Kvinna i folkdräkt från Dala-Floda.

3 oväntade operascener i Dalarna

Lyssna till helt unika konserter, när Dalarna bjuder på opera och musikaliska upplevelser i oväntade, intima och förstklassiga format. Här har vi samlat tre tillfällen där du kan njuta av opera i sommar.


1. Musik i Djura

Under en julivecka bubblar det av musikalisk sprängkraft i den lilla byn Djura utanför Leksand. Då anordnas festivalen Musik i Djura, vars program bjuder på en bred och helt unik variation. Här möter publiken etablerade världsartister och kommande stjärnor, en lysande folkmusikensemble, en svensk popartist som är mer känd utomlands än i Sverige och en kammarorkester med musiker från såväl Dalarna som övriga Sverige.

För publiken blir det en spännande tidsresa från italiensk barock över opera, folkmusik, ukrainsk musik, improviserad pop och mer nutida tongångar. Lyssna till verk av världsberömda kompositörer som Vivaldi, Bach, Pergolesi, Schubert, R. Strauss, Lysenko och Sibelius. Festivalen presenterar dessutom Djuras egen internationella stjärna Karin Park musik.

Musik i Djura pågår 11–17 juli 2022.

Program och information om biljetter finns på Musik i Djuras hemsida.

Djura kyrka och kvinna i folkdräkt som håller en fiol.
Djura kyrka är navet för de konserter som ges under Musik i Djura.

2. Vattnäs Konsertlada: Trollflöjten

Vattnäs Konsertlada strax utanför Mora beskriver sig som ”Sveriges mysigaste operahus” – med rätta. Det är något unikt med att som publik kunna komma så nära scenen, känslorna och musiken. Sedan starten 2011, då konsertladan uppfördes av operasångarna och äkta paret Pers Anna Larsson och Göran Eliasson, har publiken kunnat njuta av musik och artisteri på världsnivå i klassisk dalabygd.

Sommaren 2022 fortsätter i förstklassiga anda. Mozarts Trollflöjten från 1791 är fortfarande världens mest spelade opera, som han skrev under sina sista levnadsdagar – sjuk, medtagen och i ett skaparrus. Då har han tröttnat på operor om grekiska kungar eller medeltida svåra dramer och ville istället skriva en saga om verkliga värden, som kärlek, död, magi och prövningar.

Resultatet blev alltså Trollflöjten, som nu spelas I Vattnäs intima konsertlada. Här väntar en operaföreställning på svenska för hela familjen. Upplev mästerlig musik, halsbrytande arior och en historia om fågelfångaren Papageno, Nattens Drottning, Kung Sarastro, Pamina och Prins Tamino.

Trollflöjten spelas vid sex tillfällen mellan 15 och 24 juli 2022.  

Information om biljetter och speltillfällen finns på Vattnäs Konsertladas hemsida.

Vattnäs konsertlada i solnedgången.
Vattnäs Konsertlada är ett helt unikt operahus, där publiken kommer nära scenen och omgivningarna är minst sagt magiska.

3. Dala-Floda Operafest: La Bohème

I natursköna Dala-Floda sjungs det opera i varje buske under några dagar i augusti. Proffs, amatörer, gamla, unga strålar samman och alla är välkomna att vara med. Resultatet är en festival helt olikt något du upplevt tidigare. Opera i det gröna vid Hjort-Olars Kafé på hembygdsgården, Sång från Flosjön och Operagångbad är bara några av de uppiggande programpunkterna.

Den stora höjdpunkten är förstås själva huvuduppsättningen. Sommaren 2022 ges La Bohème, Puccinis klassiska mästerverk om bohemerna som väljer kärleken till konsten före trygghet, pengar och konventioner. Här sätts operan upp i egen regi med professionella operaartister, musiker och Dala-Floda operakör. Självklart gör det också att föreställningen får en viss lokal prägel. Till exempel dyker det upp Valborrar, figurer med urgammal tradition i Dala-Floda, sprungen ur tiden då man trodde på häxor och troll.

Dala-Floda Operafest pågår 31 juli – 7 augusti.

Program och information om biljetter finns på Dala-Floda Operafests hemsida.

Trädgårdscafé hos Hjort-Olars Kafé vid hembygdsgården i Dala-Floda.
Från hembygdsgården i Dala-Floda ljuder operasången över caféborden på Hjort-Olârs café.