Nyfiket med Sigrid Magnusdotter.

Nyfiket med Sigrid Magnusdotter

När Sigrid Magnusdotter hittade Nyfiket i Rättvik kunde hon kombinera sina två största intressen: mat och miljöfrågor. Idag är hon ordförande i föreningen som driver verksamheten där unga vuxna från hela Sverige samlas varje sommar, bland annat för att driva café. Sommaren 2019 firar de 10-årsjubileum med extra många festliga evenemang.


Berätta om bilden!

– Bilden är tagen en solig sommardag precis när vi fått en extra fin grönsaksleverans. På caféet använder vi lokala och ekologiska grönsaker som ofta är så fina att de känns tråkigt att äta upp dem. Frida poserar med fänkålen innan den ska in i köket och bli en härlig fänkålssoppa. 

Vad är Nyfiket?

– Nyfiket ligger på Gammelgården i Rättvik med utsikt över Siljan. Det drivs av unga vuxna från hela Sverige som brinner för mat, levande landsbygd och kultur. I sommar fyller kaféet 10 år och arrangerar därför en festival med mat från trakten och massa musik. Bland annat kommer flera av Sveriges största folkmusiker att spela. Förutom festivalen arrangerar vi ett flertal andra konserter utspridda över sommaren, danskvällar, en barndag och klädbytardag. 

Hur hittade du dit?

– Jag hittade Nyfiket för några år sedan när jag läste på en folkhögskola i Dalarna. Det känns fantastiskt att praktiskt kunna kombinera mina största intressen, mat och miljöfrågor, och samtidigt tillbringa sommaren på en otroligt vacker plats. 

Vilka är dina tre guldkorn i Dalarna?

Inspirationsfestivalen i Skattungbyn som är en mycket vacker festival i juli med musik och konst. Festivalen är ett bra sätt att uppleva denna levande och kreativa by. Siljansleden är en trevlig vandringsled som går förbi Gammelgården med bra vandringssträckor för så väl dagsvandringar som längre vandringar. Sedan Vidablick, Rättvik, i solnedgång där man kan njuta av en magisk utsikt. 

Det här är Min bild av Dalarna

Under rubriken Min bild av Dalarna samlar vi människors bilder och berättelser om Dalarna. Besökare, dalfolk, hemvändare och genomresande. Tagga gärna dina bild på Instagram med @visitdalarna så kan det hända att vi kontaktar dig för en intervju.