Korvar från Korvfabriken.

Lokala korvar från Korvfabriken i Skattungbyn

I Skattungbyn utanför Orsa finns ovanligt många företagsamma och kreativa människor. De goda grannarna Johan och Nina gjorde en dag verklighet av sin gemensamma dröm och startade Korvfabriken i Skattungbyn, en småskalig charktillverkning på lokalt kött enligt hantverksmetoder.


Följ den ringlande vägen uppför sluttningen i Skattungbyn och du kommer till Korvfabriken kött, chark och mathantverk. Här började fårbonden Johan Borg och grannen Nina Lindunger sälja gårdskött och egentillverkad korv för drygt ett år sedan.

― Vi gör korv på det vi får tag på inom en radie om tio mil. Råvarorna får gärna vara eko men vi väljer lokalt framför ekologiskt, berättar Johan, vars gård förser Korvfabriken med får- och lammkött. Nöt kommer från en bonde i byn och fläsk från grannbyn och ibland köper de in älg eller rådjur. Det vi gör är lika delar hantverk som mat, säger Nina.

Bara kött, salt och kryddor

Hon fortsätter med att förklara hur nitritsalt därför är något som hon och Johan väljer bort i sina charkprodukter och korvar. Korvarna innehåller kött, havssalt och ekologiska kryddor. Inget annat, förutom Johan och Ninas omsorg då, vilken rör allt från gårdens djur till sista kontrollen i röken eller under lufttorkningen.

― Vi lägger ner tid och kraft i våra produkter och nitrit är ett gift vi inte vill blanda in, slår de fast.

När Johan och Nina väljer bort nitrit får produkterna inte någon distinkt röd färg. Det kan kännas lite ovant för en del kunder men när de väl smakar och känner den runda fina smaken som havssaltet ger är det få som saknar konserveringsmedlet nitrit. Färskkorven Lemone på får, citron, vitlök och persilja är en av storsäljarna i sortimentet och den är populär bland stora såväl som små. Bland alla maträtter som finns valde eleverna i byns friskola just Lemone som huvudrätt när de ordnade Nobelmiddag.

― Och en helg kom två små pojkar med sina lördagsgodispengar och frågade hur mycket korv de kunde få för en tjuga vardera. De fick med sig både salami och landjäger vill jag minnas, ler Nina som berättar att hennes och Johans väg till att starta igång verksamheten var ganska lång.

Nina och Johan på Korvfabriken.
Nina Lindunger och Johan Borg driver Korvfabriken tillsammans. Foto: Sophia Genitz.

Mer än bara korv

Johan och Nina drömde och smed planer tillsammans under mer än tio år innan Korvfabriken blev verklighet. Det var alltid när familjerna träffades i bastun på Johans gård som idéerna kokade som bäst.

― Snacket gick i bastun under många år: “Vi borde göra något mer av köttproduktionen på Johans gård”, och så spånade vi kring det, igen och igen, berättar Nina.

När så småskaliga fårbonden, skogsarbetaren och jägaren Johan bestämde sig för att utöka sin djurbesättning och bygga större lada, fanns plötsligt ännu bättre förutsättningar för en ny verksamhet. I bastun fick samtalen nytt bränsle och snart landade allt i idén att satsa på förädling och försäljning av gårdens fina kött.

― Vi har alltid roligt ihop och bra fantasi. Och så är vi båda lite halvgalna, så vi drog igång, berättar Nina som flyttade till Skattungbyn för 30 år sedan och har snickeri, trädgårdsarbete, skulptur och föreningsarbete på meritlistan.

Hon och Johan har också utbildat sig inom mathantverk, bland annat genom Eldrimners charkuterikurs och en kurs i lufttorkning. Efter det har de lagt många timmar på att pröva sig fram. En del har de, som de säger, “kastat på skogen” och en del har de burit runt bland grannarna i byn för att få smakbetyg. Då och då finns också färskt kött som fläskkotletter, hängmörad biffstock eller t-bonestek i butiken och eftersom Nina tycker det är roligt med historiska recept kan såväl småländska isterband som rotkorv från Norberg dyka upp i sortimentet. Här finns också olika rökta och lufttorkade produkter och den som inte smakat en lövtunn skiva lufttorkad fårbiff, proppfull med djupa och komplexa smaker, bör omedelbart ta sig till Skattungbyn och Korvfabriken där nya tankar ideligen kläcks medan korvar stoppas och salamin lufttorkar.

― Jo, vi har allt att göra och det är kanske bra att vi inte hinner basta så ofta nuförtiden, för just nu har vi inte tid med så många nya idéer. Nu gäller det att förverkliga!

Vy över Skattungbyn.
Korvfabriken i Skattungbyn ligger i dalaskogarna med mäktig natur runt omkring. Foto: Sophia Genitz.

Om Korvfabriken och Skattungbyn

Korvfabriken kött, chark och mathantverk finns i Skattungbyn, knappt 2 mil från centrala Orsa. Se deras Facebook-sida och Korvfabrikens hemsida för aktuell information om öppettider och sortiment.

Skattungbyn har omkring 300 invånare som tillsammans driver byns mataffär. När kommunen lade ner skolan för några år sedan startade bybor en friskola. Mora folkhögskola håller kurser med inriktning hållbarhet och ekologisk odling här och tack vare det har Skattungbyn ett regelbundet inflöde av nya invånare. Mitt i byn, som har anor från 1500-talet, ligger kyrkan som syns i Ingmar Bergmans filmer Jungfrukällan och Nattvardsgästerna. Där finns också två sevärda altarskåp.