Sofia Alfredsson sitter i en raggarbil iklädd folkdräkt från Älvdalen.

Folkdräkt och raggarbil med Sofia Alfredsson

Hör ilustratören och författaren Sofia Alfredsson berätta om hur hon hamnade i ett veteranfordon iklädd folkdräkt. Hon berättar också vad hon inspireras av och hur det är att skriva böcker på älvdalska, om att återvända till Dalarna och Älvdalen efter ett tjugotal år i Stockholm och vad som hände när hon valde hon att följa en dröm och gå en universitetskurs i skrivande.


Berätta om bilden!

– Det var en härlig sommardag vid Rots Skans och vi hade väldigt kul. Älvdalsdräkten är otroligt vacker och borde brukas mer. I samband med fotograferingen hade vi med våra veteranfordon. Det blev en intressant kombination.

Du har skrivit och illustrerat böcker?

– Ja, jag har skrivit och illustrerat fyra böcker. Två barnböcker, en bildordbok och en diktsamling om folktro. Alla är skrivna på älvdalska. De två senaste är tvåspråkiga, med svensk och älvdalsk text. Älvdalska är ett fantastiskt och säreget språk med egna uttryck som inte alltid går att direktöversätta.

Hur är livet i Älvdalen?

– Vi trivs bra här, har flera goda vänner och barnen har nära till sina morföräldrar. Jag tar gärna med familjen ut på utflykter eller en fisketur. Vi behöver sällan åka särskilt långt, skogar och vattendrag finns i närheten. Den storslagna naturen finns inpå knuten. Den är inspirationskälla i mitt skapande.

En minnesvärd händelse från Dalarna?

– Det är de där sena sommarkvällarna i vår fäbod, då vi sitter i slogboden vid den sprakande elden och spelar och sjunger. När solen precis har gått ner och dimman skapar ett trolskt skimmer över omgivningarna.

Dina bästa smultronställen?

– Det finns många vackra platser i Dalarna, men att packa med matsäck och åka och meta i Rotälven är aldrig fel. Här fins flera forsar och fall och jag tycker om att lyssna till älvens brus.

Fotot på Sofia i bilen är taget av Lisa-Marie Andersson.

Det här är Min bild av Dalarna

Under rubriken Min bild av Dalarna samlar vi människors bilder och berättelser om Dalarna. Besökare, dalfolk, hemvändare och genomresande. Tagga gärna dina bild på Instagram med @visitdalarna så kan det hända att vi kontaktar dig för en intervju.