Vy över Siljan från Orsabyn Fryksås.

Sommaridyll i Fryksås med Anders Lindroth

Anders Lindroth är den naturälskande hobbyfotografen och tvåbarnspappan som har många strängar på sin lyra. Han är intresserad av litteratur, filosofi, andlighet, hälsa, konst och musik. Han kommer från Upplands Väsby och tillbringade sina barndomssomrar i familjens hus i Bispberg i Dalarna.


Berätta om fototillfället!

– En sommardag med familjen i den underbara gamla dalabyn Fryksås med sin helt fantastiskt betagande utsikt över Siljansbygden, 503 meter över havet. Vi hade en dag där uppe då vi vandrade i den bedårande naturen, men vi har även varit där på skidsemester vintertid. Det finns en känsla av historiens vingslag, där människor sommartid har vandrat upp till fäbodområdet under flera hundra år med sina djur.

Vad fotar du helst när du är på besök i Dalarna?

– Gärdebyn i Rättviks kommun med utsikten över Siljan är ett kärt ställe att gå runt och fotografera på. Jag återvänder ibland också till Bispberg, Säter och Säterdalen för att fotografera alla fina äldre hus med mycket känsla i.

När du hör ordet Dalarna, vad är det första du tänker på?

– Folkmusik och folkdans samt att det är Sveriges hjärta. Jag tänker förstås på alla genuint gamla fina miljöer med vackra hus som man bara kan hitta i Dalarna.

Dina smultronställen i Dalarna:

– Gärdebyn och Rättvik med sin långa brygga. Även Fryksås och Siljansnäs med sin alpliknande miljö. Andra favoriter är Tällberg, Leksand, Sundborn samt makarna Zorns hus i Mora. Sedan klappar förstås hjärtat för Bispberg och Säter med alla barndomsminnen jag har där ifrån.

Det här är Min bild av Dalarna

Under rubriken Min bild av Dalarna samlar vi människors bilder och berättelser om Dalarna. Besökare, dalfolk, hemvändare och genomresande. Tagga gärna dina bild på Instagram med @visitdalarna så kan det hända att vi kontaktar dig för en intervju.