Siljansfors Skogsmuseum.

För stora och små på Siljansfors Skogsmuseum

Siljansfors Skogsmuseum utanför Mora är ett friluftsmuseum som visar historien om arbetet med skog, flottning, sågning och järnbruk. Här går det att ta en kortare vandringstur och samtidigt lära sig mer om skogsbruket från järnbrukstiden och framåt. Göran Eriksson, ledamot i styrelsen för stiftelsen Siljansfors Skogsmuseum, berättar om verksamheten.


Vad erbjuder ni besökare sommartid?

– Museet består av ett friluftsmuseum, tre utställningshallar, ett cirkelsågverk som drivs med ånglokomobil samt masugn och lämningar från smedjor och kanaler från Siljansfors bruk. Här berättas historien om skogsarbete, flottningsarbete, sågverksarbete och järnbruksarbete. I Siljansfors finns flera utmärkta stigar. Den kortaste som är riktad mot de minsta besökarna är 1,5 km lång med spännande djur och figurer. Vi har öppet varje dag och på tisdagar kl 14.00 i juli hålls guidad tur runt museet som tar cirka 2 timmar. 

Vilka insatser gör ni för att öka tryggheten för era besökare?

– Det vi gör för tryggheten är naturligt-vis handsprit, begränsat antal besökare samtidigt inne i utställningshallarna och på serveringen håller vi stort avstånd mellan borden.

Vad rekommenderar ni era besökare att uppleva i närområdet?

– I närheten kan man besöka Sagolandet Tomteland eller för den aktive en promenad uppför Gesundaberget. Den fantastiska utsikten därifrån är väl värd ansträngningen. Ett annat kulturellt besöksmål är Sollerö hembygdsgård.

Stötta det lokala

Den rådande situationen har slagit hårt mot företagare i Dalarna. Det gäller att tänka om, tänka nytt och hitta kreativa lösningar för att överleva. Under vinjetten ”Stötta det lokala” pratar vi med lokala profiler som berättar om hur de anpassar sina verksamheter för att öka tryggheten för dig som besökare.

Läs mer: Hemester i Dalarna