträckta landskapet och jag lyckas fånga en av hans grymma poser! Det är i sådana stunder man är nöjd att kameran är med. Det fina med att bo och jobba i fjällen är dessutom att dagar som dessa återkommer, dagar då en ger sig ut på skidorna i solskenet och i den fina snön. Vad är grejen med Grövelsjön? – Charmen är den stora variationen av miljöer med runda fjäll, vackra sjöar och djupa skogar. Sen finns det fint fiske, det är alltid ett litet plus. Eftersom jag jobbar inom turistbranschen tycker jag, att Grövelsjön är en väldigt fördelaktig plats att turista på. Här finns en av de bästa fjällstationerna, ett unikt fjällbageri och framförallt väldigt bra längdspår. Sen ligger ju Grövelsjön perfekt geografiskt. Relativt nära för de som kommer från den södra delen av landet och vill upptäcka eller utforska en del av de svenska fjällen. Några andra vintriga tips i Dalarna? – En skidtur kring Nipfjället och Städjan i Idre! Det är enkelt att ta sig nära fjället med bil och där väntar en varierad terräng för alla nivåer på skidåkning. Ett annat vintrigt tips kan vara en tur till Hävlingestugorna, där det är en väldigt vacker omgivning. Och varför inte prova fiskelyckan med pimpelspöet i Hävlingesjön? Tar man sig över sjön så kommer man till Töfsingdalens nationalpark, vilket också är ett intressant på vintern! Läs mer om Grövelsjön och Grövelsjöfjällen

Bröllop på Orsa Grönklitt med Marta Gozdz Englund

Bröllop på Orsa Grönklitt med Marta Gozdz Englund

Marta Gozdz Englund varvar jobbet på myndighet med det som bröllopsfotograf. Via Instagramkontot @thisismartaphotography delar hon med sig av stämningsfulla bilder från sina kreativa uppdrag, där såväl kärleken som dalanaturen båda spelar framträdande roller. Som hon själv säger: ”Jag vill att mitt konto ska förmedla glädje, kärlek och det fina i det lilla.” Berätta om bilden! – Den är tagen en septemberdag i omgivningarna runt Toppstugan på Orsa Grönklitt. Det här är den tredje platsen vi fotar på och stämningen i sällskapet är upp-sluppen och avslappnad. Det skämtas rätt friskt och hejas glatt på cyklister och förbipasserande fotgängare med hundar. Platsen valde jag dels för den fantastiska utsikten i bakgrunden, dels för gräset i förgrunden och för att den lilla ryggen följet går uppför bjuder in till rörelse i bilden. Paret och deras följe gick all in på alla mina idéer, även om det innebar att de blev blöta om fötterna, lite frusna och att brudens lockar blåste ur. Hur förbereder du dig inför en bröllopsfotografering? – För mig är det viktigt att bidra till den stämning brudparet vill ha på sin bröllopsdag. Därför brukar jag ha tät dialog med både paret och toastmaster på förhand. För att jag själv ska komma i stämning slår jag på min peppigaste spellista och sjunger högt (läs: skrålar) i bilen på väg till bröllopet. Under själva dagen är det viktigt att få huvud-personerna att slappna av, att de glömmer bort att jag fotograferar och framför allt att de har kul under själva fotograferingen. Jag poserar mina par så lite som möjligt, jag vill mycket hellre att interaktionen ska vara naturlig. Vilka stunder letar du efter med kameran under bröllopsdagen? – Ofta letar jag efter en kombination av de händelser och ögonblick som symboliserar den stämning som råder under dagen och de små ”mellanögonblick” som oftast bara passerar, som man nästan tar för givet. Det kan vara en tårfylld blick, ett barn som tycker att det hela tar för lång tid och sitter nedhasad på en bänk och skrapar fötterna i gruset eller någons reaktioner under tal.

Nyfiket med Sigrid Magnusdotter

Nyfiket med Sigrid Magnusdotter

När Sigrid Magnusdotter hittade Nyfiket i Rättvik kunde hon kombinera sina två största intressen: mat och miljöfrågor. Idag är hon ordförande i föreningen som driver verksamheten där unga vuxna från hela Sverige samlas varje sommar, bland annat för att driva café. Sommaren 2019 firar de 10-årsjubileum med extra många festliga evenemang. Berätta om bilden! – Bilden är tagen en solig sommardag precis när vi fått en extra fin grönsaksleverans. På caféet använder vi lokala och ekologiska grönsaker som ofta är så fina att de känns tråkigt att äta upp dem. Frida poserar med fänkålen innan den ska in i köket och bli en härlig fänkålssoppa.  Vad är Nyfiket? – Nyfiket ligger på Gammelgården i Rättvik med utsikt över Siljan. Det drivs av unga vuxna från hela Sverige som brinner för mat, levande landsbygd och kultur. I sommar fyller kaféet 10 år och arrangerar därför en festival med mat från trakten och massa musik. Bland annat kommer flera av Sveriges största folkmusiker att spela. Förutom festivalen arrangerar vi ett flertal andra konserter utspridda över sommaren, danskvällar, en barndag och klädbytardag.  Hur hittade du dit? – Jag hittade Nyfiket för några år sedan när jag läste på en folkhögskola i Dalarna. Det känns fantastiskt att praktiskt kunna kombinera mina största intressen, mat och miljöfrågor, och samtidigt tillbringa sommaren på en otroligt vacker plats.  Vilka är dina tre guldkorn i Dalarna? – Inspirationsfestivalen i Skattungbyn som är en mycket vacker festival i juli med musik och konst. Festivalen är ett bra sätt att uppleva denna levande och kreativa by. Siljansleden är en trevlig vandringsled som går förbi Gammelgården med bra vandringssträckor för så väl dagsvandringar som längre vandringar. Sedan Vidablick, Rättvik, i solnedgång där man kan njuta av en magisk utsikt. 

Dressin med Fredrik Thelin

Dressin med Fredrik Thelin

Fredrik Thelin jobbar som bangårdsoperatör i Borlänge. När han inte hänger på jobbet är det bakning som gäller och dessutom spenderas en hel del tid i naturen. Via Instagramkontot @fredrikhelin_ delar han med sig av sin vardag på ett sätt som han hoppas kunna inspirera andra. Berätta om bilden! – Vi hade precis fått i oss en god frukost på Station Sågen och klockan började närma sig 10 när vi började. Solen visade sig och det var som upplagt för en härlig dag. Turen hade knappt börjat när vi kom fram till den gamla järnvägsbron som passerade över det forsande vattnet. Redan då var det en sådan underlig känsla, man var mitt ute i den fantastiska skogen men man åkte liksom fram mellan träden, det var nästan lite surrealistiskt. Hur blev resten av turen? – Vi med oss en fantastisk picknickkorg från Station Sågen som avnjöts på en av många fina rastplatser på vägen. Naturen runt om järnvägen tillät många stopp till att bara njuta av alla fina sjöar och landskap. Målet med besöket var dressinturen och en skön och lugn övernattning på Station Sågen. Vi hade därför inte tagit reda på så mycket annat att göra där, men ett perfekt ställe om man vill komma bort en stund och andas. Dressinturen var riktigt rolig och annorlunda upplevelse som passar alla.  Vad vill du förmedla med dina bilder? – Från början var det egentligen bara min vardag och det är det nu också, men nu vill jag att varje bild ska förmedla en känsla och inspirera andra. Vilka är dina tre guldkorn i Dalarna? – Källslätten utanför Falun, Njupeskär i Fulufjällets nationalpark i Särna och Buffils Annas Kaffestuga i Siljansnäs.

Toppen av Ärtknubben med Julius Aspman

Toppen av Ärtknubben med Julius Aspman

Julius Aspman är 28 år gammal och bor i Bonäs utanför Mora. Han är filmaren, fotografen och skidåkaren som inspireras av människor som lever utan att såra jorden och som inte bryr sig om normer och oskrivna regler. Magnifika vyer och magiska platser från hela Dalarna, ofta fångade ur oväntade perspektiv, syns ofta i de bilder han delar med sig av på Instagramkontot @juliusaspman. Berätta om bilden! – Regn, 11 plusgrader och vind. Stigen från där vi parkerade bilen till Ärtknubben var lerig och vi halkade och svor. När vi kom fram till utkiksplatsen och såg ut över dalen slutade det plötsligt att regna. Molnen skingrades och solen kikade fram, i takt med att en bedårande regnbåge lade sig som ett valv över dalen. Jag minns hur jag stod och skrek av upprymdhet när regnbågen var som starkast. Jag bad Amanda ställa sig på den högsta punkten. Jag tyckte hennes röda jacka var en bra kontrast mot den gröna naturen och de mörka molnen i horisonten. Sedan tog jag några foton. Vad vill du förmedla med dina bilder? – Att man inte behöver resa runt halva jorden för att upptäcka häpnadsväckande natur och kultur. Med rätt inställning och nyfikenhet så finns det runt hörnet. I Dalarna har vi fyra tydliga årstider, det är unikt. Vilka är dina tre guldkorn i Dalarna? – Stopån, ett naturreservat 4 mil nordväst om Orsa. Koppången, ytterligare ett naturreservat 4 mil norr om Orsa, strax innan Noppikoski. Och så Ärtknubben, berget en bit utanför Falun.

Carl Larsson-gården med Johanna Hulander

Carl Larsson-gården med Johanna Hulander

Som ägare av en gammal bergsmansgård är gamla hus ett stort intresse för inredaren och poddaren Johanna Hulander. Därför är Carl Larsson-gården ett extra välkommet besöksmål, som hon mer än gärna tar med sig gäster till när de hälsar på henne i Dalarna sommartid. Berätta om bilden! – Det var ett strålande väder och vi hälsades välkomna på visning av den underbara guiden Tyra. Barnen gick samtidigt runt i huset på barnvisning och deras glada tassande och småprat runtom i huset gav en känsla av hur det var på gården när familjen Larsson bodde på gården med sina många barn. Vilken är din relation till Carl Larsson-gården? – För mig som är uppväxt i Dalarna och besökt platsen många gånger genom åren betyder Carl Larsson-gården mycket. Hit ska man ta alla gäster som inte besökt Dalarna tidigare tycker jag! Det är ett unikt konstnärshem i Sverige som är fyllt av konst från en av våra mest kända konstnärer genom tiderna men också inrett med en modern stil designad Karin Larsson som var så före sin tid. Hennes textilier är verkligen häftiga att titta extra på! Har du något tips i sommardalarna? – Att ta sig bort från de stora turiststråken och besöka vildmarken och så orörd natur som det nu går. Vandra, paddla kanot eller kajak, bada, fiska och förhoppningsvis få se en del av djurlivet. I Dalarna finns så mycketvacker natur från södra Dalarna med naturreservatet Malingsbo-Kloten. Styggforsens vattenfall i Boda Kyrkby norr om Rättvik passar alla åldrar. Vackrast av allt är ändå Njupeskärs vattenfall som är Sveriges högsta i Fulufjällets nationalpark. Det öronbedövande bruset på sommaren är häftigt. Och allt det här är gratis! Några fler guldkorn? – Handla närodlat eller närproducerat. Besök Grangärde Musteri som har en enorm ekoodling av svarta vinbär och jordgubbar. Handla ”tuttull”-tunnbröd på Rättviks Tunnbrödsbageri. I Hansjö, utanför Orsa, finns Hansjö Mejeri med fantastisk ost som tillverkas på gården av mjölk från de 70 korna. Kostar en del men värt det. Besök också de små byarna. Tällberg är den mest kända och mest välbesökta byn, så jag tipsar om att ta andra avstickare. Skattungbyn har en vidunderlig utsikt över Finnmarken. Kör Turistvägen in till Orsa och ta ett bad i Orsasjön. Fortsätt upp till Fryksås fäbodar. Här kan man äta mat på det lilla hotellet eller fika. Vill man fortsätta längre norrut är Ärteråsens fäbod

Lindvallens fäbod med Evelina Holmberg

Lindvallens fäbod med Evelina Holmberg

För Evelina Holmberg är sommar lika med Dalarna. År efter år återvänder hon med familjen till dalafjällen, den levande naturen och alla nära aktiviteter. Många av semesterminnena förevigas på Instagramkontot @evelinalinneahelena. Där vill hon förmedla vackra kort på de aktiviteter och omgivningar där vi är med barnen. Berätta om bilden! – Vi var på Lindvallens Fäbod i Sälen. Efter att ha ätit en våffla och busat med getterna blev det en tur med en av fäbodens ponnysar. Agnes sken ikapp med solen av lycka! Vad är sommar i Dalarna för dig? – Att spendera sommaren i Dalarna ligger varmt om hjärtat. Framförallt i dalafjällen som är ett äventyr för båda stora och små! Det som lockar oss mest är de gröna fjällen och den levande naturen. Med våra två barn upplever vi fjällen bland annat till fots, på cykelsadeln och ifrån kanoten. Sommaren 2019 blir den åttonde sommaren på raken som vi spenderar i Dalarna och Sälenfjällen! Ett kärt besök är just Lindvallens Fäbod. Där brukar vi njuta av nygräddade våfflor samtidigt som barnen kan lära känna de nyfikna getterna. Och efter alla besök är ponnyridningen fortfarande lika kul. I Lindvallen spelar det heller ingen roll hur vädret är! Det finns så mycket aktiviteter att göra där, allt ifrån downhillcykling, kicka i pumptracken till att bowla och besöka äventyrsbadet i Experium. Vilka är dina tre guldkorn i Dalarna? – Att paddla kanot i Västerdalälven från Sälen. Hyr en kanot med barnen och välj hur långt ni ska paddla. Längs med älven hoppar man iland och avnjuter en medhavd matsäck. Vandring i Grövelsjöns lättillgängliga fjäll med storslagna vyer. Här kan man gå i Linnés fotspår... Och Stöten – ta med ett fiskespö och prova fiskelyckan i Görälven!

Tagga dina bilder 

Vi vill se dina bilder av Dalarna. Tagga dina inlägg i sociala medier med  #visitdalarna och @visitdalarnasweden - och din bild kan synas här.