Två vuxna och två barn cyklar i Tällberg i Dalarna.

4 familjevänliga favoriter i sommar

I Dalarna finns massor att göra för den som semestrar med barn. Häng med de spralliga sagofigurerna på Tomteland eller hör om hemligheter under jord i Falu Gruva. Gör en tidsresa eller hälsa på urtidsdjur i Visentparken. Lek, utforska och upptäck somriga äventyr. Här har vi samlat fyra sommarfavoriter för hela familjen.


1. Träffa sagofigurerna på Tomteland

I de trolska urskogarna utanför Mora ligger Tomtelands sagolika världar. I den stora utomhusparken utspelar sig interaktiva äventyr i fantasifulla miljöer som Trollrike, Drakland, Älvornas rike, Sagotorget, Den förtrollade skogen och andra magiska platser du hittills bara besökt i sagorna.

Mitt bland livs levande alver, drakar, älvor, tomtar och troll följer du med på alltifrån stora musikalföreställningar till olika spännande aktiviteter, där du och sagofigurerna hittar på bus och skoj tillsammans. Kanske tar du ett dopp i Aurorasjön?

Öppet 2023: 17 juni–13 augusti, samt 19–20 och 26–27 augusti (stängt midsommarafton).

Läs mer och boka på Tomtelands hemsida.

Drakälva i skogen på Sagolandet Tomteland i Mora.

2. Historieäventyr vid Falu Gruva

Följ med på guidad tur ner i gruvan och hör intressanta historier om livet där, när ni går genom gruvgångar, stora salar och förbi djupa schakt.

Väl uppe på marken igen kan ni utforska alla interaktiva utställningar i gruvmuseet. Klättra på gruvstegar, känn vikten på kopparmalm och mixa mineral för att se hur bergarter bildas. Kanske vågar ni också prova på hur det var att hamna på gruvans eget akutsjukhus?

Upplev livet på gruvområdet när du hälsar på hos familjerna Eriksson, hos dem har tiden stått stilla sedan år 1897 och 1958. Prova tidsenliga lekar, hjälp till med hönsen och fråga om allt ni är nyfikna på.

Ta gärna med cykeln och lek loss i cykellekparken innan ni ger er ut på cykellederna runt gruvan. Missa inte att spana efter berguvarna som bor i dagbrottet Stora Stöten.

Öppet året runt.

Läs mer och boka på Falu Gruvas hemsida.

Tre barn tittar ut över dagbrottet Stora Stöten vid Falu Gruva.
Vid Falu Gruva väntar historiska äventyr både nere i själva gruvan och på det stora gruvområdet ovan jord.

3. Gör en tidsresa på Zorns gammelgård i Mora

Färdas genom historien i ett lustfyllt och spännande äventyr som leder fram till 1870-talet, den tid då Anders Zorn var barn. Tillsammans med en guide får ni kliva in i timmerstugorna och uppleva hur livet var förr i tiden. Träffa människorna som levde där, smaka på maten och lyssna på deras musik.

Här finns många roliga aktiviteter, som lockar till nyfikna frågor och lärande svar. Vad sägs om att bygga en tidsmaskin, måla en dalahäst, lära er timra eller tävla i olika spel från förr? Ett måste är att prova kläderna människorna bar på den här tiden och ta en selfie.

Öppet alla dagar 1 juli–13 augusti 2023. Visningar sker utomhus dagligen.

Läs mer och boka hos Zornmuseet

Collage: En tjej i gammeldags kläder kikar ut från en timmerstuga och hänger kläder på ett streck.

4. Hälsa på urtidsdjur i Visentparken

Strax utanför centrala Avesta väntar ett minst sagt annorlunda besöksmål. I genuin dalamiljö, på en grönskande bondgård från förra sekelskiftet, bor nämligen de ståtliga urtidsdjuren visenterna. 

Förutom att spana på de spännande djuren finns här alla möjligheter att leka loss, med stora grönområden att busa på. Färglägg visenter i lekstugan eller prova klätterstolpe, gungor, hopphage och styltor.

Mysig miljö och gofika väntar i Ladugårdscaféet. Hugg in på läckra kakor, bakverk eller kanske en våffla?

Öppet 2023: 21 maj–17 september alla dagar (stängt midsommarafton).

Läs mer på Visentparkens hemsida.

Flicka tar mobilfoto på två visenter på Avesta Visentpark.