Två personer blickar ut över dagbrottet Stora Stöten vid Falu Gruva i Världsarvet Falun.

Weekend i världsarvet

Falun är den perfekta weekendstaden, med en skön mix av natur och kultur. Att staden är ett världsarv adderar ytterligare till upplevelsen, om så storheten upplevs under en spännande stadsvandring, en guidad tur i Falu Gruva eller på cykel i det kringliggande landskapet. Checka in på Polhem Bed & Breakfast och gör dig redo för en helg utöver det vanliga.


Alldeles bredvid Stora Stöten, dagbrottet vid Falu Gruva, ligger Polhem Bed & Breakfast. Här bor du med historien runt knuten, vilket även avspeglas i själva boendet. Checka in i rum som är inspirerade av husets långa historia och uppkallade efter berömda konstmästare, som chefsingenjörerna vid gruvan kallades, och kungligheter på besök vid gruvan.

– Inredningen går i 1700-talsstil och alla har en personlig touch i kopplingen till de historiska personerna. Förutom konstmästare som går det också att bo i drottning Sofia Magdalenas eller fru Emerentias rum. Det finns en story om alla, vilket gör historien extra påtaglig, berättar Anna Björkman, verksamhetschef vid Falu Gruva.

Förutom atmosfären inomhus gör förstås hela miljön på gruvområdet sitt till.

– Den fantastiska utsikten över dagbrottet är något helt unikt. Läget är magiskt och det finns också en uteplats på baksidan som man får tillgång till som gäst. Det märks att det är väldigt uppskattat att ta ett glas vin, sitta och titta på solnedgången över Stora Stöten.

Ett av rummen på boendet Polhem Bed and Breakfast vid Falu Gruva i Världsarvet Falun.

Par som dricker vin på uteplatsen vid Polhem Bed and Breakfast vid Falu gruva.
Polhem Bed and Breakfast ligger precis bredvid Falu Gruva och från boendets uteplats har du utsikt över gruvan med dagbrottet Stora Stöten.

Mycket att se och göra kring gruvan

Med Polhem Bed & Breakfast som resans bas är det sedan dags att börja utforska omgivningarna. En guidad tur under jord i den närliggande gruvan är förstås ett måste. Att vandra genom gruvgångarna och samtidigt höra berättelserna om hur det var att leva och arbeta vid gruvan ger en både levande och spännande inblick i historien.

– Ovan jord är ett tips att strosa runt på gruvområdet, fika på Café Gjuthuset, kika in i de olika byggnaderna, besöka Gruvmuseet och butikerna. Sen ska man förstås äta gott och där har vi ett jättefint kök på Geschwornergården, med riktigt hög klass på maten, säger Anna.

Det är också populärt att addera vandring eller cykling till besökets aktiviteter.

– Falun är en suverän stad för utomhusaktiviteter och jag kan verkligen tipsa om Vattnets väg. Där går leder efter det gamla vattensystemet som ledde vatten in till gruvan. Historiskt sett slutade systemet vid gruvan, man ville ju få ner allt vatten här, men idag går det förstås utmärkt att ha den som startpunkt.

Vattnets väg till gruvan gör det möjligt att ta sig ut på både kortare och längre slingor.

– Man kan endera gå eller cykla och längs vägen får man en blandning av natur- och kulturupplevelser. Finns skyltar efter vägen där man kan stanna och läsa om platserna.

Solen går ner i världsarvet Falun.
Cykla och vandra i Falun och det kringliggande landskapet.

Statusfyllt världsarv

Rent generellt tycker Anna att Falun har alla ingredienser som behövs för en lyckad weekendresa.

– Det är väldigt nära till allt, enkelt att ta sig runt och ut i omgivningarna. Om man bor på Polhem är det hur lätt som helst ta en löptur ut på jättefina stigar direkt på morgonen och därefter ta en promenad ner till centrum med butiker och restauranger.

Att Falun är ett världsarv gör också sitt till.

– Många utländska besökare har koll på vad ett världsarv är, det är väldigt stort och har hög status internationellt. Det är inte lika uppmärksammat i Sverige än, men alltfler inser hur häftigt det är.

Världsarvet Falun utgörs av gruvan, staden och det kringliggande bergsmanslandskapet.

– Vi försöker berätta om världsarvet som helhet. Går man ner på stan från gruvan möter man trästadsdelarna, torget, kyrkan. Sommartid är det fint att ta en cykeltur ut i bergsmanslandskapet, som ett besök på Stabergs bergsmansgård med sin fantastiska trädgård, en fin restaurang och café.

Det verkar därmed inte vara några som helst problem att fylla en weekend i Falun med boende, aktiviteter, shopping och mat. Men ta det lugnt och upptäck i din egen takt. Det går ju alltid att komma tillbaka igen för att se ännu mer.

Läs mer och boka på Polhem Bed & Breakfasts hemsida.

Trähus i centrala Falun är en del av Världsarvet.

Vy över världsarvet Falun med Falu Gruva.
Med Polhem Bed and Breakfast som utgångspunkt står hela Världsarvet Falun till förfogande, med en mängd olika aktiviteter som innefattar såväl natur- som kulturupplevelser.