Porträttbild på Anders Wendin.

Moneybrother: “Dan Andersson känns som hemma”

Anders Wendin, även känd som Moneybrother, uppträder under 2019 års Dan Andersson-vecka. Under veckans invigningsarrangemang, Visfestivalen Kontraband den 27 juli, spelar han såväl poetens tonsatta dikter och eget material.


Vad bjuder du på under Dan Andersson-veckan?

– Det blir akustiskt och tanken är att spela ett par Dan Andersson-låtar och lite eget material. Jag har till exempel tidigare tonsatt en Dan Andersson-dikt, så jag kommer spela den och eventuellt också någon annan låt jag tycker om. Det blir en visbetonad grej, jag får plocka fram mina sorgligaste arbetssånger.

Vilken är din relation till Dan Andersson?

– Jag är ju uppvuxen i Ludvika, så från början var det någonting man blev tvingad att läsa i skolan. Då kunde man inte riktigt ta till sig det och det tog ganska lång tid innan jag fattade hur bra det var. Jag tror han beskriver en miljö som, om man är uppväxt där, känner igen. Jag känner igen naturbilden och det känns väldigt hemma för mig att läsa hans dikter. Sen var han ju en poet som flyttade från Ludvika till Stockholm…

Vad gör du själv när du besöker Ludvika?

– Jag har ingen släkt eller familj kvar, så det är inte jätteofta jag är där. Men ibland åker vi till Säfsen och då är det naturen som lockar. Ut och fiska eller ut och mysa på något sätt.

Anders Wendins tre guldkorn i Dalarna:

1. ”Det är svårt att komma ifrån att allt kring Siljan är ganska magnifikt, så en roadtrip däromkring. Är man är sugen på Dalaporr är Tällberg svårslaget. Det är vackert där uppe.”

2. ”En konsert i Dalhalla.”

3. ”Jag tycker det är mysigt att åka till de gamla gruvlämningarna runt om i Bergslagen och kring Ludvika. Med mörkt stilla vatten, det är coola och unika miljöer där tiden stått still.