Soluppgång och frukost på toppen av Gesundaberget i Mora.

Frukost på Gesundaberget med Caroline Key

Caroline Key är läraren som mer än gärna ger sig ut på äventyr i trakterna kring hemmet i Mora. Här njuter hon av både soluppgångar, maffiga vyer, pulshöjade uppförsbackar och slingrande stigar genom småbyarnas skogar.


Berätta om bilden!

– Toppen av Gesundaberget är den plats i Siljansområdet som enligt mig har den mest fantastiska utsikten. På vintern agerar berget slalombacke och på sommaren är det ett populärt tillhåll för downhillcyklister. Dessutom finns det mängder med små stigar att promenera eller löpträna på. Jag och en kompis gick upp tidigt en sensommarmorgon, packade ryggsäckarna, parkerade vid bergets fot 06.30 och började vandra uppför. Det är ingen lång vandring till toppen, men pulshöjande. Väl uppe torkade vi svetten ur pannorna, lagade gröt på stormköket och njöt av den vackraste soluppgången.

Kan du tipsa om fler fina vyer?

– Fryksås Fäbod har en fantastisk utsikt över Orsasjön. Jag och min man Mathew tycker om att äta middag på Fryksås Hotell just för utsiktens skull. Även Gopshusbacken bjuder på vackra vyer.

Ni verkar vara ute på många dalaäventyr?

– Ja, vi älskar att vara ute i naturen och i Dalarna finns det massor att se och göra. Några personliga guldkorn är långfärdsskridskor på Orsasjön, skidåkning i Koppångens naturreservat på våren, paddla kajak på Siljan och att vandra någon av de välmärkta spåren i skogarna kring Hemus, Östnor och Bonäs. Motionsspåret BanAnna, som utgår från fäboden Läde utanför Mora, är en riktig lokal pärla.

Mathew kommer från England. Hur är det att upptäcka Dalarna tillsammans med honom?

– Jag har blivit mer medveten om närheten till naturen, något som är unikt för Sverige i allmänhet och Dalarna i synnerhet. Alla aktiviteter du kan tänka dig finns här utanför dörren oavsett årstid. Oavsett om du föredrar vintersport, vattensport, cykling, vandring eller bara att vara ute – det finns lättillgängligt.

Det här är Min bild av Dalarna

Under rubriken Min bild av Dalarna samlar vi människors bilder och berättelser om Dalarna. Besökare, dalfolk, hemvändare och genomresande. Tagga gärna dina bild på Instagram med @visitdalarna så kan det hända att vi kontaktar dig för en intervju.