Toppen av Våckelberget.

Toppen av Våckelberget med Sophia Andersson

Sophia Andersson är en 27-årig dalkulla som älskar djur och natur, hon pysslar mycket i trädgården, bygger växthus och odlar en hel del grönsaker. Häng med henne och kompisen Marlene upp på toppen av Våckelberget norr om Falun.


Berätta om bilden!

– Jag och min kompis Marlene var på utflykt och vi skulle fika på toppen av berget. Hon hade aldrig varit där innan så det var självklart att vi skulle dit. Det är faktiskt hyfsat enkelt att hitta till toppen, det finns olika stigar att ta sig upp på och det är brant så man får rejält med motion. Vi höll utkik efter pilgrimsfalken som häckar där, och vi såg den faktiskt, det var första gången jag sett en!

Du verkar ha ett stort intresse för naturen?

– Det är helt och hållet min sambos förtjänst, han är en skogsmulle. Han kan hur mycket som helst om naturen eftersom han jagar och han har visat och lärt mig mycket. Jag uppskattar verkligen lugnet som naturen ger och att få ladda batterierna.

Vilken är det bästa naturupplevelsen du haft i Dalarna?

– Dalarna är stort med mycket variation i landskapet med bergen och de fantastiska sjöarna, så det finns något för alla. Men min absoluta favorit måste nog vara första gången min sambo visade mig Våckelberget, utsikten därifrån är helt fantastisk och det är mäktigt att stå på toppen. Det är lite terapi mot min höjdrädsla också!

Har du några guldkorn i Dalarna som man inte får missa?

– Höganäsbadet i Svärdsjö där jag är uppvuxen är ett riktigt smultronställe. Där har jag spenderat många sommarkvällar på sandudden och det är otroligt mysigt. Men det finns mycket söta, mysiga byar runt omkring i södra Dalarna, till exempel Sundborn med Carl Larsson-gården som jag starkt kan rekommendera. Om man tycker det är spännande med gamla hus, inredning och trädgård så är det rätt ställe för inspiration!

Det här är Min bild av Dalarna

Under rubriken Min bild av Dalarna samlar vi människors bilder och berättelser om Dalarna. Besökare, dalfolk, hemvändare och genomresande. Tagga gärna dina bild på Instagram med @visitdalarna så kan det hända att vi kontaktar dig för en intervju.