En skogsstig med stenar och höga tallar.

Skogsarbete, krigshistoria och hembakat

Friluftsmuseet Lomkällan är en pärla i norra Dalarna. Här står de autentiska skogskojorna öppna och redo att berätta historierna om de som en gång jobbade och levde i skogen. Likaså går det att utforska en välbevarad försvarsanläggning, som berättar om hur Särna blev en viktig knutpunkt under andra världskriget.


Är det så här stort? Det är den vanligaste reaktionen bland de som stannar till vid Lomkällan, längs riksväg 70 utanför Särna. Skogs- och försvarsmuseet överraskar och bjuder på en unik inblick i en både spännande och omvälvande historia.

– Om man är intresserad av hur levnadsförhållandena såg ut kring sekelskiftet och är allmänt historiskt intresserad är det ett häftigt ställe att besöka. Här får man gå in i miljöerna, in i skogsarbetarnas kojor, se hur det såg ut och hur livet kunde vara förr i tiden, säger Ulla Back på Särna Hembygdsförening som driver Lomkällan. 

Collage: En vandringsled på spång i skogen, hyllor med äldre verktyg och maskiner.
Foto: Cecilia Johansson.

Utställningslokaler är placerade längs en promenadstig som slingrar sig genom området. Här vandrar besökare mellan skogs- och försvarshistoria. Lomkällan är unik i kombinationen av skogsmuseum och försvarsmuseum.

– Försvarsanläggningen visar ett jättestort område som byggdes upp under hela andra världskriget med till exempel skyddsrum, skyttevärn och stora stenbumlingar som skulle tjäna som stridsvagnshinder. Särna blev centralt eftersom järnvägen gick hit och låg så pass nära norska gränsen. Sammanlagt fanns över 1 300 soldater i området 1943.

Populärt café med langos som specialitet

Det är en omväxlande skara besökare som hittar till Lomkällan. Allt från barnfamiljer och pensionärer till de som bara blir nyfikna på vad det är för ställe som plötsligt dyker upp där längs med vägen. Sen finns de som kommer bara för att äta langos.

– Våra langos är vida kända och vissa kommer enbart för dem. Våra sommaranställda ungdomar tyckte vi absolut skulle ha sådana på menyn för några år sedan och sen har det bara fortsatt. Det är också populärt att stanna för vårt hembakade fika eller räkmackorna. De är också en storsäljare, berättar Ulla.

En äldre timrad byggnad med skylten Lomkällan och flaggor på fasaden.
Foto: Cecilia Johansson.

Hon och Hembygdsföreningen ser stor potential i Lomkällan och framtidsidéerna är många.

– Här kan vi berätta vår historia, koppla samman vad som hände i världen med det lokala här i bygden. Det är viktigt att hålla historierna vid liv och berätta hur det verkligen var. På önskelistan just nu står att kunna restaurera en gammal järnvägsvagn som vi flyttat hit från byn. Där vill vi göra ett litet museum och berätta om när vi hade järnvägen till Särna.

Hela tiden adderas ytterligare museibitar till den häftiga platsen längs riksvägen och besökarna får ännu mer att utforska. 

– Det är ett stort område och många berättelser som man får till sig. Många säger att de inte hann allt utan måste tillbaka en annan dag. Lomkällan är klart mycket större än vad man tror när man börjar gå.

Collage: En pappfigur med informationsskylt i museimiljö, en dörr till ett skyddsrum i en bergvägg.
Foto: Cecilia Johansson.

Om Lomkällan

  • Öppet 2022: 1 juni–30 september, kl 11-16.
  • Friluftsmuseum med kojor som återspeglar livet och arbetet under skogsarbetarepoken.
  • Försvarsmuseum med Särna Skans och den välbevarade försvarsanläggningen.
  • Café med fika, langos och lättare luncher.
  • Det går även att boka övernattning i någon av kojorna, med eller utan skogshuggarmat..
  • Läs mer om Lomkällan.