Närbild på värja.

Maktspel och propaganda när Gustav Vasa firar 500 år i Dalarna

I vinter är det 500 år sedan Gustav Vasa gjorde sin äventyrliga resa i Dalarna. Hans flykt genom Ornässtugans dass, talet till dalkarlarna i Mora och skidturen som sedermera kom att bli Vasaloppet är bara några exempel på händelser som blivit välkända historier.


Jubileet uppmärksammas på olika sätt runt om i Dalarna. Dalarnas museum har på initiativ tillsammans med Ornässtugan och Vasaloppet samlat dessa aktiviteter under det så kallade ”Vasaspåret”. Exempel ur kalendariet är Dalarnas museum själva, som visar ”Gustav Vasa talar ur skägget, en utställning om makt”. Det bjuds även på föreläsningar, teater och konserter med herr Vasa som gemensam nämnare. Anna Lögdkvist och Sebastian Selvén på Dalarnas museum guidar oss i firandet.

I vinter visar ni utställningen ”Gustav Vasa talar ur skägget, en utställning om makt”. Berätta mer!

– Det är en vandringsutställning som har producerats av Kalmar slott med anledning av 500-års jubileet kring Gustav Vasas väg mot kungatronen. Besökarna kommer att få lära sig mer om Gustavs maktspel och hur han med propaganda, våld och alla dåtidens maktmedel tar makten, driven av hämnd och revanschlystnad. Vi visar originalföremål från bland annat Dalarna, men även återskapade sådana. Dessutom finns digitala 3D-fördjupningar som låter besökarna vrida och vända på föremål för att kunna se dem ur alla möjliga vinklar. En annan rolig detalj är det stora skägget som både lyser och talar och som även gett utställningen dess namn.

Kllage med detalj från utsällningen om Gustav Vasa samt bild på utställningsaffischen.
Vandringsutställningen ”Gustav Vasa talar ur skägget, en utställning om makt” visas på Dalarnas museum i Falun 5 december 2020 - 28 mars 2021.

Ni har också gjort en egen ”lokal” del i utställningen, med fokus på Gustav Vasa i Dalarna?

– Vår utställning om Gustav kallar vi ”Sanning, myt, legend – Gustav Vasas äventyr i Dalarna”. Den har precis som namnet antyder fokus på legenden om Gustav Vasas äventyr i Dalarna. Legenden som vi känner den idag bygger dels på kunglig propaganda från 1550-talet, men framförallt förlitar den sig på folkliga berättartraditioner. Besökarna får lära sig mer om vasamyten i Dalarna och hur den har använts.

Vad har Gustav Vasa betytt för Dalarna?

– Dalarna är ett av de områden i Sverige som tydligast präglats av honom, dels genom resan vintern 1520–21 och alla legender kring den, dels genom de tre våldsamma daluppror mot Gustav som följde då han väl hade blivit kung. Dalaresan har använts i propagandasyfte och berättelsen om hur dalfolket hjälpte Gustav är en del av den lokala identiteten. Varifrån kommer egentligen alla berättelser om att han förklär sig till dräng, gömmer sig i källare och kommer undan på alla möjliga dråpliga vis? Hur tillförlitliga är de här historierna? Och varför blev Gustav redan under 1700-talet så viktig, och i vilket syfte? Det är frågor vi hoppas att besökaren ska få svar på.

Hur var egentligen Gustav Vasa som kung?

– Han var en tyrann och en på vissa sätt värre sådan än kung Kristian i Danmark. Gustav ljög konstant och konfiskerade enorma arealer jord för att sko sig själv och sin släkt. Den som stod i hans gunst en dag kunde bli avrättad, på ytterst lösa grunder, dagen efter. I många avseenden var hans regim ett skräckvälde, med otaliga uppror som resultat. Men det är också med honom som Sverige kom till som självständigt rike och det är Gustav vi har att tacka för mycket av grunderna i vår administration och stat.

5 tips i Gustav Vasas Dalarna

Det finns över tjugofem platser i länet som är förknippade med berättelser om Gustav Vasa. Det står till exempel minnesstenar över Gustavs färd på många platser i länet och man kan se spår av Gustav Vasa från Brunnbäck i Avesta till Olnispagården i Sälen. Här är fem tips för den som vill resa i Gustav Vasas fotspår.

1. Kungsladan i Rankhyttan (Vika).

2. Ornäsloftet (Ornäs).

3. Isala kungslada (Svärdsjö).

4. Vasamonumentet i Utmeland (Mora).

5. Minnesstenar och monument, som till exempel stenen vid Rättviks kyrka eller Zorns Vasamonument utanför Mora kyrka.

Ornässtugan i solnedgången.
Vid Ornässtugan utanför Borlänge finns det mytomspunna dass som Gustav Vasa enligt sägnen flydde genom för att undkomma danska soldater.

Det här är Vasaspåret

Initiativet Vasaspåret är ett nätverk av organisationer, kommuner och föreningar i Dalarna som på olika sätt uppmärksammar 500-års jubileet kring Gustav Vasas äventyr i Dalarna – allt från små ideella teaterföreningar till större aktörer som Vasaloppet. Arrangemangen för jubileumsåret 2020–2021 finns samlade i ett kalendarium som hittas på Dalarnas museums hemsida under parollen ”Vasaspåret”.

Jubileet inleddes i januari 2020 med ett boksläpp på Ornässtugan. Därefter har många av de planerade arrangemangen fått flyttas fram på grund av rådande pandemi. Från december är tanken att kunna inleda firandet i större utsträckning. Planen är också att den gångna sommarens inställda arrangemang kommer kunna erbjudas sommaren 2021 istället.

Läs mer och ta del av kalendariet, som uppdateras löpande, på: dalarnasmuseum.se/vasasparet