Flicka sitter med en filt virad om sig.

Textilkreatören Anki Hedén om passionen att förmedla kvinnohistoria

Skattungbyn, mellan Furudal och Orsa, har en egen kläddesigner med butik och ateljé. Anki Hedén har stickat, vävt och virkat, sytt och experimenterat sedan barnsben. Hennes företag, Gurlidesign, bär gammelmormors namn som en påminnelse om den drivkraft och kunskap som gått i arv i släkten.


Det märks tydligt att Anki älskar historia. Allt har en berättelse, allt har en bakgrundshistoria. Mycket har hon sin gammelmormor Gurli att tacka för – en av alla anmödrar vars skaparglädje förts vidare från kvinna till kvinna, från generation till generation.

– Jag brukar säga att jag är halvtornedaling och halvöstgöte. Mina föräldrar valde Falun för att det var lite mer mitt emellan och där växte jag upp. Jag träffade min man från Skattungbyn och därför hamnade jag här, berättar Anki Hedén.

Även om intresset för det textila funnits där sedan barnsben var det först för fyra år sedan hon tog steget att bli egen företagare och satsa helhjärtat på egen textilkollektion. Beslutet hade vuxit fram under en kurs i kreativt entreprenörskap på Leksands Folkhögskola.

– Jag var tjänstledig från mitt arbete inom kulturmiljöfrågor på Länsstyrelsen Dalarna. Kände att det kliade i fingrarna, har alltid hållit på med textil. På utbildningen mötte jag andra i samma sits, som förstod tänket, som jag kunde bolla idéer med.

Kvinnorna i historien får utrymme

Med en bakgrund som arkeolog finns intresset för att nysta i historien nära till hands och för Anki är kvinnohistoria extra intressant.

– Min mamma släktforskar och där har jag mött mina anmödrar i flera generationer. Det finns oftast information om männen. Men att plocka fram kvinnohistorien, vad de har upplevt, är en stor inspirationskälla. Hur samhället såg ut och hur människorna levde inspirerar mig.

– Jag har försökt väva in det i mina plagg, skapa känsla i de taktila materialen. Varje plagg har sin berättelse och jag försöker på olika sätt förmedla det till kunden. Översätta det jag har i mig och få kunden att känna den känslan.

Anki Hedén som driver Gurlidesign.
"Fler behöver få rosen i sitt liv", säger Anki som sprider rosor via sina varma och unika ullfiltar. I taket på kyrkan i gammelmormor Gurlis hembygd, finns rosorna som inspirerat filtarnas mönster.

 

Ständigt aktuell design

Bra kvalitet och unika plagg är signum för Gurlidesign. Anki skapar alla plagg på egen hand i butiken i Skattungbyn.

– När man lägger ned så mycket kraft på att skapa ska det vara hållbart. Bra material och klassisk stil håller över tid. Plaggen är ständigt aktuella. Från år till år kan det tillkomma nya färger, men jag håller mig till den jordnära färgskalan. Om det inte kommer specifika önskemål så klart för då tar jag fram det.

Mötet med kunden är viktigt för Anki. En källa till glädje och inspiration att fortsätta skapandet. Som kund i butiken ska man känna sig unik och speciell.

– Det är ren magi när en kund tar på sig ett plagg som följer kroppen. Som att plagget är skapat för just den individen. Kunder har alltid möjlighet att komma med idéer för måttbeställning eller anpassning av plagg, som att ändra en detalj, då löser jag det.

Kvinnlighet är ett ledord.

– Det är viktigt med kvinnlighet – som kvinna är man så inlärd att vara missnöjd med sin kropp. Jag försöker vända det genom att fråga mina kunder vad de är nöjda med och att förstärka det. Jag kan till exempelvis höja och sänka midjan och trolla fram det kunden är nöjd med.

Värmande filt med historiskt mönster

I butiken, som öppnade för ett år sedan, säljs förutom den egna kollektionen och garn även egendesignade filtar i ull som vävs i Röros, Norge. Mönstret i filten påminner om en ros och som med allt annat Anki skapar finns det en historia bakom.

– I gammelmormor Gurlis hemkyrka, Risinge gamla kyrka i Östergötland, finns det fantastiska takmålningar och där fann jag rosen, som ofta finns i rådssalar och kyrkor.  Jag ville översätta rosen från den kalla kalkstenen i kyrkan till något varmt och mjukt och ta hem rosen till allas vardagsrum. Man sveper in sig i filten och man är under rosen, bekvämt och skönt. I min släkt finns det Tornedalsrosor som jag har flyttat till min egen trädgård och de blommar gång på gång. Fler behöver få rosen i sitt liv. Den utstrålar trygghet, får en att känna sig lugn och att finna ro. Filtarna uppskattas av både kvinnor och män, unga som årsrika.

Anki Hedén i sin butik i Skattungbyn.
Hos Gurlidesign i Skattungbyn väntar kläder, garn och filtar i sköna naturmaterial.

Anki Hedén och Gurlidesign

Ålder: 54 år.


Driver: Gurlidesign med butik och ateljé i Skattungbyn.


Öppet: Onsdag, torsdag, lördag eller enligt överenskommelse. Det går bra att boka tid för måttbeställning och för riskgrupper. MOTTO: Bejaka dina kvinnliga former och satsa på tidlösa, hållbara plagg.


Bakgrund: Kulturvetare och arkeolog.
Uppvuxen: Falun
Om Skattungbyn: En by med spännande dynamik. Alla bybor är intresserade av att det ska fungera att bo här, man vill ha butik och skola, på gränsen mellan kulturbygd och vildmark. Jag bor ju här och enklast är att jag har butik här, byn lever upp av alla de här ingredienserna.