En närbild på ett broderi.

Mästare i broderi: Mer än 10,000 timmars arbete

Vi fick en pratstund med Margareta Djoos, en av sju kvinnor i Sverige som är mästare i broderi. Sommaren 2019 ställde hon ut sina alster på Mora Kulturhus tillsammans med Anna-Karin Jobs Arnberg, även hon broderimästare från Dalarna.


Hur blir man mästare i broderi?
– För att ens få göra provet krävs 10 000 timmar, ungefär sex års dokumenterad erfarenhet. Sedan består själva mästarprovet i sig av ett projekt med 400 timmars arbete under ett halvår. Man ska kunna tyg, tråd och tid. Kontrollanter är med i olika stadier för att se att man klarar av det.

Det låter som en omfattande process.
– Det här är ju status, ett skrå. En poängsättning av ens yrkesskicklighet. Jag jobbade dessutom heltid på Skansens klädkammare i Stockholm just då och frågade mitt jobb om jag fick göra provet, men det fick jag inte. Så jag gjorde de 400 timmarna på fritiden.

Vad består ditt mästarbrev av?
– Jag är från Mora och gör alla traditionella stygn som finns i vår dräkt. Mitt mästarbrev är i trådbundet broderi, med fyra delar från Moradräkten. Till största del valde jag en varmt röd färg. Den står egentligen för min längtan hem till Mora. Jag hade bott borta i Stockholm i 14 år och längtade hem. Då blev de röda stugorna självklara.

Du anordnar återkommande brodericafé på Mora Bibliotek & Kulturhus, berätta!
– Ja, jag har haft det i 6–7 år nu och det blir alltmer populärt, det dyker ofta upp nya. Man tar med sig sitt arbete och sätter sig och gör. Det märks att man blir inspirerad av varandra när man är tillsammans. Alla gör vad de vill, det lägger jag mig inte i, men jag försöker hjälpa om man behöver hjälp. Det är blandade åldrar, ibland barn. Det kommer också folk bortifrån, inte bara Morabor. Det tycker jag också är kul, att man kan blandas.

Du växte upp med sömnad och har broderat ända sedan du var liten, kommer du fortsätta?
– Absolut, det är mitt liv. Det är långsamhetens lov. I och med att du räknar trådar så måste du vara i jobbet. Tankarna kan inte flaxa vidare utan du måste ha koncentration och vara i det du gör. En typ av mindfullness.

Porträtt på Margareta Djoos och Anna-Karin Jobs Arnberg.
Margareta Djoos och Anna-Karin Jobs Arnberg ställde ut sina alster på Mora Bibliotek & Kulturhus.