Containercafé på gårdsplanen hos Skedvi Bröd i Stora Skedvi.

Pop up-besök, containerkafé och växthus hos Skedvi Bröd

Det kan låta lite märkligt att bygga upp en gårdsplan kantad av containrar utanför saluhallen, men det är just vad Skedvi Bröd har gjort och resultatet är minst sagt spännande. I sommar går det att se, smaka, shoppa och uppleva ännu mer av småskaligt mathantverk, charmiga husgeråd och härodlade grönsaker. Dessutom adderar pop up-besöket från Carl Larsson-gården extra krydda.


Att köra vägen mot Stora Skedvi är som att färdas i en lantlig idyll. Vidsträckta fält, gårdar och skogspartier avlöser varandra innan byn där Skedvi Bröd huserar med sin populära saluhall och restaurang uppenbarar sig.

Här värnas det lokala, vilket lyser igenom i utbudet med exempelvis kött från gårdarna några kilometer bort och mjölk från korna i byn som kan köpas på flaska. Kärnan i verksamheten är knäckebrödet Skedvi Bröd, som bakas för hand inför ögonen på besökarna, allt enligt hantverksmässiga traditioner i vedeldade bakugnar.

Knäckebröd gräddat i vedeldade ugnar hos Skedvi Bröd.

Hyllorna i saluhallen hos Skedvi Bröd är välfyllda med mathantverk från Dalarna.
Knäckebrödet hos Skedvi Bröd gräddas för hand i vedeldade ugnar och hyllorna i saluhallen är välfyllda med mathantverk från Dalarna.

Carl Larsson-gården på pop up-besök

Sommarens stora nyhet är gårdsplanen utanför saluhallen som inramas av återvunna containrar som anpassats och inretts. Här finns något för hela familjen med kafé, glasservering och inredningsbutik. Under sommaren 2021 kommer Sundborn på i form av en pop up-butik från Carl Larsson-gården och det går att inspireras av de båda konstnärerna Carl och Karin. Kopplingen till utställningen ”Välkommen till bords” på Konsthallen Kvarnen i Sundborn finns såklart i mathantverket och den som vill fortsätta en resa i matens Dalarna kan även se till att göra en utflykt till konstnärsparets hembygder i Falutrakten.

Gårdsplanen vid Skedvi Bröd fullbordas med ett stort växthus där tomater och gurka odlas och säljs på plats. Här håller Jenny Kangas i trådarna och ser till att det både frodas och grönskar på hela området. Allt är härodlat i allra högsta grad, men också hållbart då spillvärmen från knäckebrödsugnarna på sikt är tänkt att värma upp växthuset när det behövs.

Containercafé på gårdsplanen hos Skedvi Bröd i Stora Skedvi.

Containercafé på gårdsplanen hos Skedvi Bröd i Stora Skedvi.
På gårdsplanen vid Skedvi Bröd står ett unikt Containerkafé redo för fikasugna besökare.

Lokalbetonad lunch i restaurangen

För den som är sugen på lunch och vill smaka den lokala maten direkt på plats bjuder restaurangen vid Skedvi Bröd på läckra rätter för både stora och små. Här tillagas maten med kärlek och respekt för både producenter och råvaror och liksom i saluhallen används de närbelägna leverantörerna så långt det är möjligt. Grönsakerna från växthuset har en given plats på menyn som varierar efter säsong, men garanterat serveras alltid knäckebröd som tillbehör året om.

Läs mer om Skedvi Bröd och hitta aktuella öppettider.