En äldre stenbyggnad syns vid ett vattendrag.

Svensk brukshistoria vid Siljansfors Skogsmuseum

Vid Siljansfors Skogsmuseum finns mycket att upptäcka. Här visas flera hundra år av historia inom skogsbruk, järnbruk, flottning och sågning. Med flera olika naturstigar, guidade visningar, restaurang och evenemang är friluftsmuseet en spännande plats för stora som små. Göran Eriksson, ledamot i styrelsen för stiftelsen Siljansfors Skogsmuseum, berättar mer.


Berätta om museet, det står på flera ben?

– Från slutet av 1700-talet till början av 1800-talet var Siljansfors järnbruk den största industrin i Mora kommun. Från järnbrukstiden finns en hel del rester kvar, bland annat den stora masugn som man ser när man kör efter E45:an. För 50 år sedan beslutade man att göra ett museum med inriktning på skogsbrukets historia här. Så hur skogsarbetet har utvecklats fram till idag finns väl bevarat i ett stort område. Vi har också ett flottningsmuseum där man får lära sig om flottning i Sverige och Dalarna, med bland annat en flottningsbåt som ligger nere i Siljan.

Vad kan man se och göra hos er i sommar?

– Förutom att besöka våra utställningshallar finns ett antal naturstigar som man kan gå, där man till exempel på en tipspromenad får lära sig om naturen, skogsbruk och historia. Vad många inte vet är att man på 30-talet anlade cykelvägar i skogen för att de som jobbade här skulle kunna ta sig fram. Vår järnbruksstig som är cirka tre kilometer lång går delvis efter en sådan väg. Vi har också en knattestig tänkt för de minsta, där man kan titta på djur och stentroll, och en lekpark där barnen tycker om att vara medan föräldrarna upptäcker museet. Kommer man till oss på tisdagar i juli så ingår guidning i entréavgiften, och vill man övernatta har vi sex ställplatser där man kan bo i lugn och ro i sin husbil eller husvagn. I slutet av augusti kommer vi ha en hantverksdag med hantverkare som visar sina alster och hur de jobbar. I samband med det hoppas vi kunna köra vårt sågverk med ånglokomobilen från 20-talet, det är en imponerande syn. Vi tänder också kolmilan i början av september, då blir det verksamhet här dygnet runt.

Collage: En lekplats med röd rutschkana, en gammal ångmobil står under ett tak och ångar.
Lekparken är populär för barn som besöker museet, och den hundraåriga ånglokomobilen är en särskild syn att skåda.

Vilka besöker er och vad brukar de uppskatta mest?

– Det är väldigt blandat vilka som kommer hit, allt från barnfamiljer till skogsintresserade. Vi har till exempel en konferenslokal som ser ut som en kolmila, där 60 personer kan konferera och få mat från restaurangen. I september kommer också alla Mora kommuns fjärdeklassare hit, och barn från Orsa veckan efter. Då visar vi förutom museet en blandning av gamla filmer och levande teater. Det är populärt och viktigt för skolbarnen att få lära sig om Sveriges historia och vad som lagt grunden för vårt välstånd. Vi tar också emot enskilda grupper som kommer och får övernatta och bo primitivt, det brukar uppskattas särskilt av de med rejält skogsintresse.

Siljansfors Skogsmuseum

  • Museet och restaurangen håller öppet 10–17, varje dag till och med 4 september.
  • Varje tisdag i juli ingår guidad visning i entréavgiften, cirka två timmar med start 14.00.