Ana Vielman blev ofrivillig turist i Dalarna.

Ofrivilliga turister förälskade i Dalarna

Ana, Giorgia och Jakub hade inte alls tänkt semestra i Dalarna. Men när många länder stängde sina gränser i pandemins spår råkade de fastna här – de blev ofrivilliga turister. Fast mitt i allt kaos, fick de uppleva sitt livs äventyr.


Ana Vielman kom hela vägen från Guatemala för att jobba på gårdsrestaurangen på Tolvsbo Värdshus utanför Smedjebacken. Men när de förra året fick lov att stänga på grund av Corona, började Ana istället att resa runt och uppleva området hon fastnat i. Hon förälskade sig inte bara i en charmig dalmas, utan också i landskapet och platserna hon upptäckte.

–  Jag älskar Avesta! Eller snarare, jag älskar människorna som bor i Avesta. Testa att prata lite med dem när du är här. Jag vet att det är en osvensk sak att göra – snickesnacka med främlingar – men här kan du göra det. Alla är så öppna och vänliga. För mig gör det staden väldigt speciell. Besök också den stora dalahästen som alla Avestabor är så stolta över. Och Verket! Supercool konst i fina, gamla industrimiljöer, säger Ana.

Även Rättvik fångade henne.

– För det första är det hur mysigt som helst i Rättvik. För det andra finns det massor att göra. Vid Siljan kan du hyra kajak, testa bastuflotte, bada och fiska. Mitt i tallskogen finns även klätterparken och äventyrslandet Högt och Lågt. Min favorit var att åka deras 140 meter långa zipline högt över trädtopparna. Så häftigt!

Exteriören av Verket och Avesta Art i Avesta.

Långbryggan i Rättvik.
Ana besökte Verket och Avesta Art och njöt av den häftiga konsten. Det blev även en somrig vistelse vid Siljan i Rättvik.

Fastnade för Världsarvet Falun

Ytterligare två ofrivilliga turister är italienska Giorgia Bigazzi och tjeckiska Jakub Tuma. När de lämnade Finland i mars 2020 efter inställt säsongsarbete, valde de bort att åka hem till sina respektive länder, av rädsla för att bli separerade vid gränserna. Istället blev de fast i Sverige tillsammans och älskade det. I Dalarna fastnade de för Världsarvet Falun, Falu Gruva och miljöerna i den historiska staden.

– Falu Gruva var stängd när vi var där, men vi tog en gruvpromenad ovan jord på egen hand. Det fanns en massa informationsskyltar att kika på, så det gjorde inte så mycket. Det blev en vacker, annorlunda och spännande upplevelse ändå. Men absolut, nästa gång tar vi hissen ner i gruvgångarna.

Jakub och Giorgia, som blev ofrivilliga turister i Dalarna och upptäckte bland annat Falu Gruva.

Vy över Världsarvet Falun, gruvområdet och Falu Gruva.
Nästa gång Jakub och Giorgia besöker Världsarvet Falun vill de också ta sig ner i själva gruvan.

Fler tips i digital guidebok

Vill du ta få ännu mer tips och idéer på saker att göra i Dalarna och hela Sverige? Anas, Giorgias och Jakubs upplevelser samlas med reseberättelser från fler ofrivilliga turister i Visit Swedens digitala guidebok ”De ofrivilliga turisternas guide till Sverige”, som gör nedslag på ett femtiotal platser i Sverige. Förhoppningsvis kan de få dig att se resmål i Sverige med lite nya ögon. Ihop med guiden kan du också utforska den digitala upplevelseguide med sammanlagt över 600 resetips till olika platser runt om i hela landet.

Läs mer på Visit Swedens hemsida.