Vinterfrost vid sjö.

Mysigt, naturnära och rofyllt – Nu vill vi ha avkoppling på dalavis

Vårt resande förändras. Inte bara på grund av läget i omvärlden, utan också som en backlash på vårt sätt att leva. Kortare resor till mindre platser på närmare håll är nya beteenden som resebloggaren Sanna Rosell vittnar om. För att inte tala om resor över generationsgränser och längtan efter bonandet i fjällstugan. Själv har hennes resande vardag förändrats radikalt den senaste tiden och hon har upptäckt att Dalarna smäller minst lika högt som Bratislava – om inte högre.


Sanna Rosell är resebloggare och har på nära håll sett såväl trender som sättet vi reser på förändras, inte bara sedan pandemin slog till med full kraft i våras. Att resa i nya konstellationer och till nya, närmare, destinationer var något som börjat gro redan tidigare.

– Lusten att resa finns kvar, men vi vill resa på ett tryggt sätt. Jag tror definitivt att vi kommer resa mer slutet, som att åka till en fjällstuga och boa in sig i sin kokong. Sen ser jag också hur folk alltmer reser på generationsresor, med syskon eller kompisarna.

Själv har hon varit på en spa-weekend i Tällberg tillsammans med sina föräldrar. En hösthelg spenderades i Grövelsjöfjällen tillsammans med lillebror. Då stod vandring och övernattning i fjällstuga på schemat.

– Har man ett gemensamt intresse spelar det ingen roll hur gammal man är eller vilken relation man har. Jag tror också det hänger ihop med att vi reser allt mer nischat, som att åka på en kulturresa, en matresa eller vandringsresa. Det är all in på ett tema och så utformar man sin resa därefter.

Miniweekends på uppgång

Hon berättar om studier som tittar på vilka slags rum som bokas på hotell och som visar att allt fler sviter bokas. Men det är inte enbart nykära par som kommer, utan kompisgäng som bor tillsammans.

– Våra semestrar blir också mer uppdelade. Förut var det sammanhållna veckor, men nu är det höstweekends, skidläger och adventshelger. Trenden med miniweekends bubblade redan innan pandemin. Vi är nyfikna och vill upptäcka så mycket som möjligt – och man hinner mycket på en helg eller 24 timmar.

Flera kortare resor på nära håll gör att mer kan upptäckas, det kan vara lättare att hitta utrymme i en annars fullspäckad vardag att komma ifrån, plus att transporttiden minimeras.

– Det tycker jag är otroligt skönt. Annars kan resan till resmålet ibland vara bökig. Men de här kortare resorna är mycket smidigare.

Sanna Rosell på utflykt i vinternaturen.
Sanna Rosell spår att våra resor kommer närma sig naturen, som en backlash på våra alltmer uppkopplade och stressade liv.

Tällberg bättre än Bratislava

Sanna ser flera fördelar med att kunna upptäcka många olika platser.

– Jag tycker om att byta miljö. Jag är fräschare i huvudet, gladare i själen och får mer energi i hela mig. Framför allt så lämnar vardagsjaget hemma. Det kan finnas gott och ont med det också, men jag tycker om att kunna kliva ur den rollen då får man också lust att kliva tillbaka i den också. Men framför allt tycker jag om att lära mig nya grejer. Det ger små inspirationskickar och fyller mig med energi.

Som resebloggare och med ett allmänt intresse för resor, fick hon sig en rejäl tankeställare i och med pandemin. Även om hon själv börjat resa alltmer inom Sveriges gränser tidigare, var det först nu hon verkligen insåg exakt hur mycket som finns på hemmaplan och runt knuten. Eller hur mycket hon skulle uppskatta upplevelserna, som dalahelgen med föräldrarna.

– Det låter så himla klyschigt, men jag har aldrig sett så mycket av Sverige som i år. Jag och mamma brukar till exempel åka på mor- och dotterweekends. Tänk om vi vetat när vi satt i Bratislava förra året hur överlyckliga vi skulle vara över de helger vi spenderat i Dalarna sedan dess. Egentligen handlar det nog inte bara om vart man åker, utan mer om att man åker, med vem eller vilka och vad resan gör med en.

Naturlig backlash

Att spendera tid nära naturen är något annat hon ser är på uppgång – och Sanna själv dessutom har ett stort sug efter.

– Viljan att vara nära naturen har fått en enorm boost och vi lockas till platser som ligger naturskönt, där man känner att man kan andas ren luft, bara vara och känna lugnet. Där vi får utrymme. Jag ser det som en backlash av hur vi lever, ständigt uppkopplade. Då behöver vi den totala motsatsen. Ner i spat, upp på fjället, ut i skogen. Vi har ett behov som gör att vi dras till sådana rofyllda platser, medvetet eller omedvetet.

En annan spaning, som förmodligen inte gått någon förbi, är hemestrandet. Att upptäcka platser och aktiviteter på närmare håll är något som formligen exploderat den senaste tiden. Sanna tror att ”trenden” kommer att övergå till ett mer permanent beteende, där vi blir mer selektiva i hur, var och när vi reser.

– Vi har fått mersmak på att resa hemikring och kommer fortsätta att resa i Sverige. Överlag kommer vi nog att resa mer medvetet, för det går inte att swisha fram och tillbaka över hela världen. Jag tror också att vi kommer resa mer off season, att lågsäsongen får ett uppsving. Plus att vi gärna söker oss till mindre ställen och mindre boenden. I grunden handlar det om att vi alltid vill ha något att berätta. Vi jagar den unika upplevelsen – och den finns överallt, bara att vi tappat bort upplevelserna som finns nära till hands lite. Nu har vi fått skifta fokus och verkligen sett att det här unika finns närmare än vi tror.

Hotellnycklar hängande på rad i hotellreception.
En hotellweekend i Tällberg smäller minst lika högt som en resa utomlands - om inte högre.

Sanna Rosell

Bor: Örebro, född i Borlänge.
Gör: Jobbar med destinationsutveckling och bloggar på sannarosell.se.
Instagram: @travelstories_sanna

Lugn, ro och avkoppling i Dalarna

Koppla ner och koppla av, unna dig en stunds lugn och ro som kontrast mot vardagsstressen. Checka in på klassiska Åkerblads Gästgiveri, Hotell & Spa i Tällberg, med stämningsfull dalakänsla och ett vitt erkänt kök som serverar mat av högsta kvalitet.

Är det än mer naturnära avkoppling som lockar är Sjösidan Falun ett tips. Njut av såväl maten som utsikten över sjön Runn från pampiga Villa Herdin, innan det är dags för en tur på långfärdsskridskor eller för de riktigt hugade - ett dopp i isvak med efterföljande bastu.

På den ståtliga herrgården Snöå bruk utanför Dala-Järna är väntar boende i genuin bruksmiljö med friluftslivet alldeles runt knuten. Perfekt för den som vill bo granne med skidspåren och kunna glida fram i härligt rofylld miljö.

Hitta fler mysiga, naturnära och rofyllda boenden: Boende i Dalarna