Flygbild över kalkbrottet och arenan Dalhalla.

7 unika scener i Dalarna

Tycker du att platsen för evenemanget gör upplevelsen? En utomhusscen som ger föreställningen en extra dimension eller en historisk lokal som ger konserten det lilla extra. Då kommer här 7 tips på unika scener att besöka i Dalarna.


Konsertspelning på Dalhalla.
Foto: Dalhalla

1. Dalhalla

Den spektakulära konsertarenan i ett gammalt kalkbrott mitt ute i Rättviksskogen fascinerar såväl publik som artister, få konsertplatser kan konkurrera med dess storslagenhet och natur. Platsen upptäcktes som av en slump i början av 1990-talet och är idag en av Europas mäktigaste och vackraste konsertarenor. Som konsertscen uppfattas den som helt unik i världen, höga, nästan vertikala bergväggar ger bra klang utan störande eko.

Här har till exempel Gyllene Tider, Mando Diao, Miss Li, Malena Ernman, Lars Winnerbäck med flera gjort bejublade konserter.

Bildkollage från Äventyrsgruvan.
Foto: Äventyrsgruvan

2. Äventyrsgruvan

Scenen i Äventyrsgruvan är helt unik i sitt slag. Den ligger 80m under markytan och 350m in i en järnmalmsgruva som lades ner 1968. Bergrummet där scenen ligger har en takhöjd på ca 20 meter och längst ner i salen ligger en stor kristallklar sjö. Scenen som tog 3 år att bygga blev färdig under 2020 och bjuder in till årliga Luciaframträdanden och Valborgsshower.

Här finns plats för 250 besökare och bara fantasin sätter gränser för vad som kan skapas. Scenen måste upplevas på plats för att man ska förstå hur mäktig den är.

Bildkollage från Magasinet i Falun.
Foto: Magasinet

3.Magasinet

Från gammalt godsmagasin för järnvägen till magisk evenemangslokal. Här finns en inbyggd skönhet i de gamla fackverken, det stora trätaket och de varma tegelväggarna, som smittar av sig på både artisterna och publiken. Här blandas stora konserter och artister till mellanstora akter och små barspelningar. Kombinerat med kanske Faluns skönaste barhäng är förutsättningarna för en lyckad helkväll på Magasinet helt enkelt ovanligt goda för den som gillar bra musik och trevliga människor.

Bildkollage från Musikiruin.
Foto: Anna Holm, Annika Myr Martin

4. Musik i ruin

Lindesnäs bruk söder om Nås har anor sedan flera hundra år tillbaka i tiden och var ett av landets största järnbruk fram till 1890 då bruket lades ned och flyttades till Borlänge och blev Domnarvets järnverk (SSAB). I ruinen av den gamla smedjan bjuds sommartid in till härliga evenemang under bar himmel. I området finns också mer att upptäcka och uppleva, en naturstig som går förbi en kolarkoja, camping, ett bruksmuseum och Lindesnäs Herrgård med glassbar och loppis.

Smedjan i Stjärnsund.
Foto: Jonna Eriksson

5. Smedjan

Bruksorten Stjärnsund genomsyras av traktens historia och under ett besök här slås du inte bara av de natursköna omgivningarna, utan också av ortens kreativitet och innovation. Många av de vackra industri­historiska byggnaderna inhyser idag nyskapande verksam­heter, till exempel Smedjan som byggdes 1889 och huserade en klensmedja, plåtslageri och snickeri – numera en konsertlokal där många av Sveriges uppskattade artister uppträtt.

Stora byggnaden Cassels i Grängesberg.
Foto: Jonas Lindgren

6. Cassels

Något otippat, på en höjd i gruvarbetarorten Grängesberg, står det ståtliga konserthuset med fasad inspirerad av Bank of England. År 1896 donerade den framgångsrike finansmannen och grundaren av Grängesbergsbolaget Sir Ernest Cassel 250.000 kronor till Grängesbergs arbetare för inköp av mark och uppförande av byggnader och anläggningar för idrott, lärande, konserter, sammankomster m.m. 1900 invigdes Cassels Konserthus och sedan dess har både större och mindre stjärnor underhållit i denna unika lokal.

Bildkollage från Dössberget.
Foto: Anna Holm

7. Dössberget

I Bjursås – Dalarnas Schweiz – finner vi Dössberget. På höjden samsas hembygdsgård, värdshus, museer, sagostig, djurhagar och så utomhusscenen. Här anordnas traditionella midsommarfiranden, stämningsfulla framträdanden, teaterföreställningar och medryckande konserter med en hänförande utsikt över dalalandskapet i bakgrunden.

Kolla in våra evenemang