En sitthörna med spännande inredning och röda väggar.

Restaurang Bistro Apan sticker ut i Vikarbyn 

Byborna har fått ett stamställe, dalfolket en ny vallfärdsort och turister från när och fjärran hittar till Vikarbyns lilla pärla, Bistro Apan. Smått osannolikt, i en gammal bilverkstad inkilad mellan villorna, ligger den lilla restaurangen som tar gästerna med på en riktigt resa ― när det gäller såväl smaker som upplevelser.  


Strandbar på Hawaii eller marknad i Marrakech, båda alternativen känns helt rimliga när du slår dig ner vid ett bord på Bistro Apan och funderar över var du egentligen befinner dig. Inte mycket talar för att du befinner dig i Vikarbyn utanför Rättvik. Det skulle möjligtvis vara dalahästen, om du nu lyckas finna den i den överdådiga inredningen med låtsaspalmer, glitter, girlanger, hemgjorda möbler och färggranna dekorationer.  

―Vi är definitivt mer “fun dining” än “fine dining”. Självklart ska maten vara god och vällagad men här ska också finnas plats för det roliga och oväntade, säger Michael Lisra som är den som lagar all mat på Bistro Apan som han sedan två år tillbaka driver tillsammans med sin fru Jeanette Harkén.

 

Två bilder, ett par och en caféinteriör.
Friterad mat och dipp smakfullt upplagd på en bricka.
Hos Bistro Apan hittar man både spännande inredning och spännande mat.

Bistron, som ligger undangömd på en bakgård i den pittoreska byn vid Siljans strand, har en meny som ändras ofta, det ordnas vinprovningar och jazzkvällar med livemusik. Hundar och ungar välkomnas som kungligheter och dina bordsgrannar för kvällen kan lika väl vara byns vävförening som forspaddlare från Kanada. På Bistro Apan blir du aldrig erbjuden smörgåsbord med svenska klassiker och råkar du bli serverad kantareller i augusti så beror det på slumpen mer än att kocken vill rätta sig efter säsongens råvaror. I december dukades inte heller upp något julbord utan det blev Hawaii-tema med blomstergirlanger, bastdeskorationer och en meny därefter.  

― Vi vill att gästerna ska säga “ååååh” när de kliver in och några timmar senare när de går hem, efter en härlig kväll med skojig stämning, god mat och hög och bra musik, ska de fortfarande säga “ååååh”, förklarar Jeanette. 

Inte som alla andra 

När hon och Michael flyttade hit för tre år sedan fanns inte en restaurang med i planen. Den gamla bilverkstaden som idag rymmer bistron och finns bredvid bostadshuset, var tänkt som ateljé och ramverkstad för Jeanettes fotoverksamhet. Michael var trött efter att ha arbetat med cateringverksamhet i Stockholm i flera år men Jeanette startade en övertalningskampanj som resulterade i en liten krog i en del av det gamla garaget.  

― Vi började inreda helt utan plan och använde allt vi köpt, ärvt och samlat på oss under åren. Snart började det se ut som något i stil med puben i “Hem till gården” om den drivs av en excentrisk, halvgalen moster, skrattar Jeanette, som faktiskt spenderade en hel del tid i Vikarbyn som barn. 

 

Ett vackert uppdukat bord i cafémiljö.
En hand håller i en tallrik med vackert upplagd mat.
Bistron som ligger undangömd på en bakgård har blivit en storfavorit, både hos lokalbor och resande. 

Från sitt hem kan hon till och med se huset där hennes farmor och farfar en gång bodde. Ändå, menar hon, är det en slump att det blev just här som hon och Michael valde att slå sig ner när de letade en ny boplats. Det hade kunnat bli var som helst i Dalarna, till exempel Malung, där Michael är född. Så här två år efter att de öppnade bistron är de ändå glada att det blev just Vikarbyn och att de vågade satsa på sin lilla restaurang, som sedan starten vuxit betydligt.  

― Vi har förstått att dalfolket är beredda att åka långt för att äta en middag. Och här i trakten går gärna hela släkten ut och äter ihop. Vi fick snabbt ordna fram långbord i stället för bord för två och fyra, vilket är det vanliga i Stockholm, konstaterar Michael. 

 

En sitthörna med spännande inredning och röda väggar.
Bistron har en spännande och tilltalande inredning som förvånar och förtjusar gästerna.

Nu planeras det för en utställningslokal för fotografi i en gammal lada på tomten och många andra idéer finns för Bistro Apans framtid. Fantasi råder det ingen brist på hos paret, där båda har konstnärlig bakgrund: Jeanette är fotograf och Michael gick en gång i tiden på konstskola. Kanske kommer också viljan att gå mot strömmen därifrån, funderar Michael: 

― Att vara lite motvalls är kul, lite punk. När det finns en uppsjö av liknande saker finns det alltid utrymme att göra det som ingen annan gör. Så förväntas man göra inom konsten och att driva krog och laga mat är också konst för mig. Man vill inte bli en i mängden, slår han fast.

Tänk på att att kolla öppettider på Bistro Apans hemsida innan besöket.