Solnedgång över ett vackert grönt landskap med röda hus och små dammar.

En magisk solnedgång med Gustav Tillas

Det finns många bilder av Dalarna. Personliga guldkorn, dolda platser, välkända besöksmål, hänförande vyer och spännande natur. Tillsammans med fotografen Gustaf Tillas lämnar vi fast mark för att insupa Siljansbygdens magi från ovan och njuter av en solnedgång som heter duga.


Berätta om bilden!

– Jag hade precis jobbat klart på mitt sista pass innan semestern och slängde mig snabbt iväg från kontoret för att åka till Leksand. Endast några minuter innan jag hade kommit fram, precis innan solen skulle gå ner, körde jag förbi en äng vid Häradsbygden utanför Leksand och startade min drönare för att fotografera. Ljuset föll magiskt över ängarna och jag fångade solnedgången som reflekterades mot den hjärtformade dammen.

Solnedgång över ett vackert grönt landskap med röda hus och en hjärtformad damm.

En minst sagt maffig solnedgång! Har du fler tips på platser där det går att njuta av sådana? 

– Absolut! En av mina favoritplatser att se solnedgången vid är badplatsen vid Styrsjön utanför Leksand. Annars kan jag varmt rekommendera att åka till toppen av Granberget och även sitta kvar där efter solnedgången för att se mörkret falla mellan bergen och över Siljan.

Hur fångar du de här magiska ögonblicken som syns i bilderna på ditt konto?

– Många av de gånger som jag fotograferar med min drönare använder jag Google Maps för att se hur en plats ser ut uppifrån. Målet är att hitta former, färger och motiv ute i naturen som tilltalar mig och som förhoppningsvis kan fångas vackert på bild. Annars åker jag runt till olika platser där man får flyga och helt enkelt testar mig fram.

Hur ser din relation till Dalarna ut?

– Min farfar är född och uppvuxen i byn Heden och farmor har ett hus där. Min pappa har spenderat en stor del av sin barndom i Leksand och detsamma gäller mig. Jag har så många fina minnen från Leksand med min farmor och farfar samt med min familj. Dalarna kommer alltid ha en speciell plats i mitt hjärta.

Vilka sommarmåsten har du här?

– Dalarna är en plats jag alltid kommer tillbaka till för avkoppling och för att återuppleva gamla minnen. Det finns så mycket att se och uppleva oavsett årstider. Några av mina måsten sommartid är att bada i Siljan, promenera längs strandpromenaden Solvändan i Leksand eller Långbryggan i Rättvik och även att besöka Styggforsen vid Boda.

Det här är Min bild av Dalarna

Under rubriken Min bild av Dalarna samlar vi människors bilder och berättelser om Dalarna. Besökare, dalfolk, hemvändare och genomresande. Tagga gärna dina bilder på Instagram med @visitdalarnasweden och #visitdalarna så kan det hända att vi kontaktar dig för en intervju.