Tält framför vy över blånande berg

Tältäventyr med magisk solnedgång med Mats Hallin

Under midsommarhelgen packade Mats Hallin i Mora ner tält, spritkök och sovsäckar och gav sig ut i naturen tillsammans med familjen. Kvällens lägerplats vid Gopshusberget bjöd inte bara på en väldans massa knott, utan också på en magisk solnedgång.


Berätta om bilden!

– Bilden är tagen under midsommarhelgen. Jag och familjen packade tält, spritkök och sovsäckar och tog oss genom skogen till Lädesjön där vi badade. Sen fortsatte vi vidare upp på Gopshusberget där vi slog läger. Det blev en superfin solnedgång, men när solen väl gått ner bakom bergen blev det väldigt mycket knott så vi gick in i tältet och la oss. En fin upplevelse allt som allt och frukosten är ju nästan bäst när man sovit ute i det fria!

Vad vill du förmedla med dina bilder?

– Det är absolut roligast att fota människor och djur, men även naturbilder. Jag var och fotade vilda björnar förra helgen, det blev perfekta porträttbilder av björnarna i kvällssolen! Jag vill fånga känslan för stunden så att det känns som man är där när man ser fotot.

Vad är det bästa med Dalarna?

– Det bästa med att bo i Dalarna är kontrasterna, att vi har både snörika vintrar och på sommaren nästintill tropisk värme, vi har både snötäckta fjäll och fina sandstränder med en vattentemp just nu på närmare 30 grader. Vi är rätt bortskämda med det, det gäller att uppskatta de små sakerna!

Något smultronställe du kan tipsa om?

– Vi har fritidshus i Lövåsen, i Grövelsjöfjällen, så det är mitt smultronställe nummer ett! Men att besöka en fäbod som Hemulsjön eller Läde en fin sommardag går inte av för hackor det heller. Ta en grusväg ut i skogen och se vart man hamnar.

Bröllop på Orsa Grönklitt med Marta Gozdz Englund

Bröllop på Orsa Grönklitt med Marta Gozdz Englund

Marta Gozdz Englund varvar jobbet på myndighet med det som bröllopsfotograf. Via Instagramkontot @thisismartaphotography delar hon med sig av stämningsfulla bilder från sina kreativa uppdrag, där såväl kärleken som dalanaturen båda spelar framträdande roller. Som hon själv säger: ”Jag vill att mitt konto ska förmedla glädje, kärlek och det fina i det lilla.” Berätta om bilden! – Den är tagen en septemberdag i omgivningarna runt Toppstugan på Orsa Grönklitt. Det här är den tredje platsen vi fotar på och stämningen i sällskapet är upp-sluppen och avslappnad. Det skämtas rätt friskt och hejas glatt på cyklister och förbipasserande fotgängare med hundar. Platsen valde jag dels för den fantastiska utsikten i bakgrunden, dels för gräset i förgrunden och för att den lilla ryggen följet går uppför bjuder in till rörelse i bilden. Paret och deras följe gick all in på alla mina idéer, även om det innebar att de blev blöta om fötterna, lite frusna och att brudens lockar blåste ur. Hur förbereder du dig inför en bröllopsfotografering? – För mig är det viktigt att bidra till den stämning brudparet vill ha på sin bröllopsdag. Därför brukar jag ha tät dialog med både paret och toastmaster på förhand. För att jag själv ska komma i stämning slår jag på min peppigaste spellista och sjunger högt (läs: skrålar) i bilen på väg till bröllopet. Under själva dagen är det viktigt att få huvud-personerna att slappna av, att de glömmer bort att jag fotograferar och framför allt att de har kul under själva fotograferingen. Jag poserar mina par så lite som möjligt, jag vill mycket hellre att interaktionen ska vara naturlig. Vilka stunder letar du efter med kameran under bröllopsdagen? – Ofta letar jag efter en kombination av de händelser och ögonblick som symboliserar den stämning som råder under dagen och de små ”mellanögonblick” som oftast bara passerar, som man nästan tar för givet. Det kan vara en tårfylld blick, ett barn som tycker att det hela tar för lång tid och sitter nedhasad på en bänk och skrapar fötterna i gruset eller någons reaktioner under tal.

Carl Larsson-gården med Johanna Hulander

Carl Larsson-gården med Johanna Hulander

Som ägare av en gammal bergsmansgård är gamla hus ett stort intresse för inredaren och poddaren Johanna Hulander. Därför är Carl Larsson-gården ett extra välkommet besöksmål, som hon mer än gärna tar med sig gäster till när de hälsar på henne i Dalarna sommartid. Berätta om bilden! – Det var ett strålande väder och vi hälsades välkomna på visning av den underbara guiden Tyra. Barnen gick samtidigt runt i huset på barnvisning och deras glada tassande och småprat runtom i huset gav en känsla av hur det var på gården när familjen Larsson bodde på gården med sina många barn. Vilken är din relation till Carl Larsson-gården? – För mig som är uppväxt i Dalarna och besökt platsen många gånger genom åren betyder Carl Larsson-gården mycket. Hit ska man ta alla gäster som inte besökt Dalarna tidigare tycker jag! Det är ett unikt konstnärshem i Sverige som är fyllt av konst från en av våra mest kända konstnärer genom tiderna men också inrett med en modern stil designad Karin Larsson som var så före sin tid. Hennes textilier är verkligen häftiga att titta extra på! Har du något tips i sommardalarna? – Att ta sig bort från de stora turiststråken och besöka vildmarken och så orörd natur som det nu går. Vandra, paddla kanot eller kajak, bada, fiska och förhoppningsvis få se en del av djurlivet. I Dalarna finns så mycketvacker natur från södra Dalarna med naturreservatet Malingsbo-Kloten. Styggforsens vattenfall i Boda Kyrkby norr om Rättvik passar alla åldrar. Vackrast av allt är ändå Njupeskärs vattenfall som är Sveriges högsta i Fulufjällets nationalpark. Det öronbedövande bruset på sommaren är häftigt. Och allt det här är gratis! Några fler guldkorn? – Handla närodlat eller närproducerat. Besök Grangärde Musteri som har en enorm ekoodling av svarta vinbär och jordgubbar. Handla ”tuttull”-tunnbröd på Rättviks Tunnbrödsbageri. I Hansjö, utanför Orsa, finns Hansjö Mejeri med fantastisk ost som tillverkas på gården av mjölk från de 70 korna. Kostar en del men värt det. Besök också de små byarna. Tällberg är den mest kända och mest välbesökta byn, så jag tipsar om att ta andra avstickare. Skattungbyn har en vidunderlig utsikt över Finnmarken. Kör Turistvägen in till Orsa och ta ett bad i Orsasjön. Fortsätt upp till Fryksås fäbodar. Här kan man äta mat på det lilla hotellet eller fika. Vill man fortsätta längre norrut är Ärteråsens fäbod

Dressin med Fredrik Thelin

Dressin med Fredrik Thelin

Fredrik Thelin jobbar som bangårdsoperatör i Borlänge. När han inte hänger på jobbet är det bakning som gäller och dessutom spenderas en hel del tid i naturen. Via Instagramkontot @fredrikhelin_ delar han med sig av sin vardag på ett sätt som han hoppas kunna inspirera andra. Berätta om bilden! – Vi hade precis fått i oss en god frukost på Station Sågen och klockan började närma sig 10 när vi började. Solen visade sig och det var som upplagt för en härlig dag. Turen hade knappt börjat när vi kom fram till den gamla järnvägsbron som passerade över det forsande vattnet. Redan då var det en sådan underlig känsla, man var mitt ute i den fantastiska skogen men man åkte liksom fram mellan träden, det var nästan lite surrealistiskt. Hur blev resten av turen? – Vi med oss en fantastisk picknickkorg från Station Sågen som avnjöts på en av många fina rastplatser på vägen. Naturen runt om järnvägen tillät många stopp till att bara njuta av alla fina sjöar och landskap. Målet med besöket var dressinturen och en skön och lugn övernattning på Station Sågen. Vi hade därför inte tagit reda på så mycket annat att göra där, men ett perfekt ställe om man vill komma bort en stund och andas. Dressinturen var riktigt rolig och annorlunda upplevelse som passar alla.  Vad vill du förmedla med dina bilder? – Från början var det egentligen bara min vardag och det är det nu också, men nu vill jag att varje bild ska förmedla en känsla och inspirera andra. Vilka är dina tre guldkorn i Dalarna? – Källslätten utanför Falun, Njupeskär i Fulufjällets nationalpark i Särna och Buffils Annas Kaffestuga i Siljansnäs.

Grövelsjön med Fredrik Andersson

Grövelsjön med Fredrik Andersson

Fredrik Andersson planerar för fullt. I vinter har han siktet inställt på Vita bandet, att skida längs hela Sveriges fjällkedja, från Grövelsjön till Treriksröset. Annars hittas han oftast i trakterna kring Grövelsjön, där han både bor och jobbar. Dalarnas fjällvärld är ständigt återkommande på hans Instagramkonto @photofredds. Där sprider han fjällinspiration som lockar till turer med milsvida utsikter. Berätta om bilden! – Den är tagen på toppen av en av Grövelfjälls brantaste nedfarter. Vi var tre goda vänner som hade en extra lång lunchrast och bestämde oss för att ta några åk i den ännu opistade nedfarten. Solen sken, det var 15 grader kallt och ingen vind alls. Tyst och kallt, men framförallt så äkta och så vackert. Det enda som hördes var tunga andetag efter den relativt hurtiga klättringen upp i backen och ljudet utav knarrande snö under våra skidor. På toppen stannar vi till och hämtar andan. Inget sägs, men när vi vänder oss om och kikar ner längs fjällsidan ser vi den underbart vackra utsikten. Rent spontant börjar Johan posera framför det vidsträckta landskapet och jag lyckas fånga en av hans grymma poser! Det är i sådana stunder man är nöjd att kameran är med. Det fina med att bo och jobba i fjällen är dessutom att dagar som dessa återkommer, dagar då en ger sig ut på skidorna i solskenet och i den fina snön. Vad är grejen med Grövelsjön? – Charmen är den stora variationen av miljöer med runda fjäll, vackra sjöar och djupa skogar. Sen finns det fint fiske, det är alltid ett litet plus. Eftersom jag jobbar inom turistbranschen tycker jag, att Grövelsjön är en väldigt fördelaktig plats att turista på. Här finns en av de bästa fjällstationerna, ett unikt fjällbageri och framförallt väldigt bra längdspår. Sen ligger ju Grövelsjön perfekt geografiskt. Relativt nära för de som kommer från den södra delen av landet och vill upptäcka eller utforska en del av de svenska fjällen. Några andra vintriga tips i Dalarna? – En skidtur kring Nipfjället och Städjan i Idre! Det är enkelt att ta sig nära fjället med bil och där väntar en varierad terräng för alla nivåer på skidåkning. Ett annat vintrigt tips kan vara en tur till Hävlingestugorna, där det är en väldigt vacker omgivning. Och varför inte prova fiskelyckan med pimpelspöet i Hävlingesjön? Tar man sig över sjön så kommer man till Töfsingdalens nationalpark, vilket också är ett intressant på vintern! Läs mer om Grövelsjön och Grövelsjöfjällen

Lindvallens fäbod med Evelina Holmberg

Lindvallens fäbod med Evelina Holmberg

För Evelina Holmberg är sommar lika med Dalarna. År efter år återvänder hon med familjen till dalafjällen, den levande naturen och alla nära aktiviteter. Många av semesterminnena förevigas på Instagramkontot @evelinalinneahelena. Där vill hon förmedla vackra kort på de aktiviteter och omgivningar där vi är med barnen. Berätta om bilden! – Vi var på Lindvallens Fäbod i Sälen. Efter att ha ätit en våffla och busat med getterna blev det en tur med en av fäbodens ponnysar. Agnes sken ikapp med solen av lycka! Vad är sommar i Dalarna för dig? – Att spendera sommaren i Dalarna ligger varmt om hjärtat. Framförallt i dalafjällen som är ett äventyr för båda stora och små! Det som lockar oss mest är de gröna fjällen och den levande naturen. Med våra två barn upplever vi fjällen bland annat till fots, på cykelsadeln och ifrån kanoten. Sommaren 2019 blir den åttonde sommaren på raken som vi spenderar i Dalarna och Sälenfjällen! Ett kärt besök är just Lindvallens Fäbod. Där brukar vi njuta av nygräddade våfflor samtidigt som barnen kan lära känna de nyfikna getterna. Och efter alla besök är ponnyridningen fortfarande lika kul. I Lindvallen spelar det heller ingen roll hur vädret är! Det finns så mycket aktiviteter att göra där, allt ifrån downhillcykling, kicka i pumptracken till att bowla och besöka äventyrsbadet i Experium. Vilka är dina tre guldkorn i Dalarna? – Att paddla kanot i Västerdalälven från Sälen. Hyr en kanot med barnen och välj hur långt ni ska paddla. Längs med älven hoppar man iland och avnjuter en medhavd matsäck. Vandring i Grövelsjöns lättillgängliga fjäll med storslagna vyer. Här kan man gå i Linnés fotspår... Och Stöten – ta med ett fiskespö och prova fiskelyckan i Görälven!