Ett kulturpass för kulturresan i Dalarna.

Solveig gjorde Kulturresan och upptäckte Dalarna

Upptäckter och upplevelser med någon du håller kär. När Solveig Eriksson gav sig ut på Kulturresan tillsammans med sin dotter blev det inte bara en uppskattad mor- och dotterutflykt. Hon mötte även platser, personer och historier hon inte visste fanns. I sommar fortsätter resan och det blir både återbesök på några av ruttens favoriter, liksom nya utflykter för att samla de sista stämplarna i Kulturpasset.


Kulturresan är en rutt som tar besökaren till nio kulturhistoriska besöksmål runt om i Dalarna. För Solveig Eriksson i Norberg, som är intresserad av både kultur, historia och trädgårdar, var det därmed en självklart spännande mix av upplevelser som lockade. Tillsammans med dottern Jonna började hon göra utflykter till de olika besöksmålen – självklart med Kulturpasset i packningen.

– Det är mysigt och spännande att ha ett riktigt pass. Det blir som att pricka av ett mål när man får en stämpel på varje ställe. Det är ju en bit mellan besöksmålen, så det tar sin lilla tid att resa runt. Helst tycker jag man kan ta sig en hel vecka, så man verkligen hinner njuta av Dalarnas natur, stanna vid långbryggan i Rättvik och se Tällberg, Husbyringen och Säterdalen, säger Solveig.

Hittills har hon besökt Verket/Avesta Art, Zornmuseet och Zorngården, Hildasholm, Carl Larsson-gården och dalahästtillverkningen i Nusnäs. Det hon uppskattar mest är känslan av att få vandra i historiens fotspår, få lära sig mer av de kunniga guiderna och samtidigt upptäcka nya platser.

Nils Olsson träskor.

– Hildasholm visste jag inte om innan besöket via Kulturresan och vilken upplevelse! Det är så mysigt med de olika trädgårdarna, konstverken som man upptäckte lite här var och att så mycket är bevarat från tiden då familjen bodde där. Det var också en jättebra guidad tur och man lär sig verkligen mer med en guide än att gå runt på egen hand. Dessutom spännande att höra historien från frun Hildas perspektiv, snarare än mannens.

Upplevelsen av ett malmregn

En annan av Solveigs favoriter är Verket/Avesta Art.

– När en guide visar runt med ficklamporna i högsta hugg under industriguidningen och berättar om historien och bakgrunden kring verket blir man som en del av historien. De interaktiva bitarna som ingår i just den industrihistoriska guidningen är häftiga. Tänk att få gå in i en masugn och se malm regna ner mot dig, vilken upplevelse! Kanske lite läskigt för de allra minsta, men oj vad spännande barnbarnen tyckte det var.

Som trädgårdsintresserad var även Carl Larsson-gården ett välkommet stopp.

– Sundborn är en genuin och mysig by med mycket att se. Att få fika och promenera runt där är ett måste. Och att få se Carl Larssons studio, där han har stått och målat, ger en ny bild av honom som konstnär och som person. Det var roligt att få veta mer om hans familjeliv och relationer.

Carl Larsson-Gården.

Solveig tycker dessutom att hon fått upp ögonen för Dalarnas plats i hela Sveriges historia.

– Ofta har ju besöksmålens historia och kulturarv format landet. Kan du till exempel tänka dig Sverige utan dalahästen eller falukorv?

Vill samla de sista stämplarna

I sommar har hon siktet inställt på ytterligare ett besök på Avesta Art, med den nya interaktiva utställningen ”Aquanauts – Expeditionen till Siljansringen 1897”. Sen lockar även de sista besöksmål som behövs för att hon ska fylla sitt Kulturpass.

– Jag vill gärna besöka Falu Gruva som jag har hört mycket gott om! Planen är också att jag och dottern ska ta oss till de andra besöksmålen också så att jag äntligen kan få dalahästen som det står ”Kulturresan” på. För hur mysigt är det inte att resa runt och upptäcka och uppleva med någon du tycker om?

Falu Gruva.

Kulturresan Dalarna

Följ rutten som tar dig till nio kulturhistoriska besöksmål, där intressanta världar öppnar sig och historiens vingslag blandas med modernare vindar. Passa på att köpa Kulturpasset som ger dig extra fina erbjudanden och rabatter hos respektive besöksmål. Samla en stämpel på varje plats och när passet är fullstämplat får du den speciella dalahästen som markerar genomförd Kulturresa. Kulturpasset finns att köpa på respektive besöksmål och digitalt på visitdalarna.se

De nio besöksmålen är:

  • Verket/Avesta Art (Avesta)
  • Carl Larsson-Gården (Falun)
  • Dalarnas museum (Falun)
  • Falu Gruva (Falun)
  • Ornässtugan (Ornäs, Borlänge)
  • Munthes Hildasholm (Leksand)
  • Nils Olsson Dalahästar (Nusnäs, Mora)
  • Zornmuseet (Mora)
  • Porfyrmuseet (Älvdalen)

Läs mer om kulturresan