Mats Loman tillsammans med sin hund.

I Mora står digitalisering och närheten till naturen i centrum

För Mats Loman är Mora orten där det är nära till allt och naturen finns runt hörnet. En plats där man kan hitta en stilla tillvaro, långt från stressen i Stockholm. När chansen att få jobba på distans uppenbarade sig gick flyttlasset till Mora, där han istället fann rymd och ett lugn han saknat.


Mats är uppväxt i Färnäs utanför Mora och har under hela sin uppväxt varit intresserad av teknik. Det intresset tog honom till högskolan i Borlänge och vidare till en karriär i Stockholm. År 2000 var han delaktig i att grunda ett företag, Realtime Embedded (RTE), där han nu jobbar som programvaruarkitekt.

– Att lösa problem och skriva program är det bästa med mitt jobb, att få vara med och utveckla nya produkter. Vi jobbar med att ta fram inbyggda system och IoT-lösningar till industrin, det är ett spännande jobb som gör att man får vara med att ta fram lösningar som sträcker sig från små inbyggda system upp till molnbaserade tjänster.

En längtan till landet

Men någonstans saknades. En längtan om att komma bort från storstaden och att få bygga ett nytt liv någon annanstans växte fram. Till en plats där lugnet fanns ständigt närvarande och allt var nära.

– Jag är ingen stadsmänniska, och utöver att det fanns bra jobbmöjligheter i Stockholm så ville jag tillbaka till en mindre ort. Jag längtade tillbaka till Mora och när det kom en möjlighet att få jobba på distans tog vi den. Jag och min sambo, som är från Rättvik, hittade ett hus i Mora-Noret som vi fastnade för direkt. Så 2006 flyttade vi tillbaka. Vi har båda rötter i Siljansområdet och familjen och barndomskompisarna finns här.

Det var några faktorer som var extra viktiga för Mats när det gällde att bestämma var de skulle flytta. För även om jobbet sker på distans så var det viktigt att platsen de letade efter hade rätt möjligheter.

– Bra bredband i form av fiber var en förutsättning och att det skulle finnas bra kommunikationer. Speciellt när du har ett jobb som mitt. Om jag ska på möte är det bara att jag hoppar på tåget direkt till Stockholm, det går i princip snabbare än att ta bilen plus att jag kan jobba på tåget. Vi är faktiskt en del som sitter på distans och just nu är det många som jobbar distans på grund av Corona. Det är givande att få bo och jobba på en plats vi valt själva. Jag tror att en sak vi har lärt oss i dessa Corona-tider är att det går bra att jobba på distans. Vi har virtuella möten och konferenser. Dessutom är kollegorna, även de som i vanliga fall inte är på samma plats, tillgängliga digitalt i olika mötesforum. De är mer tillgängliga nu än före pandemin.

Där lugnet alltid finns nära till hands

Men det var också andra orsaker som spelade in i valet av plats. Mora kommun har 29 naturreservat och många vackra vandringsleder, så spännande naturupplevelser finns alltid nära till hands. Många väljer att vandra genom Moras kulturlandskap för att få uppleva fäbodar och faluröda hus där Moras historia blir kännbar. Andra vill uppleva djupa skogar och blånande berg med hissnade utsiktsplatser.

– Det är nära till allting och det mesta finns. Och vi ville ha nära till skogen, nära till allt. Tillvaron är mer praktisk och enkel vilket jag uppskattar. Det stora intresset utanför jobbet är vår hund, en bordercollie, så det blir många skogspromenader och det var en viktig del i beslutet var vi skulle bo. Vi bor nära ett elljusspår och det finns gott om vandringsleder i Mora. Stadspromenader är också trevligt, vi är ett gäng som går ut och går tillsammans med hundarna längs med stranden och sedan in i Mora, det är fint att se alla olika miljöer. Det handlar mer om lugn och ro, i Stockholm tar allt tid. I Mora är det lugnt, ingen rusningstid, allt ligger en kvart ifrån dig. Det man skulle kunna önska mer av är lokaltrafiken, så det skulle bli ännu lättare att ta sig ut.

Kulturen och friluftsaktiviteterna lockar

Det finns många anledningar till att folk känner igen namnet Mora. Kanske för att Mora sjuder av hantverk, med allt ifrån dalahästtillverkningen i Nusnäs till Morakniv i Östnor. Kanske är det på grund av Anders Zorn, en av Sveriges största konstnärer eller vinterns största folkfest, Vasaloppet. För om man är intresserad av skidåkning har man verkligen hittat rätt, även om det finns en uppsjö av andra fritidsaktiviteter. Vare sig man är intresserad av skridskor, cykling, lagsporter eller andra friluftsaktiviteter kan man hitta något som passar här. Mats berättar:

– Naturen är svårslagen. Om man åker skidor finns det mycket att hämta, jag har kollegor i Stockholmsområdet kommer till Mora för att träna skidåkning. Men det bästa tipset är att resa runt och kika lite när man är här, det finns så mycket runt omkring som man kan titta på och uppleva. Utforska området helt enkelt!

Läs mer: Välkommen till Mora