Barn i gula hjälmar och caper tittar ner i Stora stöten.

Falu Gruva

Falu Gruva är en plats med tusen år av historia. Följ med på en guidad tur genom vindlande gångar och djupa schakt nere i gruvan. Ovan jord med det mäktiga dagbrottet Stora Stöten finns massor att upptäcka. Gör ett besök i 1800-talets gruvarbetarstuga, lär mer om historien i Gruvmuseet och prova sommarens nyhet - en interaktiv guidning bland de historiska byggnaderna.

Boka

Beskrivning

Underjordspaketet
Följ med på äventyr nere i Falu Gruva och ta del av spännande historier och sägner från förr. Den guidade visningen i delar av gruvan med anor från 1600-talet går genom vindlande gångar och stora salar. Gruvturen tar en timme och räkna gärna med ytterligare ett par timmar för upptäcktsfärden ovan jord.

Här finns Gruvmuseet som berättar historien om gruvan från vikingatiden fram till 2001 då platsen blev utsedd till ett av Unescos världsarv. Erikssons stuga är öppen för besök, här träffar du en gruvarbetarfamilj från 1800-talet. Runt dagbrottet finns historiska byggnader där du känner historiens vingslag och lär dig mer via en interaktiv guidning.
Praktiskt information inför besöket nere i gruvan hittar du här https://www.falugruva.se/infor-besoket/checklista/

Ovanjordspaketet
Falu Gruvas långa historia går lika bra att uppleva ovan jord. Besök Gruvmuseet med interaktiva utställningar för alla åldrar, titta in hos gruvarbetarfamiljen i Erikssons stuga och gå gruvpromenaden runt dagbrottet Stora Stöten. Här häckar Dalarnas landskapsdjur berguven – med kikarna vid utsiktstornet kan du få en glimt av dess boplats. Runt dagbrottet finns en rad historiska byggnader, som lavar, vaskverk och spelhus, bevarade. Lär mer om dem med den interaktiva guidning som är sommarens nyhet vid gruvan.

Läs mer och boka ditt besök här https://www.falugruva.se/biljetter/

Bra att veta

  • Handikapparkering
  • Handikapptoalett
  • Kulturresan
  • Infopoint