Dalaartist.

Dalaartist på frammarsch

Vi ringde upp Jesper Lindell från Ludvika som förutspås bli nästa stora stjärna på den europeiska rock- och soulscenen.

Hej Jesper! Berätta om din musikaliska bakgrund.

– Mitt intresse för musik väcktes när jag gick i årskurs sju och fick chansen att prova på olika instrument i skolan. Jag testade gitarr och tyckte att det var kul, sen har det bara fortsatt. Musiken har blivit så självklar. Musiken är min stora förälskelse.

Vilken typ av musik spelar du?

– Tillsammans med mitt band, Jesper Lindell Band, spelar och sjunger jag rock, soul, country och folk, eller ”americana” som genren kallas. Under åren har jag lyssnat mycket på americana och jag gillar framför allt Bob Dylan, The Band och Van Morrison. Jag älskar att vara i min studio i Brunnsvik utanför Ludvika och skriva låtar till mig själv och andra. På senare år, efter pandemin och en genomgången njurtransplantation, har mina låtar blivit starkare. De har också blivit mer historieberättande, vilket har varit kul att utforska.

Vilka artister från Dalarna lyssnar du själv på?

– Moneybrother! Han kommer ju också från Ludvika så honom har jag lyssnat mycket på. Sen gillar jag Amason och Mando Diao. Det finns mycket bra musik som kommer från Dalarna.

Du har skrivit och producerat låtar åt Weeping Willows Magnus Carlson och även turnerat med honom. Hur fann ni varandra?

– Magnus hörde vår musik i en skivbutik, så han köpte med sig en skiva och lyssnade. Sen såg han oss live på en spelning i Göteborg och efter det hörde han av sig och sa att han ville jobba ihop med mig och bandet. Ett annat roligt samarbete jag gjort var med First Aid Kit. Jag är med och sjunger på deras hyllning till Leonard Cohen. Och på min senaste ep, ”Windows”, medverkade den amerikanska violinisten Scarlet Rivera. Hon har tidigare spelat med Bob Dylan så det var en mäktig upplevelse.

Din debutsingel “Moving Slow” från 2017 har streamats fem miljoner gånger och ditt album "Twilights" har hyllats av många. Vad har du på gång framöver?

– I mars 2024 släpper jag mitt tredje album och det ser jag verkligen fram emot. Albumet ”Before the Sun” blir en fortsättning på mitt föregående album. Under året hoppas jag också kunna träffa dalapubliken på olika scener runt om i länet.

1 mars inleds Jesper Lindell Bands vårturné med spelning på Cassels konserthus i Grängesberg, Ludvika.

Boka biljetter

Dalaartist.
Foto: Lina Nylander.