Renar Grövelsjön

22 tips på saker att göra i Dalarna i vinter

Vintern är här och Dalarna lockar med många spännande, roliga, goda och vackra upplevelser. Ta dig tid att upptäcka något nytt – och ta dig framför allt tid att njuta av vinterdagarna. Här har vi skapat en bucketlist med 22 härliga utflykter, stämningsfulla aktiviteter och natursköna platser väl värda ett besök. Ofta är det ju de små sakerna som blir de stora minnena. Hur många prickar du av?


1. Smaka nygräddat, ugnsvarmt knäckebröd med smältande smör hos Skedvi Bröd på Kulinariet i Stora Skedvi. Passa samtidigt på att utforska resten av läckerheterna i saluhallen eller slå dig ner för en måltid i restaurangen.

2. Vandra med snöskor genom det snöbeklädda vinterlandskapet i Fulufjällets Nationalpark utanför Särna och upplev Sveriges högsta vattenfall Njupeskär i frusen form.

3. Vandra den slingrande stigen upp till den mäktiga utsikten från Hykjeberg utanför Älvdalen. Den är framkomlig även vintertid – men se till att vara extra försiktig och se vart du sätter fötterna.

4. Ta en promenad eller skidtur i de magiska omgivningarna kring Koppångens naturreservat utanför Orsa. En vårvinterdag i strålande sol vid fäboden Blomtäckt går inte av för hackor.

5. Gå ut i midvinternatten och njut av stjärnhimmelen. Hur många stjärnbilder hittar du?

6. Övernatta i en trädkoja mitt ute i skogen eller uppe i trädtopparna hos Näsets Marcusgård i Furudal.

Näset Marcusgård

7. Träffa livs levande renar! I trakterna kring Idre vandrar de fritt, så bli inte förvånad om de plötsligt står där på vägen.

8. Gör Kulturresan genom Dalarna. Fem av de nio kulturhistoriska besöksmålen som utgör rutten har öppet i vinter: Zornmuseet, Carl Larsson-gården, Falu Gruva, Porfyrmuseet och Nils Olsson Dalahästar. Övriga besöksmål är Hildasholm, Ornässtugan, Avesta Art och Dalarnas museum.

9. Slå dig ner och njut av musiken vid någon av de många julkonserter i Dalarna som anordnas vintertid. Fartfyllda shower i Tällberg, stämningsfulla julkonserter och klassiska nyårskonserter med Dalasinfoniettan är bara några av höjdpunkterna.

10. Upplev stämningen, smakerna och dofterna av den stundande julen vid någon av Dalarnas många julmarknader som börjar dyka upp redan i november. Den största och kanske mest kända är julmarknaden vid Falu Gruva, som i år går av stapeln söndag 8 december.

Lucia Falu gruva

11. Fira lucia under jord. Både i Falu Gruva i Falun och Äventyrsgruvan Tuna Hästberg utanför Borlänge går det att lyssna till ljuva stämmor i bergrum med häftig akustik.

12. Upplev Tällberg. Spendera en dag – eller varför inte en hel weekend – i den mysiga byn vid Siljans strand. Utforska de små butikerna och de timrade husen, njut i hotellens spa-anläggningar och bli serverad läckra rätter. Är du på plats i december är firandet av Lissjul ett måste!

13. Besök någon av Dalarnas hemslöjdsbutiker och botanisera bland hantverk, slöjd och andra dalainspirerade produkter. Hitta ett minne att ta med dig hem från Älvdalen, Mora, Rättvik, Leksand, Dala-Floda eller Falun.

14. Ge dig ut på längdskidor i dalanaturen. De flesta både större och mindre orter har alla sina egna skidpärlor. Ljungåsen i Ludvika, Sörskog i Bjursås, Gyllbergen i Borlänge, Vasaloppsarenan, Grövelsjöfjällen, Idre Fjäll, Orsa Grönklitt. Listan kan göras lång och det är bara att välja och vraka bland godbitarna.

Längdskidor Dalarna

15. Koka varm choklad, packa ditt godaste gofika och ge dig ut i snölandskapet. Hitta en väl vald plats och njut av vinterdagen.

16. Besök ett museum eller utställning. Det finns alltifrån konst och hantverk till TV-historia, mynt och gamla sjukhusmiljöer.

17. Glid fram över isen på långfärdsskridskor och upplev frihetskänslan.

18. Åk spark! Flera hotell och anläggningar har de klassiska åkdonen för utlåning, så ta chansen att ge dig ut på tur.

19. Anordna ett pulkarace. Känn svetten lacka och barnasinnet väckas till liv när du flyger nerför backen.

20. Grilla utelunch och njut framför den sprakande elden.

Grilla korv

21. Ta steget ut på skaren och utforska naturen bortom de upptrampade stigarna med ett par snöskor på fötterna. Hyr ett par snöskor eller boka en guidad tur, packa ryggsäcken och ge dig ut.

22. Hyr en skoter och ge dig ut på äventyr i fjällen eller vildmarken. Susa fram över de vita vidderna längs någon de hundratals mil av preparerade skoterleder som står till förfogande, framför allt i norra Dalarna. Tänk på att du måste ha rätt körkort eller förarbevis för skoter innan du ger dig iväg.

Följ med Annika Myhre med familj på äventyr i södra Dalarna

Följ med Annika Myhre med familj på äventyr i södra Dalarna

Under våra familjeresor vill vi gärna ha en lagom mix av kultur, historia, lek och rörelse – vilket också var utgångspunkten för vår senaste vistelse i södra Dalarna. Vi utgick från en ombonad stuga i Tuna Hästberg utanför Borlänge och njöt av en vecka med äventyr och familjetid. På kvällarna spelade vi spel och hängde i stugan medan dagarna fylldes med roliga utflykter i närheten. Här är tips på utflyktsmål som vi besökt: Falu Gruva Med oljelampor som fladdrar av vinddraget och ljudet av vattendroppar som faller från hög höjd känns det stundtals som att tiden har stått stilla nere i Falu Gruva. Vi får höra om gruvarbetarnas hårda liv i underjorden och om det enorma raset som märkligt nog skedde utan att någon kom till skada. Vi får även lyssna till berättelser om den mystiska gruvfrun och upptäckten av Fet-Mats, vars välbevarade kropp är en snackis i historieböckerna än idag. Jag kan inte mer än hålla med min morbror, som hävdar att en resa hit borde vara obligatorisk för alla som bor i Sverige. Tänk på att klä dig i oömma kläder och skor. Och missa inte Gruvmuseet! Läs mer om Falu Gruva Äventyrsgruvan i Tuna Hästberg Även om vår utflykt till Falu Gruva är både uppskattad och intressant är det här gruvbesöket något helt annat, som kickar i gång både puls och äventyrslust. Genom klättring i Via Ferrata-systemet tar vi oss allt djupare ner under jord, där vi bland annat åker linbana och erbjuds chansen att krypa in i en isgrotta. Det är spännande, utmanande och fantastiskt roligt! Denna minnesvärda dag bjuder på ett av de bästa äventyren vi har fått uppleva hemma i Sverige. Längdgräns är 140 cm. Läs mer om Äventyrsgruvan 2047 Science Center (fd Framtidsmuseet) Borlänges vetenskapscentrum är fyllt med interaktiva experiment där barnen själva får använda sin fantasi och kunskap för att se hur saker och ting fungerar. Det är riktigt fint att se hur detta ställe lyckas med bedriften att göra ämnen som teknik, fysik och matematik roliga och intressanta för alla åldrar. Våra familjefavoriter är den guidade visningen om Solsystemet inne i Planetariet och VR-rummet. Läs mer om 2047 Science Center Sahlins Struts Sahlins Struts är efter 25 års verksamhet ett välkänt och uppskattat utflyktsmål i Borlängetrakten. Vårt besök bjuder på många skratt och nyfikenhet över Gunnar Sahlins beskrivningar om strutsarna och livet på gården. Besöket avslutas med lokala fikadelikatesser och shopping inne i gårdsbutiken. Läs mer om Sahlins Struts Aqua Nova En semester utan badhus är ingen riktig semester, det hävdar mina barn med bestämdhet. Äventyrsbadet Aqua Nova i Borlänge gör dem inte besvikna, här erbjuds både vattenrutschbanor, klättervägg och vildfors. Favoriten är Magic Eye, en stor och bred vattenrutschkana där våra äldre barn svischar fram på stora badringar. Läs mer om Aqua Nova Kulinariet - Stora Skedvi Efter några livliga timmar på Aqua Nova åker vi mot Stora Skedvi och Kulinariet för att fylla på energidepåerna. Här kan gästerna botanisera i saluhallen och se det berömda knäckebrödet som gräddas på plats. Vi tar sikte på lunchrestaurangen och knaprar i oss ansenliga mängder av knäckebrödet från Stora Skedvi innan vi hugger in på hamburgare och perfekt knapriga pommes. Läs mer om Kulinariet   På barnensdalarna.se hittar du fler familjevänliga utflyktsmål i Dalarna!Annika Myhre driver resebloggen Resfredag och Att resa-possen.

Vandra med renar i Grövelsjön

Vandra med renar i Grövelsjön

Det är en strålande solig vårvinterdag när Peter Andersson samlar ihop flocken utanför den lilla butiken Renbiten i Grövelsjön. Just idag är det inte renar som ska hållas efter, utan ett gäng förväntansfulla barn och vuxna som ska ge sig ut på vandring tillsammans med de ståtliga djuren. Peter och Helena Andersson driver Renbiten, ett samiskt familjeföretag i Sveriges sydligaste sameby. Här kombinerar de renskötsel med egen förädling, butik och café plus flera olika samiska upplevelser tillsammans med bland annat deras tama renar. Det är en sådan vandring vi är ute på i dag. En tvåtimmarstur där vi ska få vandra med renar till en kåta i skogen, provsmaka samiska delikatesser och komma nära både renen och naturen. Såväl barn som vuxna fäller ner solglasögonen och slår följe med Peter som tar täten. Efter några hundra meter längs landsvägen är det upptrampad skogsstig som gäller, över en hängbro där isvattnet forsar och sedan skymtar de första renarna. Barnen ropar till och väntar ivrigt på att Peter ska öppna hängen för att locka till sig de två djur som ska få följa med på tur just idag. Efter att ha lockats med lite lav sätter renarna fart och vi följer med. Mot kåtan och fikat! Den ena renen hålls i ett rep och barnen turas om att hålla i. Renkompisen rör sig lugnt runt oss, det märks att de är rofyllda djur som är vana vid att vara kring människor. Peter stannar till, plockar en bit lav från en trädgren samtidigt som han lägger handen på stammen. – Om ni vill kan ni mata renarna med hänglav. Men ni måste fråga träden om lov först, om det är okej att ni plockar lav från dem. Det är viktigt att visa träden och naturen respekt på det viset, förklarar han. Efter ytterligare några hundra meters stigvandring är vi framme vid den lilla kåtan. Varma renfällar läggs ut på marken och vi slår oss ner och njuter av den varma solen. Peter gräver en eldgrop och snart sprakar elden för fullt. Ur ryggsäcken trollar han fram den ena samiska läckerheten efter den andra. Smakbitar av rökt renhjärta och rentunga, chorizo på ren och rökt renkött skickas runt. Alla smakar, hummar och mummar – det smakar härligt vilt. Sedan är det dags för gurpi, kallrökta köttfärsknyten inlindade i renens nätfett. När det är dags att äta är det bara att plocka fram stekpannan eller trä den på en pinne att ha över elden. – Det här är samisk snabbmat! Det går fort att steka och man blir väldigt mätt. Man äter det som hamburgare i bröd, till mos eller gratäng. Men framför allt är det väldigt bra utemat och friluftsmat, berättar Peter medan köttet fräser i stekpannan. Knappt hinner gurpin landa i magsäcken innan det är dags för nästa samiska provsmakning, kvannemuffins. Kvanne är en ört som är vanlig i samisk matlagning. Den plockas, torkas och används sedan i mat och bakverk. Medan påsen med muffins går runt har kaffet börjat bubbla. Kaffenerven börjar plötsligt göra sig hörd bland gruppens vuxna och kåsor hålls ivrigt fram. Peter skrattar lite och skakar på huvudet. – Kokkaffe är en hel procedur, det tar tid. Efter att det kokat ska det vila, sumpen ska sjunka. Sen ska det dra, både i kannan och i koppen. Fast det går ingen som helst nöd på oss här. Fåglarna kvittrar på håll och solen värmer gott i ansiktet där vi sitter på våra fällar. Renarna traskar omkring och barnen tittar fascinerat på. När en av dem entusiastiskt börjar prata om att det ju vore perfekt med en ren som husdjur, ser mamma smått livrädd ut. När det sedan börjar bli dags att packa ihop för den korta vandringen tillbaka till startpunkten är det en nöjd och glad flock – med både människor och renar – som traskar fram genom skogen. Fulla av nya intryck och kunskaper efter en dag i samisk anda.  

”Dagarna i Grövelsjön är de bästa på året”

”Dagarna i Grövelsjön är de bästa på året”

I Grövelsjön och Grövelsjöfjällen väntar inte bara magisk natur och fjällnära skidåkning. Här finns även plats för god mat och dryck, ännu godare samtal och middagar som ger vänner för livet. Just den här kombinationen är varför Bengt och Ylva Rådstam återkommer till Grövelsjön vinter efter vinter. Det första fröet såddes av en kollega som pratade om de fina omgivningarna. När Bengt Rådstam och frun Ylva sedan kände sig färdiga med skidsemestrar i Schweiz och hellre ville upptäcka vintern i Sverige hade det där fröet grott till sig. Siktet ställdes således in på Grövelsjöfjällen.  – Vi lyssnade runt och hörde att fjällstationen skulle vara Sveriges finaste och bästa. Dock var det fullt när vi ringde för att boka, men de tipsade om Storsätra Fjällhotell istället, så då hamnade vi där. På just Storsätra Fjällhotell har de sedan blivit kvar. I mer än 15 år har de varje vinter packat skidorna och styrt kosan norrut från hemmet i Knivsta. – Vi åker bil upp vilket är väldigt bekvämt, det är en smidig resa fast det är långt upp i fjällvärlden. När vår dotter är med har hon dessutom kunnat åka med oss upp i bil och sedan ta bussen tillbaka. Den stannar ju precis utanför hotellet och går sen vidare till Mora för direkttåg mot Uppsala. I Grövelsjöfjällen väntar flera mil av preparerade spår, liksom en hel fjällvärld att utforska på turskidor. Varierande skidåkning och vänner för livet Med åren har det sedan blivit många turer genom skogar, över myrar och på fjäll. Bengt konstaterar att han troligtvis har åkt ”allt man kan åka”. Det gör också att han har hittat sina favoritturer. – Ett av de vackraste spåren är det 5 km långa vid Lövåsgården, som går riktigt högt med fin utsikt. Fast fördelen är ju att det finns alla varianter och längder. Det går att varva tuffare pass med mer fin åkning. Annars är en av de saker Bengt och Ylva uppskattar allra mest den trevliga stämningen under kvällens middagar med gemensamma sittningar. – Vi är enormt förtjusta i konceptet med gemensamma middagar på kvällen. De på hotellet har fingertoppskänsla, så vi hamnar alltid med så trevliga människor. Man är alltid väldigt nöjd när man går därifrån och har fått en god middag och härliga diskussioner. Sen ses man på morgonen därefter och hälsar på varandra. Bengt berättar om flera par som de lärt känna och fortsatt att umgås med. Både under sina årliga besök i Grövelsjöfjällen och på hemmaplan.  Konceptet med gemensamma middagar på kvällarna är uppskattat av gästerna och är något som flera av boendeanläggningarna i Grövelsjöfjällen bjuder in till. Det är ett tillfälle till såväl trevligt umgänge som god mat och dryck. Vintersemestern i Grövelsjön – årets tio bästa dagar Under de första semesteråren i Grövelsjöfjällen ägnades middagarna åt att få tips på mer eller mindre dolda pärlor i området från de mer rutinerade besökarna. I takt med att Bengt och Ylva själva utforskat området, är rollerna numera ombytta. – På senare år är det vi som får tipsa de nyare besökarna. För nog har vi samlat på oss en hel del tips på turer och utflykter, konstaterar Bengt och börjar räkna upp de olika spår han föredrar, vilken riktning de helst ska köras, var backarna finns och hur terrängen ser ut. Nog märks det att han är beåkt i de Grövelsjöska omgivningarna. Snart står han dessutom där igen på skidorna. För självklart är årets besök i Grövelsjöfjällen redan bokat. – Absolut! Sen är man alltid lite osäker på om man som 75-åring kommer orka samma tuffa tremilsrunda som föregående år – det är alltid intressant, skrattar han och fortsätter: – Vi har inte stött på något område med så vackra och fina spår, sen i kombination med de trevliga kvällarna. Vi vet att vi alltid får väldigt god mat och väldigt trevligt sällskap. Dagarna i Grövelsjön är nog de tio bästa dagarna på året. För Ylva och Bengt är dagarna i Grövelsjöfjällen årets bästa. Om Grövelsjön och Grövelsjöfjällen Grövelsjöfjällen ligger mitt bland svenska och norska fjäll längst uppe i det nordligaste hörnet av Dalarna och omfattar den milsvida vildmarken på båda sidor om den norska gränsen. Här finns över 100 km preparerade skidspår och en hel fjällvärld för turskidåkning. Övernatta hos någon av Grövelsjöfjällens boendeanläggningar, här finns både stugor, vandrarhem och fyrstjärnigt hotell. Läs mer: Grövelsjön och Grövelsjöfjällen

Sparksafari – en annorlunda vinterupplevelse i Dalarna

Sparksafari – en annorlunda vinterupplevelse i Dalarna

Att åka spark är en klassiker på vintern, men medan det för vissa är en självklarhet är det för andra en riktigt exotisk upplevelse. Lotta Backlund på Green Owl Travel i Rättvik tar sparkåkningen till en ny nivå, när hon anordnar sparksafari för den som vill testa det klassiska åkdonet. Hur kom du på idén med sparksafari? – Under åren har jag vintertid haft gäster från alla möjliga länder som undrat över de konstiga fordon (läs sparkar) de sett susa förbi hotellen de bott på. Det tillsammans med en ökad efterfrågan om att få testa det som lokalbefolkningen gör på sin fritid samt nyfikenheten på lokal historia och traditioner har gjort att jag har skapat sparksafari som aktivitet från och med i vinter. Men det är inte bara utländska turister som kan lockas av aktiviteten, jag tror även det kan passa svenskar som kommer söderifrån, säger Lotta Backlund. Såväl utländska som svenska gäster är nyfikna på att testa åka spark. Att glida fram på Siljans is är en njutbar upplevelse en solig vinterdag. Hur går det till? – Turen börjar med att vi samlas och alla får en kort introduktion till hur man använder sparken. Sedan sparkar vi runt i närområdet och stannar till på olika platser längs vägen, bland annat för lite varm dryck och en kanelbulle. Ingen utflykt utan fika! Fikastunden samlar ihop gruppen och får alla att känna samhörighet. Det är också en stund för reflektion kring det vi sett och upplevt under turen. Med lite starthjälp kan alla sparka, men jag misstänker att det kan bli en del skratt och felkörningar i början. Aktiviteten passar i stort sett alla – yngre barn kan sitta på sparken medan äldre barn kan stå framför en vuxen på medarna eller själv få prova att köra. Vi kommer att köra turen ett par gånger varje vecka. Vad mer har du på gång i vinter? – Förutom snöskovandringar finns det möjlighet att hänga med på något jag kallar för Magic evening, där vi lagar mat över lägerelden ute i skogen. Jag erbjuder också en Vinter Weekend där gästerna får prova på olika slags vinteraktiviteter under flera dagar. Och sedan har jag några hemliga projekt på gång, men det får jag berätta mer om en annan gång. Lotta Backlund på Green Owl Travel anordnar olika vinteraktiviteter med Rättvik som utgångspunkt. Bland annat finns möjligheten att ge sig på snöskovandringar i vinterlandskapet. Vad gör du själv helst en vinterdag i Dalarna? – Jag älskar att vara ute, oavsett väder! Det kan se ganska trist och kallt ut när man tittar ut, men när jag väl pälsat på mig och gett mig ut vill jag bara vara ute. Allra helst åker jag längdskidor just när solen är på väg upp, går på snöskor rakt ut i skogen eller gör upp eld vid en slogbod och fikar på något varmt och gott. Hunden får oftast följa med, han älskar snö! Jag har alltid ett utflykts-kit i bilen så att jag är redo att göra en utflykt när tillfälle ges. Är det väldigt kallt tar jag hellre på mig dubbla mössor än stannar inomhus. Det finns också en tjusning i att vara ute när det är sträng kyla för att sedan gå inomhus och mysa vid en brasa. Några andra vintriga upplevelser du kan tipsa om? – Oh ja, det finns så många saker att hitta på! Isfiske på en frusen sjö mitt i skogen är en ny favorit. Tills för något år sedan trodde jag att det där med fiske inte alls var min grej men sedan märkte jag att det inte alls behöver handla om själva fisken. Det är lika mycket en upplevelse i sig att bara vara där ute, mitt i tystnaden. Mindfulness tror jag det kallas. Jag är också nyfiken på att bada isvak och bada bastu på Bastuflotten som finns i Rättvik där jag bor. Eller nja, jag är ju en badkruka så jag får se hur det blir med det! Lotta Backlund driver Green Owl Travel, som med sina aktiviteter vill skapa naturnära kvalitetstid. Lotta Backlund om Green Owl Travel ”Jag älskar naturen, historien och landsbygden! Det bor en fantastisk möjlighet och styrka i dem alla tre. Jag vill att mina aktiviteter ska kännas genuina och äkta, att mina gäster ska få uppleva Sverige och Dalarna på ett levande sätt. Därför utgår jag alltid utifrån ekoturismens tankar om ett hållbart resande, där det lokala är det som skapar värdet. Oavsett om det är barnfamiljer eller vuxna som följer med på mina turer är jag mån om att skapa kvalitetstid.” Läs mer: Hitta fler spännande vinteraktiviteter i Dalarna

Skidsemester med barn? Tänk på det här!

Skidsemester med barn? Tänk på det här!

Är resan till fjällen bokad och klar? Eller funderar ni fortfarande på vart ni ska åka skidor just i vinter? Ta det lugnt! Här är en guide till dig som ska åka på skidsemester med barn i Dalarna. Vi har samlat tipsen, anläggningarna, aktiviteterna och allt annat som kommer sätta guldkant på tiden tillsammans. 1. Välj en barnvänlig skidanläggning Att välja skidanläggning där barnen står i fokus är en bra start. I Dalarna finns Idre Fjäll, Orsa Grönklitt och Kläppen som alla ställer upp med gedigna aktivitetsprogram, skidskola, kringaktiviteter och boende nära slalombackarna. Allt det där som underlättar när barnen ska aktiveras eller ta sig till och från skidåkningen. I Dalarna är skidåkningen dessutom nära, med överkomliga avstånd från till exempel Stockholm och flera större städer. Mindre tid till resa är alltså lika med mer tid tillsammans på plats. Läs mer: Familjevänlig skidsemester – 3 barnvänliga anläggningar i Dalarna 2. Boka ett boende som passar er – i god tid! En mysig fjällstuga är förstås sinnebilden av fjällsemester och att få krypa in i värmen framför en sprakande brasa efter en dag i backen är aldrig fel. På och kring våra alpina anläggningar finns en mängd olika alternativ för boende: stugor, lägenheter, hotell. Välj det som passar just dig och din familj. Många anläggningar har smidiga ski in-/ski out-boenden där du bokstavligt talat bor i skidbacken. Flera av anläggningarna har också speciella barnveckor, med extra fina erbjudanden och ännu fler aktiviteter speciellt riktade till barnfamiljer. Läs mer: Hitta och boka olika boenden i Dalarna 3. Förboka liftkort, skidor och skidskola För att allt ska flyta på så smidigt som möjligt på plats, förboka så mycket som möjligt hemifrån. Det går att förbeställa liftkort, hyra skidor, pjäxor och hjälm eller säkra platsen i skidskolan via anläggningarnas hemsidor. När ni sedan är på plats är det bara att hämta ut grejerna och börja åka. 4. Gå på skidskola Skidskola är det perfekta sättet att komma igång med åkningen för alla – oavsett ålder. Tillsammans med skidskolornas pedagoger övar barnen på att åka skidor, svänga och ploga. Självklart blandat med en hel del lek och bus. Det finns flera olika upplägg, så välj ett som passar dig och ditt barn. Lär er åka tillsammans eller låt barnet lära sig skidåkningen på egen hand. Förutom att de lär sig åka skidor är det dessutom ett perfekt sätt att träffa nya kompisar och ha kul tillsammans. Förresten! Det finns också skidskola för vuxna, så oavsett om du vill utveckla din åkning eller är nybörjare som vill lära dig från grunden finns en grupp även för dig. 5. Hitta aktiviteter bredvid skidbacken Hur kul det än är att åka skidor kan det bli mycket med en hel veckas häng i backen. Tur då att det finns en uppsjö av andra aktiviteter och evenemang att välja mellan. Hundspann, häst och släde, skoterturer, isfiske, bad, bowling, sång och musik för att bara nämna några. På Idre Fjäll finns till exempel barnens favorit Aske som bjuder på Barnens after ski med dansparty och ett 3000 kvadratmeter stort aktivitetscenter. Även Kläppen kör Barnens after ski, det går att tävla i Trollcupen, åka på skotersafari eller hundspann. Läs mer: Hitta aktiviteter och upplevelser i Barnens Dalarna 6. Packa bra skidkläder För att upplevelsen på plats ska bli så bra som möjligt – grunda med bra kläder. Om ni inte vill lägga för mycket pengar på kläder och utrustning, försök hyra eller låna av vänner inför resan. När ni ska klä er, tänk lager på lager så att det går att ta av sig om det blir för varmt eller sätta på en extra tröja eller jacka om det fryser på. Kläder och underställ i ull är guld! Förutom täckbyxor och en vindtät skidjacka kan det också vara bra att ha rejäla strumpor (undvik kall bomull), handskar som skyddar från såväl väta som vind, solglasögon eller skidglasögon – och sist men absolut inte minst – hjälmen!   7. Njut av skidsemestern och att vara tillsammans När ni sedan är på plats – se till att njuta, umgås, koppla av och ha kul. Ta det lugnt och stressa inte, låt barnen ta skidåkningen och dagarna i sin egen fart utifrån sin nivå. Var stöttande, peppande och tålmodig så att barnen får en positiv upplevelse av både skidåkningen och skidsemestern. Det lägger en god grund för framtida åkning. Kom också ihåg att mysa lite extra, både kring backen och i stugan. Grilla korv i en slogbod eller hugg in på en frasig våffla till lunch. Och få saker är så mysiga som att krypa upp i soffan framför en sprakande brasa efter en dag utomhus när kinderna hettar sådär härligt. Läs mer: Här finns ännu mer att läsa om vintern i Dalarna

Fryksås Hotell

Fryksås Hotell - Exklusiva dalasmaker med goda utsikter

Från fäbod till sommarviste för gourmander och vinterparadis för livsnjutare. På Fryksås Hotell och Gestgifveri är det lätt att trivas och njuta av allt från längdturer på skidor och cykling på branta sluttningar till avsmakningsmenyer med vilda inslag och bastubad med vidunderlig utsikt. Fryksås vackra södersluttning 500 meter över havet var en gång i tiden ett fördelaktigt läge för fäbodbruk. Hit vandrade gårdsfolk med sina djur för att odla och låta djuren beta under sommarmånaderna. Vem vet, kanske fanns det också lite tid över att njuta av den storslagna utsikten över bergen, skogarna och Orsasjön. Det kan i alla fall vi som besöker Fryksås nuförtiden göra. Dessutom kan vi bo bekvämt och äta bra på Fryksås Hotell och Gestgifveri som ligger mitt i det gamla fäbodstället. – Även om här är fullt med folk ibland så är det ändå tyst och lugnt, säger Ulla Karlsson, krögare och hotellägare på Fryksås Hotell och Gestgifveri, samtidigt som hon blickar ut mot de blånande bergen och Orsasjön långt där nedanför sluttningarna. Hon har drivit hotellet sedan 2011 och tröttnar aldrig på utsikten som ständigt fyller hennes mobil med bilder. Vyn skänker lugn och tar genast ner pulsen, även de dagar när det är fullbelagt och bråda tider på hotellet. Fryksås ligger vid vägs ände och väl här känner man som besökare genast för att stanna kvar och njuta så länge som möjligt. Därför är det för väl att Fryksås Hotell och Gestgifveri erbjuder såväl bekvämt boende som härliga menyer med många lokala inslag. Här serveras välkomponerade rätter signerade köksmästare Scott Ferguson och hans team och restaurangen passar lika bra för långlunch som för en helkväll med avsmakningsmeny. Rätter med viltkött är kökets specialitet och inte sällan finns en eller två rätter med björn på menyn. Vad sägs till exempel om Wallenbergare på björnfärs eller mjöd- och blåbärsmarinerad björnytterfilé med fryksåspotatis, gräddkokta murklor, fönsterlav och granskott? – Vi är också i det närmsta självförsörjande här på svamp och bär eftersom trattkantareller, blåbär, lingon och hjortron finns i skogarna här, berättar Ulla Karlsson. Hon jagade själv en hel del tidigare men nu har hon lagt bössan på hyllan och hinner hon med en tur i skogen så blir det tillsammans med hennes man Hasse som är ”galen i att plocka svamp”. Restaurang med vilda smaker På Fryksås kan den som föredrar vegansk eller vegetarisk mat också njuta av meny om fem eller sju rätter och här finns en diger vinkällare som Ulla i framtiden drömmer om att kunna öppna för besökare. Men det är ett projekt som hela tiden fått flyttas fram för sedan hon tog över hotellet har fokus varit på att renovera hotellrum och få de viktigaste ytorna upp till standard. Idag kan hotellet stolt erbjuda 45 bäddar i prydliga rum med olika inredning och här finns också tre ”fäbodsviter” i egna små stugor inredda med vackra tapeter, mysiga kaminer och egen bastu med utsikt över Orsasjön. Dagens hotell ligger delvis i den byggnad som entreprenören Anders Frelin 1932 lät öppna som turistgård med namnet Fryksåsgården. Det var några år efter att turistnäringen i Fryksås fått sig en blygsam start på 1910-talet då en handarbetslärarinna från Strängnäs öppnade en servering som växte till ett litet pensionat. Det är inte svårt att tänka sig att många av de tidiga gästerna blev stammisar direkt, för Fryksås är bestämt en plats som besökare gärna återvänder till. Menyerna på Fryksås har fokus på vilda smaker på Dalavis och nyzeeländske kökschefen Scott Ferguson kryddar upp med influenser utifrån. – Jag träffar många gäster som varit här som barn och som nu kommer med sina egna familjer, berättar Ulla Karlsson, som ser det som den stora charmen med sitt arbete att hinna prata med sina gäster och träffa de som återkommer, en del år efter år. – Om jag ”bara” drev restaurang skulle jag inte få så nära och trevlig kontakt med gästerna, förklarar hon. Från att på trettiotalet endast ha dragit besökare sommartid är Fryksås numera tillgängligt året om och även snöfattiga vintrar finns här fina skidspår. Julen firas ordentligt på Fryksås Hotell och Gestgifveri och julbordet och slädturer blir oförglömliga minnen hos nya generationer besökare. Orsa Grönklitts skidanläggning med 23 nedfarter och 100 kilometer längdspår nås bilvägen eller genom det två kilometer långa skidspåret rakt igenom skogen mellan Fryksås och Grönklitt. Även på sommaren kommer många aktiva gäster till Fryksås och Ulla Karlsson har sett en stor ökning av cyklande gäster de senaste åren. Tänk dig – det finns väl ingen bättre belöning än ett dygn på Fryksås med skön hotellsäng, egen bastu med utsikt och en vällagad avsmakningsmeny efter en cykeltur vägen upp till det vackra gamla fäbodstället. Det skulle vilken vallpiga som helst skriva under på! Läs mer om Taste of Dalarna, det nätverk av gårdsbutiker, producenter, hantverksbryggerier, caféer och restauranger runt om i Dalarna som sätter de lokala råvarorna och de lokala smakupplevelserna i främsta rummet.

Att åka hundspann – Så går det till

Att åka hundspann – Så går det till

Att åka hundspann är en häftig vinteraktivitet för hela familjen och för alla åldrar. Men hur går det egentligen till när en dyker upp på gården och ska ge sig ut på en tur med hundspann? Vi frågade Nicklas Nilsson, som är hundspannsguide och tillsammans med Josefin Nilsson driver Below Zero Husky Tours i Enviken utanför Falun. Här berättar han om olika turer med hundspann, känslan av att flyga fram genom skogen och om hur det kom sig att han själv började köra hundspann. Hur går det till rent praktiskt att åka eller köra hundspann hos er? – Först hälsar vi besökaren välkommen och har en genomgång i hur besöket är upplagt. Genomgången är olika beroende på vilken tur man valt: att åka med i släden, att köra hundspann själv eller turen ”Musher’s life”, som är ett riktigt hundäventyr med övernattning i en fäbodstuga. Sen släpper vi ut hundarna och besökarna kan sela och koppla för dem tillsammans med oss. När hundarna sen står redo och ivriga i sina spann öppnar vi portarna och susar ut i vildmarken igenom skog, över sjöar och öppna myrlandskap. Vad händer under själva turen? – Under en tur med hundspann får besökarna uppleva stillhet, ro och närhet till naturen. Med vinterkylan bitandes i kinderna tar vi oss sedan ljudlöst tillbaka till campet. Där selar vi av hundarna, myser och gosar med dem, nu när de är betydligt lugnare. När man gosat färdigt eller bara är lite frusen kan man gå in i värmestugan och sitta vid elden med en kopp varmt kaffe eller te. Vem kan åka hundspann? – Alla kan åka hundspann, stora som små och man behöver ingen förkunskap för att åka med. Det krävs inga tidigare kunskaper på vår köra själv-tur heller. Vi har alltid en genomgång innan. Sen är det bra om man har bra balans och god kondition när man kör ett eget spann. Hur kom det sig att ni började med hundspann? – Det hela började med att vi skaffade vår huskyhane Hunter och året efter tiken Yssa. Där började idén om att köra hundspann sakta växa fram. Efter en parning mellan de två bestämde vi oss för att spara valparna för att kunna få ett spann. Med årens lopp har vi skaffat fler och fler hundar för att vi båda skulle kunna köra hundspann samtidigt och även för föryngring av flocken. Sen blev det hundspannsguide och Below Zero Husky Tours? – Ja, det var många av våra vänner och deras bekanta som ville åka med oss på en tur. Då märkte vi att det faktiskt fanns stort intresse av att åka hundspann även utanför fjällmiljö. Det väckte tanken om att vi skulle kunna försörja oss på vår passion och livsstil. Vad är tjusningen med hundspann? – Att vara med hundarna är för oss helt underbart. De flesta av våra hundar är födda, uppvuxna och tränade på vår kennel. Det är något magiskt med att börja träna en valp som en dag kommer att bli en kraftfull självsäker slädhund. Att få se, höra och fångas av deras lycka när vi tar fram selarna är helt fantastiskt. Det är en speciell känsla att skapa de här relationerna och känna tilliten som byggs upp när vi tränar och jobbar tillsammans. Det är något alldeles extra. Att vara ute i naturen är viktigt för oss och att få vara det på en släde susandes igenom vinterlandskapet med ett hundspann är helt oslagbart. Hur ser en dag på jobbet ut? – En dag som hundspannsguide börjar alltid med en stor kopp kaffe! Sen är det bara att gå ut och släppa lös alla hundarna på lek i hagen. Därefter börja mocka, vattna, mata, kela, gosa, halma, borsta, sela, träna och mata igen – det är det dagliga arbetet. Vi ser också över all utrustning såsom linor, selar, slädar, reparerar och förbereder det som behövs innan besökarna kommer. Vad händer i framtiden? – Vår dröm är att utöka vår huskyfamilj och vi planerar för nya spännande aktiviteter även på barmarkssäsongen. Läs mer: Hundspann i Dalarna

Isvak i Dalarna

Vinterbad: Så går det till

Social samvaro och en uppfriskande chock för kroppen. När Jacob Dahlfors och kompisarna i Stjärnsund i södra Dalarna träffas varje söndag väjer de inte för årstiderna. Här badar de året runt – även när de behöver ta sig genom isen för att kunna kliva i vattnet. Här berättar han mer om hur vinterbad egentligen fungerar. Vad är grejen med vinterbad? – För egen del är det i huvudsak en social grej. När man får träffas, prata, bada, sitta i bastun och ladda för veckan som kommer. Sen är det väldigt skönt också, både själva bastun och kontrasten med det kalla vattnet. I och med att det inte är något som alla gör blir det även lite exotiskt. Plus att jag tror det är sunt att chocka kroppen lite, säger Jacob. Är det inte fasligt kallt? – Det är ju lite speciellt att kliva ut från en bastu som är 80 grader varm och doppa sig i vatten på 3–4 grader. Det känns såklart kallt när man kliver ner, men när man kliver upp så blir man varm igen på ett par sekunder. Det är en riktigt skön känsla. Man känner sig väldigt ren och uppfriskad efteråt. Hur ser själva badritualen ut? – Vi eldar igång bastun så det blir varmt. Sen sitter vi där och värmer upp oss ordentligt. När vi känner att nu är det riktigt varmt går vi ut, tar ett snabbt dopp i vaken och kyler av oss. Sen brukar vi sitta i ett litet förrum till bastun och prata lite innan vi går in i värmen igen. Vi kör så i 1–1,5 timme, sen är man nöjd. Vi doppar oss bara snabbt och kliver upp direkt. De riktiga entusiasterna med större vakar kan ligga i någon minut.  Vår vak är kanske en kvadratmeter stor med en stege ner, så det blir ner och upp. Hur kom det sig att du började vinterbada? – Våra föräldrar byggde om tvättstugan till bastu i mitten på 80-talet. De började bada där och plötsligt upptäckte de att det var is på vattnet – och så blev de vinterbadare. Så bastun och badandet har alltid funnits där när vi växte upp och vi i kompisgänget hakade väl på som barn. Har du några tips till den som vill testa? – Man ska ha tid och inte stressa. Gärna göra det i en trevlig miljö och i goda vänners lag. Sen att man börjar bada på sommaren, fortsätter under övergången till höst när vattnet blir svalare och sen plötsligt är det vinter och då får man göra sig en vak. Voilá – vinterbadare! Att tänka på vid vinterbad - Bada alltid tillsammans med någon. - Det kan vara skönt med tofflor för promenaden mellan bastun och vattnet. Även en mössa kan sitta fint. - Om du inte har en bastu: ha varma kläder nära till hands och gärna något varmt att dricka. - Var försiktig om du tidigare har haft hjärtsjukdomar eller högt blodtryck – kolla med läkare först.