Vackert upplagt hårdbröd med skinka och tomater.

Mathantverk med passion för det lokala på Rältagården

"När man brinner för någonting, då är ingenting svårt", säger Pelle Magnusson på Rältagården. Med den filosofin har familjen Magnusson byggt upp både gård, företag och produkter som värnar om det lokala. Från jord till bord helt enkelt – eller från kohage till pölsabod, närmare bestämt.


Pelle och Kristina Magnusson flyttade till byn Rälta redan 1992. Byn ligger mellan Borlänge och Leksand och marken de hade köpt var då bara åkermark intill den sling­rande Österdalälven. 30 år senare skulle den tomma åker­marken bli Rältagården, med både ekologisk gård, kök, pölsabod, styckeri, chark och rökeri.

– Vi ville bygga något eget och gjorde det från grunden. När vi kom hit fanns absolut ingenting, berättar Pelle.

Förutom Pelle och Kristina bor även 60 kor på Rältagården. Korna föds upp på gården och håller landskapet öppet. Efter slakten tas köttet hem och styckas till de olika delar som används till chark, medan andra delar säljs i pölsaboden. Övriga råvaror köper de in så lokalt som möjligt.

– Vi förädlar gårdens nötkött så mycket det går, genom egen styckning, eget rökeri och annan tillagning. Att kunna ta vara på hela djuret är viktigt för oss, säger Pelle.

Med passionen för det lokala och drivet att skapa bra produkter har de byggt upp Rältagården och tagit fram kött­delika­tesser som upp­skattas långt utanför Dalarnas gränser. På senare år har de också utvecklat gården och gjort det möjligt att ta del av smakerna från Rältagården på flera sätt, som via butik, catering och krog.

Oavsett var de erbjuder sina produkter är det alltid med gårdens filosofi i bakhuvudet.

Collage: Vackert upplagd smörgås, en glad kvinna och en man håller ett paket med korv.
Pelles och Kristinas passion för det lokala, och drivet att skapa riktigt bra produkter har tagit Rältagårdens delikatesser långt utanför Dalarnas gränser.

Historiskt recept bakom Pelles pölsa

I butiken på gården finns både Rältagårdens egna produkter, som rökt skinka, färsk korv och sidfläsk, samt andra goda delika­tesser från Dalarna. Bland många goda ting i butiken är Pelles pölsa det absoluta ”måstet”. Där är både lokala smaker och dala­kultur givna ingredienser. Pölsan har satt så pass stor prägel på gårds­butiken att den till och med kallas ”pölsaboden”.

– Pölsa ska det alltid finnas, men resten av utbudet kan variera, säger Pelle.

Receptet på pölsan kommer från ett slakteri med gamla anor i Norsbro, utanför Leksand, där charkute­risten Gunnar Karlsson arbetade. Pelle Magnusson prakti­serade där i sin ungdom och Gunnars pölsa gjorde starkt intryck. Så pass att den kom att bli före­bilden när Pelle skulle göra egen pölsa för första gången.

– Jag åkte till Gunnar när jag skulle göra pölsan för att be honom provsmaka den. Då sa han att han kunde komma över och hjälpa mig att laga den i stället. Det gjorde han – och vi har kokat pölsa på Gunnars recept sen den dagen, berättar Pelle.

Butikslokal med delikatesser på hyllorna.
I butiken på gården finns både Rältagårdens egna produkter, som rökt skinka, färsk korv och sidfläsk, samt andra goda delika­tesser från Dalarna.

Lokala specialiteter har satt Rältagården på matkartan

Gunnars recept på pölsa har över 50 år på nacken – och fler ska det bli. Den smakar som pölsa ska smaka, men det är inte den enda produkt som har satt Rältagården på matkartan. Den enris­rökta Rälta­skinkan, även kallad Leksands­skinkan, är en välkänd delikatess, där den korta ingrediens­listan är dess signum.

– Mathantverket med rena råvaror och få till­satser är viktigt för oss. Många av produk­terna är även fria från nitrit, säger Pelle.

En annan specialitet är helstekt gris på Rältavis, som de har jobbat med under de senaste 25 åren. Den har serverats på bland annat Medeltids­marknaden i Leksand och på många kalas i bygden.

Festligt är det även hemma på Rältagården, då de vid särskilda till­fällen har julbord, konferenser och mat­aktivi­teter på gårds­krogen.

– Här har vi familjefester, trerätters och bröllop. Vi har till och med haft western­kvällar, då man kan ta hästen hit och ”parkera” den i boxen medan vi serverar mat på gårds­krogen, berättar Pelle.

Att familjen Magnusson brinner för allt de gör är ingen under­drift. Från pölsabod och gårdskrog till ekokött och cowboy­kvällar – Rältagårdens utbud är brett men den röda tråden är given. Det är på Rältavis.

Text: Sanna Rosell

Collage: Grillade korvar på galler över eld, brickor med upplagda godsaker.
Mathantverket med rena råvaror och få till­satser är viktigt för Pelle och Kristina.

Rältagården är medlemmar i Taste of Dalarna, det nätverk av gårds­butiker, produ­center, hantverks­bryggerier, caféer och restau­ranger runt om i Dalarna som sätter de lokala råvarorna och smak­upp­levelserna i främsta rummet.