Siljans Travsällskap vid travbanan.

Siljans Travsällskap firar 100 år

Vi säger hallå där till Hans Åkerman på Siljans Travsällskap, som fyller 100 år 2019 och ställer till med fest på Dalatravet i Rättvik den 29 maj.


Grattis till 100-åringen, hur ska ni fira?

– Vi ska fira med en travdag med riksspel och V86-tävlingar. Vi slår ihop det med en deltävling i kusk-VM, som går i Sverige i år, där de bästa i världen kommer hit och kör. Vi kommer att ha ett jubileumstält, dit vi bjuder in profiler från banans historia. Man kommer kunna träffa de största profilerna vi har i Rättvik, som Jim Frick och Olle Goop. Plus att vi ska försöka ordna diverse publikaktiviteter, som gör det spännande att komma dit även om man inte är travintresserad. Så vi hoppas att det kommer vara bra stämning och framför allt hoppas jag att det ska komma mycket folk.

Vilka viktiga milstolpar syns i backspegeln?

– Sällskapet bildades 1919 och de första åren tävlade man på isen på Siljan, mellan Långbryggan och kyrkan. 1955 var travbanan där den ligger i dag färdig. Så det var en stor händelse, när man flyttade upp dit från isen. Det största i Rättviks historia var när Ego Boy vann Elitloppet 1973. Ja, en milstolpe för hela travsverige att en svensk kusk kunde slå storstjärnorna som kom över från USA.

Hur ser intresset ut för travsport i dag?

– Generellt minskar de aktiva lite i Sverige, men just i den här delen av landet ligger häst och trav nära hjärtat. Så det är ett stort intresse för våra evenemang och när vi kör på somrarna. Det berör många och det är alla möjliga som besöker oss. Vi har också en av de travskolor i landet som växer snabbast, med många yngre som är i farten och är intresserade. Vi har till och med travfritids en dag i veckan, när ledaren hämtar elever i skolan och de får gå med till travet en sväng.

Vad har ni annars på gång framöver?

– Det är sommarsäsongen som väntar. Från början av maj är det full fart över sommaren och ända fram till hösten innan det lugnar ner sig. Under veckorna från midsommar till vecka 31 och V75-finalen med flera tusen besökare är det riktigt högtryck för oss.