Sofia och Georgios med sina två barn.

När livet vänder – Från Grekland till Mora

Hur är det egentligen att flytta till ett nytt land, där man inte känner någon och inte kan språket? Det kan Sofia Papamichail och Georgios Charalampakis svara på, för det är precis vad paret bestämde sig för att göra. I januari 2004 packade de väskorna och flyttade från Grekland till Sverige, för att ett år senare landa i Mora. Anledningen? Karriären. Men varför har de valt att stanna?


Sofia är tjejen från storstan som är uppvuxen i Aten. Georgios kommer från Kreta. De träffades när de studerade till läkare och har varit tillsammans sedan dess. Georgios blev hjärtspecialist och Sofia njurspecialist. Att de flyttade till Sverige och Mora var mer en slump än en längtan och önskan. Georgios berättar att det inte var de som valde Mora, utan att det snarare var Mora som valde dem.

– Det är jag som är skyldig till att det blev Sverige! Det var lång kö i Grekland för att få påbörja sin specialistinriktning som läkare, så vi bestämde oss istället för att söka oss utomlands. Valet föll på Sverige och att göra allmäntjänstgöringen här.

Inte kärlek vid första ögonkastet

Efter ett år i Stockholm hoppade de på tåget till Mora för anställningsintervjuer på Mora lasarett. Det var i december strax innan jul. Snön låg i tjocka lager och det var kallt och mörkt. Det kom som något av en chock för paret, som var vana vid ett varmare klimat.

– Intervjuerna gick bra, men när vi åkte därifrån fanns inte en enda människa på tågstationen. Sofia sa på vägen tillbaka till Stockholm att hit flyttar vi inte! Men dagen innan julafton fick vi veta att vi blivit anställda. Så vi flyttade efter nyår, berättar Georgios.

Sofia skrattar lite och förklarar:

– Jag var en storstadstjej och var mest intresserad av shopping och fotografering. Jag hade aldrig varit ute i naturen eftersom jag är uppvuxen i Aten. Så lilla Mora mitt i vintern gav mig en rejäl överraskning. Det tog nog minst 5 år för mig att anpassa mig till livet här. Georgios kom in i det mycket snabbare.

Sofia och Georgios med i skogen.
Närheten till naturen var till en början ovan, men har med tiden blivit något som Sofia och Georgios kommit att uppskatta allt mer.

 

Ett annorlunda liv

Paret hade sina funderingar på hur de skulle bli mottagna i Mora och om de skulle vara de enda som inte var svenskar. Men bland kollegorna på lasarettet fanns anställda från hela världen och de kände aldrig att de behövde kämpa för att smälta in. En av kollegorna, en norrman, skulle lära sin femåriga son att åka skidor och tog då med sig Georgios ut i backarna.

– Han lärde mig samtidigt som sitt barn, men det gick bättre för sonen än för mig. Fast det var då jag fick upp ögonen för att livet var annorlunda här än på andra ställen vi besökt i världen. Jag lärde mig också uttrycket att det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder. Svenskar är väldigt aktiva på vintern, tvärt om från oss greker som mest stannar hemma när det är kallt.

Efter åren i Mora är den kallare årstiden något han kommit att uppskatta.

– Nu älskar jag vintern! Så som svenskar känner på en grekisk strand, så känner jag i längdspåren runt Mora. Det bästa är att man får uppleva både sommar och vinter här, alla årstider. Jag ser värdet i naturen och aktiviteter och saker man kan göra som en familj här. Som att cykla och vandra i skogen, åka skridskor och skidor. Sälen och Idre ligger ju inte heller långt borta.

Två barn på skridskor.
"Så som svenskar känner på en grekisk strand, så känner jag i längdspåren runt Mora", säger Georgios som gärna hänger med barnen utomhus vintertid.

Längtan tillbaka till Mora

Paret har bott i Sverige i 17 år nu och varit överläkare på lasarettet i 10 år. De har hunnit få två barn, dottern Elektra och sonen Antonios. Under ett år lämnade de Mora för Uppsala, men det var då Sofia började längta tillbaka och verkligen uppskattade livet och vardagen på en mindre ort.

– Jag behövde få komma härifrån för att sakna Dalarna och verkligen förstå vad vi hade här. Mora är en familjestad och det var efter året i Uppsala som jag verkligen insåg det – och började gilla orten. Så vi återvände.

Båda jobbar mycket och det är en utmaning att få det välkända livspusslet att gå ihop.

– Men vi har vuxit och mognat här. Om man vill ha en enklare tillvaro så ska man tänka en mindre stad. Man vinner mer tid, har mer utrymme. Det är inte lika dyrt och inga köer. Det är helt enkelt lagom. Vi kan vara nära naturen, det är en frihet för hjärnan och själen. Något så enkelt som att ta en promenad. Från vårt hus kan vi se harar som kommer i trädgården, rådjur och räv. Det är upplevelser man inte kan få i storstaden, konstaterar hon.

När Mora verkligen är hemma

Självklart har det också funnits svårigheter för paret att komma till rätta. I början var språkbarriärer ett hinder för att knyta kontakter, lära känna lokalbor och kommunicera med patienter. Avståndet till nära och kära i Grekland är också långt och naturligtvis saknar de sina familjer och vänner där. Georgios berättar att de faktiskt pratade om att flytta tillbaka.

– År 2015 funderade jag på att flytta tillbaka till Grekland, med då var det Sofia som inte ville flytta. Vi skulle faktiskt ha det bättre ställt ekonomiskt i Grekland, men vi skulle inte ha samma livskvalitet som här. Båda våra barn födda i Falun, de är uppvuxna här och Mora är deras hemstad. Sedan i maj bor vi i vårt nybyggda hus.

Sofia flikar in för att förtydliga hur det kommer sig att hon inte ville att de skulle flytta tillbaka till Grekland.

– Mora är hemma nu. Vi har medborgarskap och under tiden vi bott här har vår familj växt, vi har vår egen lilla värld här. Vi har fått bestämma själva, har en otroligt nära relation till barnen och vi har byggt vårt liv från grunden, så som vi vill ha det.

Om större städer lockar, konstaterar hon att de möjligheterna finns på lagom avstånd.

– Mora är lagom stort och det är relativt nära för den som vill ha mera. Då kan man åka till Falun och större städer. Stockholm inte jättelångt bort. Men det är närheten till naturen vi skulle sakna mest tror jag, och den största anledningen att stanna. Det är viktigt att uppskatta enkla saker och finna glädjen i dem, som en cykeltur dit man odlar jordgubbar. På mindre ställen blir det enklare att vara i stunden. Livet handlar ju om stunder, och att hitta bra stunder i Mora är inte svårt.

Sofias och Georgios fyra familjefavoriter runt Siljan

1. Gesundabergets toppstuga. ”Här från toppen väntar ett otroligt fint perspektiv över Mora och hur orten ligger mellan sjöarna.”

2. Hemus skidstadion, Mora. ”Här finns en massa aktiviteter, både vinter och sommar. Det är en familjefavorit.”

3. Sollerön. ”Hela området är fint och bjuder in till långa sommardagar med sol och bad. Det finns en lekplats alla älskar och att köpa jordgubbar är ett måste.”

4. Troll- och Clownstigen i Östnor. ”Den växer och växer och blir större och större för varje år. Det går att cykla också, på topparna runt omkring, och det är inga vanliga raka skogsstigar. Här går det verkligen upp och ner!”

Läs mer: Välkommen till Mora